Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Fellowes Powershred 73Ci

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer volledig geleverd
  • Gemakkelijk in elkaar te zetten
  • Handige 23 liter papierbak
  • Staat op wieltjes
  • Ook te gebruiken voor CD's e.d.
  • Goede beveiliging
  • Laag geluidsniveau

THE BAD

  • De wieltjes zijn ongeremd

Een papiervernietiger klinkt niet heel spannend, maar als hij de naam Powershred draagt en een groot display heeft, wordt hij dat wel. De Powershred 73Ci kan tegelijk tot 12 vellen papier aan en moet weinig moeite hebben om CD’s en pasjes te vernietigen. Een mooie test :-).

Unboxing

De doos van de Powershred 73Ci is groot, natuurlijk. Er zit ook nogal wat in. Natuurlijk de papiervernietiger zelf, maar ook een compleet onderstel met verwijderbare bak en zwenkwielen. Daarnaast krijg je een tube smeermiddel, een handleiding en een aantal opvangzakken voor het papier. Daarmee is de uitrusting mooi compleet.

Design

Alle elektronica en de motor zitten in de kop. De machine is daarmee topzwaar, maar door de gehele constructie staat hij mooi stabiel op zijn pootjes. Wanneer je geen zakken gebruikt, kun je door de opening aan de voorkant goed in de gaten houden hoe vol de Powershred 73Ci zit. De papierbak is uit de Powershred 73Ci te trekken zodat je hem als emmer kunt gebruiken. Handig!

Het display zit middenvoor op de machine. Het is een touchpaneel en de knoppen zijn in verschillende kleuren verlicht. Niet alleen ziet dit er mooi uit, maar het is ook goed schoon te houden.

Fellowes Powershred 73Ci Display

Het enige dat ik qua design echt graag anders zou zien, zijn de zwenkwielen. Het is optioneel om ze te plaatsen en ik heb ze er dan ook weer onderuit gehaald. Het is fijn dat je de machine kunt verrijden, maar ik zou graag een remmetje op twee van de wielen gezien hebben om zo de machine op haar plaats te houden.

Veiligheid

Veiligheid staat voorop bij de Powershred 73Ci. Niet alleen van de machine zelf, maar ook van de gebruiker. De invoeropening van de Powershred 73Ci is van metaal gemaakt. Dit staat niet alleen mooi, maar is ook uiterst functioneel. Wanneer je de opening met de hand aanraakt, merkt de Powershred 73Ci dit en stopt hij meteen met werken. Fellowes noemt dit SafeSense en het doet precies wat het moet doen.

Dan is er nog de veiligheid van de machine zelf die vooral gericht is op het voorkomen van overbelasting. De Powershred 73Ci kan maximaal 12 vel 70 grams papier aan. Natuurlijk werken we hier in Nederland voornamelijk met 80 grams en soms zelfs 90 grams. Hou dus rekening met 8 tot 10 vel. Nog steeds een mooie capaciteit.

Een meter op de Powershred 73Ci houft bij hoe zwaar de motor het heeft. Geeft hij groen aan, mag je de motor best zwaarder belasten. Bij geel ben je optimaal bezig en bij rood loop je de kans dat hij stopt. In dat geval kun je de motor in de achteruit zetten en het teveel aan papier verwijderen.

Hoe fijn is het resultaat?

We kennen allemaal wel de politieseries waar snippers uit een papiervernietiger aan elkaar worden geplakt om het originele document terug te halen. Een pokkeklus, maar kennelijk gebeurt dit ook in het echt. Reden genoeg om een veiligheidsstandaard te bedenken en die is er ook voor deze machine. De Powershred 73Ci heeft een DIN P-4 niveau. De snippers zijn 4mm breed en maximaal 38mm lang. Jaag er gekleurd papier doorheen en je hebt tijdens carnaval prachtige confetti ;-).

Doe je CD’s in de Powershred 73Ci dan is het resultaat nog vernietigender. Het policarbonaat van de CD’s spat compleet uit elkaar en de lagen materiaal laten los. Daar is niets meer van te maken. Ook pasjes worden met het grootste gemak gesloopt.

De Powershred 73Ci heeft geen moeite met nietjes en ook paperclips gaan zonder problemen mee met het papier. Toch is er één probleem. Het is niet mogelijk om afval te scheiden. Gooi je een CD in de shredder, valt het resultaat tussen het papier. Je moet de bak in dat geval tussentijds dus legen. Bij CD’s is het trouwens wel handig om de afvalzakken van Fellowes te gebruiken, want het is nogal een klus om alle fragmenten uit de bak geveegd te krijgen.

Conclusie

Een papiervernietiger lijkt een simpel ding, maar veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en stilte (want hij maakt maar heel weinig lawaai) zijn elementen die allesbepalend zijn. Sterker nog, het zijn argumenten die mij altijd hebben tegen gestaan in de aankoop van dit soort machines. Fellowes heeft duidelijk goed over de Powershred 73Ci nagedacht. Het enige dat ik mis is een rem op de wieltjes, verder valt er niets op aan te merken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.