Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de ProboX2 EX met 4.5 sterren.

The Good
  • Heerlijk snel
  • Handige Remote+ afstandsbediening
  • Goede interface
  • 4K mediaplayer aan boord
The Bad
  • Voor 3D gamers bevat ook deze mediaplayer geen ijzersterke GPU.


Zo net na de aankondiging dat Google een eigen Android L mediaplayer op de markt gaat brengen, hebben we een review van een interessante nieuwkomer in de markt van de Android Mediaplayers. Ik heb het over de ProboX2 EX. Een Android mediaplayer waarvan de makers duidelijk goed om zich heen hebben gekeken. Daarnaast is het voor het eerst in tijden dat we een mediaplayer op basis van een Cortex A9 chipset zien. Een goede chipset die we kennen van de premium merken smartphones en tablets.

Unboxing

Zoals we van de Android mediaplayers uit China gewend zijn, ontbreekt het in de verpakking van de ProboX2 EX enkel aan batterijen. Van HDMI kabel tot basis afstandsbediening, alles is aanwezig. Daarnaast stuurde ProboX2 ons ook nog hun eigen Remote+ mee. Een afstandsbediening voor gamers.

Specs

De ProboX2 EX is voorzien van een Amlogic chipset. Daarop vinden we een quad-core ARM Cortex A9 processor die op maximaal 1.99 GHz draait. In de wereld van de Android mediaplayers behoort deze dan ook tot één van de snelste.

De processor krijgt ondersteuning van een nette 2GB aan werkgeheugen en een Mali MP-450 GPU. De Mali MP-450 is geen onbekende en zit als GPU in vele middenklasse smartphones en tablets. Gezien de ProboX2 zich met haar speciale Remote+ afstandsbediening op gamers richt, hoopte ik op een iets zwaardere GPU. Hoe het geheel presteert laten we je zo zien. Verder krijg je 16GB aan opslagruimte op de ProboX2 EX.

Aansluitingen

Links zit de coax aansluiting voor de dual-band WiFi antenne van de ProboX2 EX. Achter vinden we HDMI, een optische audio verbinding, een LAN poort (voor als je echt een stabiele verbinding met je netwerk wilt), een AV aansluiting en de aansluiting voor de adapter.

ProboX2 Rechts

Rechts vinden we twee USB 2.0 aansluitingen. Handig voor dongels, USB sticks en zelfs externe harddrives. Een OTG poort is beschikbaar voor het draaien van updates, maar kan met de bijgeleverde OTG stekker ook als volwaardige USB poort worden gebruikt. Tenslotte is er nog ruimte voor een Micro-SD slot.

ProboX2 Achter

Afgekeken

De ProboX2 EX is niet het eerste avontuur van ProboX2. In 2012 lanceerde het bedrijf al een ijzersterke Android stick, maar daarna bleef het enorm lang stil. In de tussentijd zijn bedrijven als Minix, Ugoos en Tronsmart hard aan het werk geweest en het team achter de ProboX2 EX heeft duidelijk meegekeken naar de ontwikkelingen bij deze grote merken.

Als je Minix kent, zal de vorm van de ProboX2 EX meteen opvallen. Mat plastic boven, glanzend plastic eromheen. Aansluitingen aan de achterkant en de rechter kant, met aan links een aansluiting voor de grote dual-band antenne. Op de grote power knop bovenop de ProboX2 EX na is het sprekend de behuizing van de Minix Neo X7 Mini.

Kijken we naar de standaard afstandsbediening, dan zien we hier dezelfde afstandsbediening die we kennen van een aantal andere merken. We zetten ze even naast elkaar;

Van links naar rechts: Ugoos, ProboX2 en Tronsmart
Van links naar rechts: Ugoos, ProboX2 en Tronsmart

Afstandsbedieningen

Misschien is dit ook wel waarom ProboX2 EX in veel gevallen haar Remote+ bij de ProboX2 EX bundelt. Een alternatieve afstandsbediening die vooral gericht is op gamers. Hij doet dan ook erg denken aan de NES en andere klassieke console controllers. Deze afstandsbediening werkt met behulp van een eigen dongel.

ProboX2 Remote Plus

De knoppen van de Remote+ kunnen heerlijk ver worden ingedrukt en dat maakt de Remote+ een heerlijke gaming controller. Hoewel er een IR LED in zit, verloopt de verbinding met de PromoX2 gewoon via RF waardoor de ProboX2 EX niet in het zicht hoeft te staan.

De Remote+ kent ook nog een tweede optie. De afstandsbediening is namelijk ook te gebruiken als VOIP handset. Hierdoor heb je een veel betere verbinding via bijvoorbeeld Skype. Tenslotte is hij als Airmouse te gebruiken wanneer je deze in mouse mode zet. Een heerlijke accessoire!

ProboX2-Remote-Plus-Detail

De standaard afstandsbediening hoef je overigens niet meteen weg te doen. Deze blijkt vooral handig bij gebruik van apps als XBMC, Plex en het door ProboX2 ontwikkelde homescreen. Je klikt gewoon snel door de apps en menu’s heen wat erg prettig is.

Ten opzichte van de standaard Ugoos afstandsbediening zijn bovendien een aantal prettige veranderingen aangebracht. Zo is het nu gemakkelijker om naar de mouse modus te schakelen op het moment dat je bijvoorbeeld het toetsenbord moet gebruiken of net dat ene menu niet kunt bereiken. Met name de apps van NPO en TV Gelderland hebben nog altijd moeite met het gebruik van dit soort afstandsbedieningen. De gekleurde knoppen bovenaan laten je bovendien sneller en gemakkelijker tussen apps schakelen. Verder is de afwerking net iets mooier dan wat we van Ugoos kennen.

Prestaties

Voor liefhebbers van hardcore games laat de ProboX2 EX duidelijk nog te wensen over. De aanwezigheid van de Mali MP-450 eist haar tol. De Ice Storm test van 3D Mark kan niet met een maximale score worden afgesloten al is 9770 punten echt niet slecht voor deze productcategorie.

Bij regulier gebruik merk je weinig van de zwakke GPU. Op een Full HD display functioneert de ProboX2 EX heerlijk snel en is dan ook goed te vergelijken met de Minix Neo X7. Ook op een 4K display zijn de prestaties vergelijkbaar en dat is dan net weer even jammer. Apps zijn gewoon traag en gamen is vrijwel uitgesloten. Daar staat tegenover dat de bijgeleverde 4K mediaplayer app geen moeite heeft om 4K content in volle resolutie weer te geven en om synchroon te blijven lopen. Het je een 4K display in huis, dan is de ProboX2 EX daar zeker klaar voor.

Qua algemene prestaties hebben we de ProboX2 EX de AnTuTu benchmark laten draaien en daar zien we een opvallend resultaat. Bij algemeen gebruik scoort de ProboX2 EX maar net iets slechter dan de krachtige Xperia Z2 smartphone van Sony. Mogelijk zit het puntenverlies vooral weer in de Mali MP-450 GPU. AnTuTu geeft de ProboX2 EX 37699 punten.

Qua audio is de ProboX2 EX ook lekker compleet. Zo biedt de ProboX2 EX standaard al ondersteuning voor Dolby & DTS Audio.

Android

De ProboX2 EX draait al netjes op Android 4.4 KitKat en laat ook hiermee zien zich te richten op het high-end gebruik. Door de ondersteuning voor Bluetooth 4.0 is het bovendien mogelijk om de nieuwste accessoires aan te sturen. Denk bijvoorbeeld aan het ontvangen van signalen van jouw Parrot Flower Power die in de plant naast de ProboX2 EX staat ;-).

ProboX2-Interface

ProboX2 heeft ook een eigen Metro-achtige interface voor Android ontwikkeld. Dit heb ik al vaker gezien, maar de interface van de ProboX2 EX is gewoon de fijnste die ik tot nu toe heb gebruikt. Geen onnodige animaties, maar gewoon snel en simpel. Heerlijk!

Er zijn niet heel veel apps die standaard op worden geïnstalleerd, waardoor de ProboX2 EX lekker schoon is. Die paar die er wel al op staan, zijn ook zeker de moeite waard. Een selectie:

AirDroid

Op de ProboX2 EX vinden we ook de zeer populaire AirDroid app terug. Deze app is de spil in de vele Chromecast achtige sticks die we op de markt zien. Denk bijvoorbeeld aan de RenkCast van RenkForce. Met deze app kan de ProboX2 EX alles dat deze sticks kunnen zoals het gebruiken van DLNA en AirPlay streams. Het pushen van media vanaf jouw smartphone naar de ProboX2 EX is geen enkel probleem.

Ook ondersteuning voor Miracast is standaard al aanwezig in de ProboX2 EX. Hiermee kun je het display van jouw smartphone, jouw tablet of PC spiegelen op de TV.

XBMC

ProboX2 levert ook de populaire XBMC app met de ProboX2 EX mee. Hiermee maak je optimaal gebruik van de bijgeleverde afstandsbediening. XBMC is standaard voorzien van een berg aan add-ons die zichzelf keurig bijwerken en loopt heerlijk soepel.

Measy U4B XBMC

Conclusie

Het is lang stil geweest na de lancering van de ProboX2 stick, maar met de ProboX2 EX maakt het team de verwachtingen meer dan waar. De ProboX2 EX is één van de snelste Android mediaplayers die je op dit moment kunt kopen. Het is ook één van de weinigen die al 4K beelden kan weergeven, al is de gehele ervaring dan wat trager

Met de meegeleverde Remote+ weet ProboX2 EX het verschil echt te maken. Deze compacte airmouse zal vele retrogamers meteen aanspreken. Daarnaast kun je hem, wanneer je de ProboX2 EX ook als computer gebruikt, inzetten als handset voor Voip telefonie. Handig!

Al met al behoort de ProboX2 EX van W2Comp tot de betere Android mediaplayers die we tot nu toe hebben getest. Morgen laten we de Tronsmart Vega S89-H het tegen de ProboX2 EX opnemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.