Het Internet of Things brengt nieuwe beveiligingsproblematiek met zich mee

Onlangs was het groot nieuws. Er werd een botnet (netwerk van apparaten dat zonder medeweten van de eigenaar opdrachten van hackers uitvoert) opgerold waarbij zelfs een hypermoderne koelkast werd gebruikt om spam te versturen. Symantec, het bedrijf achter Norton, geeft aan dat deze bedreiging voor onze gadgets verder groeit in 2014.

Tegenwoordig lijkt alles met internet verbonden. Van onze Hue verlichting tot geavanceerde weersensoren. Het gros van deze apparaten maakt gebruik van Linux als besturingssysteem en is daarmee voor hackers te begrijpen. Hoewel we onze computers en in groeiende getale ook onze mobiele apparaten beter beveiligen, liggen hier nog enorme kansen voor hackers. Mede omdat we zelf niet weten hoe we deze apparaten goed moeten en kunnen beveiligen.

In een blogpost gaat Symantec dieper in op deze materie, maar globaal gezien komt het hierop neer. Download altijd de laatste software updates voor jouw gadgets. Is het niet voor updates met nieuwe functies, dan op zijn minst om beveiligingsgaten te dichten. Configureer daarnaast de firewall op je router om zo ongewenste indringers zoveel mogelijk buiten jouw netwerk te houden.

Een algemene tip van Symantec is om lastige wachtwoorden te bedenken. Lang en met vreemde tekens is altijd een goed idee. Een tip van ons is om een klein zinnetje zonder spaties te gebruiken. Dat is lang en gemakkelijk te onthouden. Nog een tip van ons, denk ook aan de beveiliging van NAS en mediaplayers. Mediaplayers op basis van Android kunnen anti-virus software draaien die je uit Google Play kunt halen. De meeste NAS servers hebben ook gratis en betaalde virus scanners die ze kunnen gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.