Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de RenkForce RenkCast met 4.5 sterren.

The Good
  • Enorme berg mogelijkheden
  • Snel in te stellen
  • Redelijk goed WiFi bereik
The Bad
  • Hier en daar slechte vertalingen


Met de komst van de Chromecast in Nederland is het ‘casten’ van content in Nederland erg populair aan het worden. Logisch, want jouw smartphone is enkel een afstandsbediening en dat scheelt enorm op de accu als je het casten vergelijkt met technieken waarbij je het scherm van je smartphone of tablet spiegelt. Dat je voor die paar tientjes toch een stevige concurrent neer kunt zetten bewijst Renkforce met haar RenkCast HDMI stick.

Unboxing

De verpakking van de RenkCast bevat een USB kabeltje, wat documentatie en de RenkCast. De documentatie heb je eigenlijk niet nodig.

Design

De RenkCast ziet er qua uiterlijk uit als een reguliere Android stick. Hij is wat groot, dus als jouw TV aan de muur hangt is een kort HDMI verlengkabeltje een handige toevoeging. De WiFi antenne van de RenkCast zit in de behuizing verwerkt.

Installatie

De installatie van de RenkCast verloopt lekker vlot. Net als bij de Chromecast moet je gewoon de stappen op jouw TV volgen. Al snel moet je de gegevens van jouw WiFi netwerk invullen en dan heb je alles wel op orde. Vijf minuten schat ik.

Apps

De RenkCast maakt gebruik van EZCast Screen. Dit draait op een alternatieve versie van Linux. Via de EZCast website zie je dat er een enorme hoeveelheid apps is om met de RenkCast te werken. Natuurlijk kun je apps downloaden voor Android en iOS, maar ook op Windows Phone, Windows en Mac. Hiermee is de RenkCast flexibeler dan de Chromecast.

Toch is er ook een groot voordeel aan de Chromecast dat de EZCast mist. De vertaling laat op veel gebieden te wensen over, net als de algemene interface op de verschillende platforms. Hier zie je dat Google producten eerst uitontwikkeld voor ze in de markt worden gezet. Van de andere kant, het blijft hier veel functies voor weinig.

Browsen

Via de EZCast app is het mogelijk om websites te browsen. De app gebruikt hiervoor een eigen browser met een zwaar gelimiteerde webkit engine. Deze engine is bepalend voor de kwaliteit waarmee websites op het scherm komen te staan. Zoals je ziet kan onze website niet goed worden weergegeven.

RenkCast Browser

Filmpjes kijken

Om filmpjes te kijken geeft EZCast je een berg aan mogelijkheden. Natuurlijk is er ondersteuning voor YouTube, maar ook Vimeo, Facebook etc. Qua codecs kan de RenkCast overweg met AVI, MP4, MOV, MPG, WMV, MKV, TS, M4V, RMVB en VOB bestanden. Ondertiteling moet wel via een los .srt bestand worden toegevoegd. Ondertiteling die al in het videobestand zit, kan de player helemaal niets mee.

Livecam

De app van EZCast geeft je ook direct toegang tot de camera van jouw smartphone. Hierdoor kun je de beelden van de camera ook live bekijken.

RenkCast LiveCam

Muziek afspelen

Heb je de RenkCast in jouw surround systeem gestoken, dan kun je hem gebruiken om muziek te streamen. Ook wanneer dit, net als films, op het netwerk staat. Er zit namelijk een volwaardige DLNA player in. Hoewel de RenkCast wel een visual op het scherm knalt, kun je de TV dan gewoon uit laten staan.

RenkCast Music Player

Spiegelen van je display

Het is ook mogelijk om je display te spiegelen op het TV scherm. Hiervoor maakt de stick gebruik van een directe Miracast verbinding. De lag is minimaal en daarmee is deze oplossing niet alleen handig om zelf te bepalen met welke browser je een website op te TV laat zien of met welke player je films gaat kijken, maar met een Bluetooth controller bouw je jouw smartphone of tablet gewoon om tot gameconsole. Hieronder zie je het scherm van de Sony Xperia Z1 op de RenkForce.

RenkCast Miracast

RenkForce en Measy

RenkForce maakt de RenkCast niet zelf. Het is in werkelijkheid een Measy A2W Miracast dongle. Wil je ondersteuning voor de stick, is het dus handig om ook op deze productnaam te zoeken. Er zijn vele fabrikanten die EZCast dongles verkopen, maar de chipsets kunnen nogal verschillen. De resultaten die we op onze RenkCast halen zijn dus niet per definitie gelijk aan de resultaten op een Tronsmart.

Conclusie

Geloof je in het concept van de Chromecast, maar is de Chromecast wat te beperkt voor wat jij wilt? Dan is de RenkCast een stick die beter bij jouw wensen aansluit. Zeker wanneer je graag naar online content kijkt.

Beschikbaarheid

De RenkForce RenkCast is enkel te vinden bij Conrad.

2 REACTIES

  1. Heb een foutieve installatie gedaan. Kan niets vinden om te resetten en opnieuw te doen. Weet u dat misschien?
    gr. Henk van Dooren

    • Dat zouden we zo niet weten. Wellicht kunt U bij Conrad (de enige verkoper) navraag doen of er een harde reset mogelijkheid is. Zo ja, voeg deze gerust als reactie op dit bericht toe. Wie weet wie daar in de toekomst nog mee geholpen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.