Review: Fellowes Automax 200C (shredder)

Hard plastic door een shredder duwen is al lang niets nieuws meer. Toch weet Fellowes weer een verschil te maken. De AutoMax series, waarvan we vandaag de Automax 200C testen, beschikt over een automatische papierinvoer. Je legt een stapel van maximaal 200 vel in de Automax 200C en de shredder pakt daar zelf rustig het papier vanaf.

Unboxing

Fellowes levert de Automax 200C shredder met een netsnoer, documentatie, olie voor de messen en afvalzakken om het papier in op te vangen. Dat laatste lijkt handig, maar bedenk je wel dat plastic niet in de papierstroom hoort.

Design

Met haar zwart-plastic buitenkant heeft de Fellowes Automax 200C een relatief onopvallend profiel. Bovendien zit er niet al teveel verlichting in. Zelfs de papierinvoer aan de bovenkant is gewoon zwart. Netjes.

De hele bovenkant is één grote plastic klep. Klap je deze omhoog, is er ruimte om maximaal 200 vel A4 papier in te voeren. Gewoon in één keer als stapel. De Automax 200C zal van onderaf vel na vel de hele stapel shredden.

Het lijkt erop dat de Automax 200C op dit punt wel met een klein designprobleem zit. De vergrendeling van de bovenklep loopt iets te soepel. Zoals je in bovenstaand filmpje kan zien, kan de klep hierdoor open schieten wanneer je de automatische vernietiging in werking zet. Op dat moment schiet ook de beveiliging er keurig op zodat de messen niet draaien wanneer je met jouw vingers of stropdas in de buurt komt ;-).

De papierbak van de Automax 200C is lekker groot, maar vooral naar achteren. De shredder zit voorin waardoor de Automax 200C relatief snel aangeeft vol te zitten. Duw je dan het papier in de papierbak naar achteren, duurt het nog wel even door je deze echt moet legen.

Versnippering

Het messenblok van de Fellowes Automax 200C levert een snijresultaat op met consistente reepjes papier van 4x38mm. Dit is in lijn met de DIN P-4 standaard voor het vernietigen van documenten. Qua geluidsopbrengst is de Fellowes Automax 200C relatief stil zoals je in het filmpje hoort.

Veiligheid

Ik noemde onder design al even de veiligheidsmaatregelen op het moment dat de bovenklep open gaat. Daar stopt de beveiliging niet. Zo zullen de messen ook niet draaien wanneer je de papierbak verwijdert. Wanneer de machine dreigt vast te lopen omdat je teveel papier invoert, zal deze netjes terugdraaien.

Conclusie

Fellowes heeft heel wat jaren ervaring in het bouwen van shredders, maar dit zien we niet helemaal terug in deze Automax 200C. De vergrendeling van de klep zit niet helemaal goed in elkaar en de papierbak geeft veel te snel meldingen dat hij vol zit terwijl er ruim voldoende capaciteit over is. Toch is het automatisch vernietigen van stapels papier een heerlijke functie voor mij als ZZP’er en dat automatisch verwerken van stapels papier gaat de Automax 200C ook prima af. Perfect is de Fellowes Automax 200C dus niet, maar comfortabel en stil is hij wel.

Beschikbaarheid

De Fellowes Automax 200C kent 2 jaar garantie op het geheel en 7 jaar garantie op het snijblok.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Handige, automatische verwerking tot 200 vel
  • Veel beveiligingen
  • Grote papierbak

THE BAD

  • Papierbak loopt aan de voorkant te snel vol
  • Bovenklep blijft niet altijd goed dichtzitten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.