Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Compro TN2200 met 4.5 sterren.

The Good
  • Hufterproof
  • Één kabel mbv PoE
  • Gemakkelijk in te stellen
  • Mobiele notificaties en streams
  • Mooi, scherp beeld
  • Goede samenwerking met Asustor
The Bad
  • C4home werkt niet lekker op Android


We zitten in de donkere dagen en met de feestdagen op het agenda is het altijd handig om net even wat meer aan de beveiliging van je huis te doen. Netwerk camera’s als de Compro TN2200 zijn dan een goede investering om op een simpele manier in de gaten te houden wie er allemaal bij je over de vloer komen.

Unboxing

Wanneer je de verpakking van de Compro TN2200 opent, tref je daarin niet alleen de camera aan, maar ook een compacte handleiding, een CD en een montageplaat. Een externe voeding mis je wel in het pakket. De camera maakt namelijk gebruik van PoE. De camera bevat standaard ook al een 4GB micro-SD kaart. Deze zit al in de camera.

Compro-TN2200-Unboxing

PoE

PoE staat voor Power over Ethernet. Met andere woorden, hij haalt zijn stroom uit de netwerkkabel. de meeste hubs, switches, routers en powerline adapters kunnen geen stroom aanleveren. De gemiddelde thuisgebruiker kan hier dus niet zo heel veel mee. Dit is op te lossen door een simpele PoE injector te kopen zoals die van TP-Link. Dit is tevens het model dat ik voor deze test heb gebruikt. Zorg dus dat je zoiets in huis haalt wanneer je met deze camera aan de slag gaat.

Compro-TN2200-UTP

Design

De Compro is gemaakt voor plafond/wandmontage. Je krijgt er dan ook een basisplaat bij met aanwijzingen over hoe je hem vast moet zetten. De behuizing van de TN2200 is van staal en hufterproof.

Hufterproof

Compro heeft voor haar TN2200 camera een IP-66 certificaat weten te behalen. De camera is daarmee stofvrij en kan dus zonder problemen in de schuur hangen. De camera is daarnaast waterbestendig onder iedere hoek. Ook buiten hangen is dus geen enkel bezwaar voor de TN2200.

De TN2200 heeft ook een IK09 certificaat. Deze Europese standaard geeft aan dat de behuizing tegen een stootje kan. Om precies te zijn kan hij een stalen hamer met een impactdiameter van 50mm en een kracht van 10 joules weerstaan. Nu kan ik zelf dit soort gegevens niet valideren, maar een hamer oppakken en de behuizing een paar meppen geven kan ik wel. De metalen behuizing kan de slagen zonder problemen aan.

Wanneer je de behuizing van de camera tilt, krijg je ook toegang tot een slot voor een geheugenkaart. Wanneer je die plaatst, heb je altijd de laatste opnamen paraat. Ook als iemand er met je NAS van door gaat.

De zwakke plek van dit soort camera’s

Natuurlijk heeft de TN2200 ook haar zwakke plekken. Zo kan de kabel worden doorgeknipt als je deze niet door een buis laat lopen en ook het de lens is met een spuitbus dicht te spuiten. Dit zijn echter problemen die alle camera’s hebben. Mijn tip is dan ook om altijd twee camera’s te gebruiken en te zorgen dat ze elkaar in beeld houden. Dan kan een camera nooit ongezien worden gesloopt.

Installatie

De fysieke installatie van de TN2200 zelf is behoorlijk makkelijk. Je begint met het boren van de schroefgaten. Hiervoor krijg je een sjabloon op papier zodat je niets hoeft af te tekenen. Handig!

Hierna schroef je de basisplaat vast. Je opent de behuizing van de camera en schroeft de camera vast. Op dit moment kun je eventueel ook de bestaande netwerkkabel vervangen voor een veel langere kabel. Net wat je nodig hebt. Tenslotte schroef je de kap van de camera terug op het geheel.

De installatie van de software verloopt net even anders. Wanneer je de CD-ROM in je drive stopt, kun je de Compro wizard draaien. Deze herkent al snel de camera in stap 1. Stap 2 is eigenlijk het dubbelklikken op het IP adres van de camera. Hiermee kom je in de web interface en kun je daar de camera helemaal naar smaak instellen.

Instellingen

Bij voorkeur gebruik je internet explorer om de camera in te stellen. Dit in verband met de plugins die je nodig hebt. Zo zal de browser je al snel vragen om de laatste versie van VLC te installeren. Zo kun je onder anderen aangeven hoe de camera hangt of staat. Handig zodat het beeld recht staat.

Compro_TN2200_instellingen

Ook kun je aangeven welke streams en welke kwaliteit je van de camera wenst. Met 2 megapixel tot je beschikking praten we niet over HD, maar wel over extreem bruikbaar beeld, mocht dat nodig zijn.

Wil je dat de camera niet overal op reageert, heeft de software van Compro ook een bewegingsdetectie editor. Hiermee kun je aangeven wanneer de camera beelden moet opnemen dan wel alarm moet slaan op het moment dat het beweging registreert. Zo kun je bijvoorbeeld voorbijrijdend verkeer negeren wanneer je een parkeerplaats in de gaten probeert te houden. Laat je de camera ook graag op audio alarm slaan, is ook dat mogelijk.

Compro-TN2200-Bewegingsdetectie

Verder is het mogelijk om vanuit de interface live foto’s en video’s te maken die de camera op de eigen micro-SD geheugenkaart zal plaatsen.

Nachtzicht

De TN2200 is een camera die afhankelijk is van aanwezige verlichting. Tijdens deze donkere dagen een schaars goed. Wil je de TN2200 ook in het donker laten zien, moet je bij voorkeur een IR LED straler kopen. Alleen dan kan de camera ook in het donker haar werk doen.

C4Home app

Voor zowel Android als iOS is het mogelijk de C4Home app te downloaden. Eigenlijk is dit een web-based app. Wanneer je een account hebt aangemaakt, kun je ook via de website inloggen op je camera(‘s). De app op Android liep bij mij echter niet vlekkeloos. Op de Z1 waren er diverse problemen met het inloggen en registreren. Onder iOS werkt de app een stuk beter.

Een leuk detail aan deze app is dat de camera je notificaties kan sturen op het moment dat het beweging waarneemt. Bij een camera die op de straat is gericht, is dat niet heel handig. Bij een camera die thuis hangt is dat heel anders. Je weet immers wanneer er niemand thuis hoort te zijn en dan is het wel zo lekker dat je live mee kunt kijken. Via pinch to zoom kun je ook inzoomen op het beeld.

De C4Home app bevat ook de mogelijkheid om updates uit te voeren. Zo zorg je ervoor dat jouw camera altijd van de laatste firmware is voorzien zonder dat je moeilijke dingen moet doen.

Samenwerking met je NAS

Wanneer je een NAS in huis hebt, kun je die ook gebruiken om de beelden van de TN2200 mee op te slaan. Veel van deze servers hebben uitgebreide beveiligingssoftware aan boord die vaak nog meer kan dan de camera zelf. Een nadeel is wel dat de camera maar net moet samenwerken met de app van jouw NAS leverancier.

Compro-TN2200-Asustor

Wij hebben de camera getest met de Asustor AS-204TE en de AS-602 servers met de standaard Surveillance Center apps. Dat werkt vlekkeloos. Op de QNAPs kregen we de camera echter niet aan de praat.

Conclusie

Eigenlijk is het jammer dat de TN2200 geen verlichting bevat. Het beeld van de camera is namelijk subliem en de aanwezigheid van een microfoon maakt de camera niet alleen een veelzijdige camera om beveiligingsbeelden op te nemen, maar staat het ook toe om geluid als ‘trigger’ te gebruiken. Hierdoor kan de camera starten met opnemen nog voor iemand in beeld is. Ook de samenwerking met de NAS systemen van Asustor zit erg goed in elkaar en vergroten de mogelijkheden van deze kleine camera.

1 REACTIE

  1. Ook subliem is de compacte afmetingen en de extra video uitgang. Vooral de snelle installatie met QR code is geweldig. Echt een mooi ding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.