Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Gaat infrarode straling een nieuwe energiebron worden?

We kennen de windmolens en ook de zonnecellen die we overal op de daken gespijkerd zien worden. Onderzoekers aan Harvard hebben nu nog een hernieuwbare energiebron gevonden in infrarode straling. Alles om ons heen dat warmte genereert, geeft deze straling namelijk af.

Sterker nog, in de ruimte is de aarde één van de vele bronnen van infrarode straling. Wij mensen geven het af, de dieren om ons heen, onze computers, auto’s etc. Zelfs de warmte van de zon vergroot de hoeveelheid straling die van ons planeetje afkomt.

Onderzoekers van Harvard hebben nu een apparaat weten te ontwikkelen dat infrarode straling om kan zetten in gelijkstroom. Het apparaat bestaat in tegenstelling tot zonnepanelen, uit twee panelen die samen moeten werken. Het eerste paneel wordt vlak bij de grond geplaatst om de straling op te vangen. Het tweede paneel wordt hoger geplaatst om op een lagere temperatuur reststraling af te geven.

De hoeveelheid stroom die per meter wordt opgewekt is nog te klein om de techniek grootschalig toe te nemen, maar het is een mooi begin. Doordat infrarode straling ook in het donker wordt opgewekt, zou deze techniek uiteindelijk dominant kunnen worden. Al is dat nog ver weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.