Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Tronsmart Vega S89-H met 4.5 sterren.

The Good
  • Alle aansluitingen aan de achterkant
  • Geschikt voor 4K
  • Lekker snel
The Bad
  • Ingebouwde antenne
  • Voor 3D gamers bevat ook deze mediaplayer geen ijzersterke GPU.


Met de Tronsmart Vega S89-H hebben we de tweede 4K Android mediaplayer van deze week in handen. Tronsmart is een merk dat al een stuk langer op de markt is dan de ProboX2 EX box van gisteren en met de Vega een geheel eigen design heeft ontwikkeld. De mediaplayer zit namelijk in een strakke, ronde behuizing.

Unboxing

Tronsmart levert de Vega S89-H lekker compleet. We vinden de bekende afstandsbediening, een netstroom voeding, een HDMI kabel, een simpele handleiding, een OTG kabel en een AV kabel. Het enige dat je zelf moet regelen is een setje AAA batterijen voor de afstandsbediening.

Tronsmart-Vega-S89-H Unboxing

Specs

Net als de ProboX2, maakt Tronsmart gebruik van een Amlogic chipset. Eveneens met een quad-core ARM Cortex-A9 1.99GHz processor, 2GB aan werkgeheugen, een Mali-MP450 GPU en 16GB aan opslagruimte. De benchmarks van de Tronsmart zouden in theorie dan ook gelijkwaardige resultaten moeten opleveren.

Verschil Vega S89-H en Vega S89

Er zijn twee uitvoeringen van de Vega S89. De Elite editie en de -H uitvoering. Hoewel de Elite wel hip klinkt, hebben wij juist naar de -H uitvoering gekeken. De reden hiervoor is simpel. Deze uitvoering beschikt namelijk over zowel DTS als Dolby Digital hardware decoding. Heb je een mooie 5.1 set in huis staan, wil je deze uitvoering van de Vega hebben.

Aansluitingen

Ik moet het Tronsmart nageven, de behuizing is mooi en de afwerking qua aansluitingen ook. Deze zijn op de achterste helft van de cirkel te vinden. Van links naar rechts krijgen we twee USB 2.0 aansluitingen, een 3,5mm AV aansluiting, de stroomaansluiting, LAN, HDMI, optisch, een microSD slot en tenslotte de OTG aansluiting. Ook hier is de Tronsmart Vega S89-H gelijk aan de ProboX2 EX, maar met als grote voordeel dat alle aansluitingen netjes aan de achterkant zitten.

Tronsmart-Vega-S89-H Aansluitingen

Afstandsbediening

Het zal je dan ook niet verbazen dat de afstandsbediening van de Tronsmart Vega S89-H ook overeenkomt. Het is dezelfde fijne zapper, maar dan nog net iets netter afgewerkt. Tronsmart heeft namelijk de moeite genomen om haar logo op de afstandsbediening te zetten. Dat is niet zo zeer goed voor de reclame, maar vooral zodat iedereen in huis weet dat die afstandsbediening bij de Tronsmart hoort. Slim dus!

Van links naar rechts: Ugoos, ProboX2 en Tronsmart
Van links naar rechts: Ugoos, ProboX2 en Tronsmart

Prestaties

Ook de Vega S89-H weet de minimale test niet met een maximale score te beëindigen, maar met 9847 punten scoort hij wel net iets beter dan de ProboX2 EX van gisteren. Goed nieuws voor gamers dus, al is het nog steeds niet wat moderne smartphones en tablets aankunnen.

Tronsmart-Vega-S89-H 3D Mark

Onder AnTuTu wordt dit beeld opnieuw bevestigd. Ook hier zien we een iets hogere score dan bij de ProboX2 EX. De Tronsmart Vega S89-H komt namelijk met 38338 punten weg.

De Tronsmart Vega S89-H is net als de ProboX2 EX een 4K mediaplayer en het gedrag op een 4K display is dan ook geheel vergelijkbaar. Het hele systeem is wat trager, maar wanneer je de meegeleverde 4K mediaplayer app gebruikt, worden films en series keurig synchroon op de TV weergegeven. 4K kan dus, maar dan moet je de Vega S89-H niet willen gebruiken om te gamen.

Android

Ook Tronsmart heeft Android 4.4 op haar mediaplayer gezet. Bij het opstarten, zal Tronsmart een wizard presenteren waarmee je de basisinstellingen van de mediaplayer regelt. Dit zien we niet zo heel vaak, dus dat is een leuke bonus.

Verder heeft ook Tronsmart een metro-achtige interface ontwikkeld. Deze moet je in het begin wel even instellen door de Mediabox launcher als standaard aan te klikken voor de home knop.

Samen met de ondersteuning voor bluetooth 4.0 kun je de Vega S89-H met de nieuwste bluetooth accessoires verbinden. Ook handig is de Wireless Update software die Tronsmart gebruikt. Het updaten van dit soort mediaplayers is veelal een lastige klus en deze tool lijkt alles voor je op te lossen.

Tronsmart installeert een aantal interessante apps mee. We pikken er een paar uit:

Miracast

Met de Miracast app is de Vega S89-H geschikt om het beeld van jouw Miracast smartphone te spiegelen. Na het starten van de app maak je simpelweg verbinding via Wi-Fi.

MediaCenter

De MediaCenter app zorgt ervoor dat de Vega S89-H inzetbaar is als DLNA en AirPlay player. Zo kun je content op je netwerk direct naar de Vega S89-H sturen.

XBMC

Tronsmart levert ook de populaire XBMC app met de Vega S89-H mee. Hiermee maak je optimaal gebruik van de bijgeleverde afstandsbediening. XBMC is standaard voorzien van een berg aan add-ons die zichzelf keurig bijwerken en loopt heerlijk soepel.

Thecus N5550 XBMC

Conclusie

Het is het gemakkelijkste om nu het vergelijk te trekken tussen de Tronsmart Vega S89-H en de ProboX2 EX. Beide Android mediaplayers maken gebruik van dezelfde chipset en dezelfde Android versie. De ProboX2 EX heeft als voordeel dat je er de handige Remote+ Airmouse bij krijgt, maar dat zie je weer terug in de prijs. Dat de ProboX2 EX een dual-band WiFi antenne heeft is alleen een voordeel als je geen LAN kabel gebruikt. Een LAN kabel blijft echter een aanrader.

Dan blijven de sterke punten van de Tronsmart Vega S89-H over. Alle aansluitingen zijn keurig aan de achterkant weggewerkt, het doosje ziet er keurig uit. De kale Android installatie biedt daarnaast als voordeel dat de prestaties net even iets beter zijn. Wil je een Android mediaplayer die je echt naar eigen smaak kan inrichten zonder nodeloos processorkracht te verliezen, zal de Tronsmart Vega S89-H dan ook interessanter zijn. Wil je iets dat out of the box gemakkelijk bedienbaar is, dan zal de ProboX2 EX interessanter zijn.

Beschikbaarheid

Wij kregen de Tronsmart Vega S89-H via Uw TV box.nl. op het moment van schrijven kost hij daar €139.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.