Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

De nieuwe mediaplayer, tablet en smartphone van Google

Google heeft eindelijk bekendgemaakt dat Android L (of Android 5.0)voortaan Android Lollipop zal gaan heten. Gelijktijdig met die aankondiging maakte Google bekend dat het met drie nieuwe Nexus gadgets gaat komen. Het gaat daarbij niet alleen om een smartphone en een tablet, maar ook op een mediaplayer die wel heel goedkoop gaat worden.

Google Nexus 6 (Motorola)

De Nexus 6 heeft qua uiterlijk wel wat weg van de Moto X. Niet vreemd, want ze komen uit dezelfde stal. Zelfs het Motorola logo is op de Nexus 6 te vinden. De samenwerking met Motorola is niet vreemd. Eerder dit jaar wist Google haar Motorola Mobility te verkopen aan het Chinese Lenovo en daarmee is de weg vrij als het gaat om het produceren van Nexus toestellen. Eerder waren fabrikanten bang dat Google alle Nexus hardware alleen nog maar door het eigen Motorola zou laten ontwikkelen.

Motorola-Nexus-6

Zoals de naam doet vermoeden, krijgt de Nexus 6 een 6 inch display. Motorola geeft het display een resolutie van 1440×2560 pixels. Met een pixeldichtheid van 493 pixels per inch enorm scherp dus. Onder het display ligt een Snapdragon 805 chipset met een quad-core processor op 2.7GHz. Er komen varianten van 32GB en 64GB. Fotoliefhebbers krijgen een 13 megapixel camera met optische beeldstabilisatie. Voor zit een 2 megapixel selfie camera.

Google Nexus 9 (HTC)

Samen met HTC ontwikkelde Google de Nexus 9 tablet. Het is de eerste HTC tablet sinds tijden en beschikt over een 8,9 inch display met een 4:3 beeldverhouding. Het display heeft een resolutie van 2048×1536 pixels. Daarmee heb je 287 pixels per inch, vergelijkbaar met de scherpte.

HTC-Nexus-9

Onder dit display ligt een Nvidia Tegra K1 dual-core processor met een snelheid van 2,3 GHz. Er komen modellen met 16GB en 32GB aan opslagruimte. Aan de achterkant krijg je een 8 megapixel camera en aan de voorkant 1,6 megapixel voor selfies.

Google Nexus Player (Asus)

Samen met Asus ontwikkelde Google haar tweede mediaplayer. We weten allemaal dat Google TV flopte en zelfs de Nexus Q kon niet op tegen het succes van Android mediaplayers uit China. Die gebruikten immers de tablet variant van Android waardoor een stortvloed aan apps beschikbaar kwam. Daar stond tegenover dat de interface en apps niet altijd optimaal waren voor gebruik op een TV.

Nexus-Player

Met de Nexus Player laat Google zien wat Android 5.0 op TV kan doen. De Nexus Player zit in een ronde behuizing die sterk lijkt op de Tronsmart mediaplayers (volgende week in de review). In deze ronde schijf vinden we een 64-bits processor van Intel. Google zet met de Nexus Player ook in op gaming en komt dan ook met een gamecontroller.

Beschikbaarheid

De Nexus 6 zal begin december in de Nederlandse schappen liggen. De Nexus 9 moet begin november in de schappen liggen voor €399 (26GB) of €489 (32GB). Ook de Nexus Player is begin november te koop, maar de Nederlandse prijs is nog opbekend. In de VS gaat hij $99 kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.