Review: Asustor AS-602T (NAS)

Asustor lanceerde niet al te lang geleden haar 6 series NAS servers. In tegenstelling tot andere merken houdt Asustor het aanbod overzichtelijk. Momenteel prijzen ze alleen de 6 serie aan en binnen dat aanbod is de keuze vrijwel beperkt door de hoeveelheid schijven die je in de NAS kwijt wilt en het extra werkgeheugen (RAM) dat je zelf bij kunt plaatsen.

Unboxing

In de doos van de AS-602T vinden we twee UTP kabels, een netstroomadapter en netstroom kabel, een installatie-CD, de nodige schroeven en natuurlijk de AS-602T zelf.

Asustor-AS-602T-Unboxing

Uiterlijk

Hoewel de AS-602T in grote lijnen op de gemiddelde 2-bay NAS lijkt, zie je dat Asustor wel heel hard haar best heeft gedaan om met de verlichting van e NAS op te vallen. Deze accentueren de lijnen van de kleine server.

Asustor-AS-602T-Front

Ook vinden we aan de voorkant de drive bay’s. Door op een handvat te drukken, komt deze naar buiten waardoor je een harddrive uit de NAS kunt trekken. De drives zijn hot swappable. Dus bij een vervanging, hoeft de AS-602T niet uitgezet te worden. In plaats daarvan loopt de server keurig door. Uiteraard gebruikt Asustor LED’s om aan te geven welke drive vervangen moet worden. De enige verbetering hier zou de mogelijkheid zijn om de drives op slot te zetten. Je kunt namelijk beelden van IP camera’s op de server opslaan en het is dan niet handig dat een inbreker er met jouw HDD’s van door gaat ;-).

Asustor-AS-602T-Dim

De constructie van de NAS lijkt sterk op dat van een kleine PC. Met een paar schroeven maak je de kap los en kun je bij het vrije slot voor de geheugenmodule. De overige elektronica is afgeschermd met plastic, maar dat is puur ter bescherming en kun je naar wens ook nog verwijderen. Ook de toegang tot de knoopcel accu (gebruikt om de tijd en andere dingen te onthouden tijdens stroomuitval) is goed over nagedacht.

Aansluitingen

De AS-602T biedt veel ruimte om andere hardware aan te sluiten. Je krijgt standaard 4 USB 2.0 poorten en twee USB 3.0 poorten. Dat USB 3.0 doen ze trouwens slim bij Asustor, want één van de twee poorten zit voor op de AS-602T. Ook krijg je nog twee eSATA poorten om extra schijven aan de AS-602T te hangen, twee gigabit ethernetpoorten en… hij heeft een HDMI aansluiting! De AS-602T is dus ook als volwaardige mediaplayer te gebruiken.

Asustor-AS-602T-Back

Specs

Ik had het al even over de mogelijkheid om de AS-602T van extra RAM geheugen te voorzien. Standaard krijg je van Asustor al 1GB aan DDR3 RAM, maar dit is via het vrije slot uit te breiden naar 3GB. Zeker wanneer je gebruik maakt van apps als Plex om films te streamen, is dat geen overbodige luxe.

Verder vinden we onder de motorkap van de AS-602T een Intel Atom 2.13 GHz dual-core CPU. Vergelijkbaar met de Synology DS713+ die we onlangs mochten testen en de Qnap TS-469L waar je binnenkort meer over leest.

4-Bay Modellen TS-469L TS-421
CPU Dual-Core 2.13GHz (Intel) Dual-Core 2.0GHz (Marvell)
RAM 1GB DDR3 + 1GB DDR3
HDD 4X 4X
USB 2.0 5X 2X
USB 3.0 2X 2X
SD-Kaart Nee Nee
Uitbereidbaar Ja 2X Ja 2X
LAN 2X Gigabit 2X Gigabit
WiFi Optioneel Optioneel
2-Bay Modellen DS213+ DS713+ AS-602T
CPU Dual-Core 1.06GHz Dual-Core 2.13GHz Dual-Core 2.13GHz
RAM 512MB DDR3 1GB DDR3 1GB DDR3 +
HDD 2X 2X 2X
USB 2.0 1X 1X 4X
USB 3.0 2X 2X 2X
SD-Kaart Ja Nee Nee
Uitbereidbaar Nee Ja Ja
LAN Gigabit 2X Gigabit 2X Gigabit
WiFi Optioneel Optioneel Optioneel

Het stroomverbruik van de AS-602T is ook interessant. Bij normaal gebruik trekt deze NAS 23,5W uit jouw stopcontact. Liggen de harddrives in de slaapstand, is dit 19W. In sleep modus trekt hij nog maat 1.4W. Gebruik je de Wake on LAN mogelijkheden van de AS-602T dan heb je dus een server met een verrassend laag stroomverbruik.

Installatie

Wanneer je de AS-602T uit de doos haalt is de NAS zo leeg als het maar kan. Je start dus met het plaatsen van jouw harddrives (wij namen de 3TB WD RED) en daarna sluit je hem aan op jouw netwerk. Wanneer je hem aanzet, merk je het meteen: hij doet niets…

Asustor-AS-602T-WD-3TB

Dat is niet vreemd, want je moet de bijgeleverde software opstarten om de nieuwe NAS te configureren. Je kunt hierbij voor een gemakkelijke en een uitgebreide installatie kiezen. De gemakkelijke stelt de AS-602T zo in als de gemiddelde gebruiker hem het liefst zou zien terwijl de geavanceerde installatie je echt laat kiezen hoe de NAS met jouw netwerk om moet gaan en meer van dat soort dingen. Die weg kies je dus als je iets meer over netwerken weet. Overigens is alles achteraf weer aan te passen via het ADM systeem van Asustor.

Asustor-Services-Storage

ADM (Asustor Data Master)

Goede hardware is één ding, maar het verschil maak je natuurlijk met een goed softwarepakket. Hoewel Asustor relatief nieuw is op de markt, heeft het bedrijf met haar ADM systeem een indrukwekkende variant op Linux neergezet. Het biedt nog niet de fijne details die we onder anderen van het DSM systeem van Synology kennen, maar ziet er toch strak uit en het lijkt niet aan functies te ontbreken.

Asustor presenteert de diverse onderdelen van het systeem als losse apps. Deze apps kunnen net als in een echte Windows omgeving losse vensters openen die weer via een taakbalk snel toegankelijk zijn. Dat werkt dus zeer comfortabel.

App Central

Natuurlijk kan een NAS niet meer zonder een eigen app store. Die van Asustor heet App Central. Het aanbod van apps is, zeker in vergelijking tot Synology, gigantisch. Asustor heeft vele apps zelf ontwikkeld, maar er zijn ook een aantal apps van derden.

Belangrijke apps zijn Boxee (voor die HDMI aansluiting van de AS-602T), Plex (om ook van buitenaf jouw films te kunnen streamen), iTunes server, UPnP, Dropbox, WordPress (ja, je kunt er sites op hosten) en veel, veel meer.

Naast het installeren van apps via App Central, geeft Asustor nog meer vrijheid aan haar gebruikers. Het is namelijk mogelijk om zelf .apk bestanden naar de server te uploaden en te installeren. Natuurlijk staat Asustor dan niet garant voor veiligheid en stabiliteit, maar het is jouw server en jij mag ermee doen wat jij wilt. Top!

Backups, backups en meer backups

Wanneer je een NAS met 2 drives kiest, doe je dit vaak al zodat de drives als duplicaten van elkaar kunnen draaien. Gewoon om te voorkomen dat je al je data verliest wanneer één van de schijven crasht. Toch kan het nog veiliger. Zo is het mogelijk om remote sync te gebruiken om een complete kopie van je Asustor op een andere Asustor te plaatsen. Die kun je natuurlijk via VPN op een hele andere locatie hebben staan. Is dat te ingewikkeld? Dan is het ook mogelijk om bestanden naar Amazon’s S3 service te backuppen. Helaas lijkt er nog geen ondersteuning voor Amazon Glacier te zijn. Dat is een nog goedkopere backupdienst. Verder is het ook mogelijk om complete backups via USB weg te schrijven. Wil je meer veiligheid, dan gooi je gewoon AES-256-bit encryptie over gevoelige bestanden.

Asustor-Services

Backuppen naar de AS-602T kan natuurlijk ook. Voor Windows zijn er diverse mogelijkheden te vinden, maar voor Mac-gebruikers is er natuurlijk ondersteuning voor Time Machine.

Nachtrust

Asustor denkt duidelijk met je mee voor wat betreft de nachtrust. De kans is immers groot dat de 6 serie ook bij studenten op de kamer komt te staan. Naast dat je via powersaving aan kunt geven wanneer de NAS zichzelf in- en uit moet schakelen, kun je ook aangeven dat de verlichting uit moet. De hele voorzijde is op die manier uit te schakelen. Ook de snelheid van de ventilatoren is via de software aan te passen om zo de geluidsoverlast zo laag mogelijk te houden. Toch blijf ook hier de regel: hoe koeler, hoe beter.

Asustor-Settings

Mediaplayer

Zoals ik al aangaf, bevat de AS-602T een HDMI aansluiting en is het mogelijk om Boxee op de AS-602T aan te sluiten. Deze app maakt gebruik van de HDMI poort om je een volledige mediaplayer aan te bieden. Het voordeel hiervan is dat je natuurlijk geen extra hardware nodig hebt om jouw films op de server af te spelen en dat je geen last hebt van mogelijke onderbrekingen in jouw netwerk.

Het installeren van Boxee verloopt enorm soepel. Wanneer Boxee op de NAS draait, krijg je een QR code in beeld om de app op jouw smartphone te installeren. Niet veel later maakt jouw smartphone verbinding met de NAS en doet deze dienst als afstandsbediening.

Wil je liever geen gebruik maken van de afstandsbediening? Dan is dat ook geen probleem. Je kunt de USB poorten gebruiken voor een muis en toetsenbord.

Conclusie

Met de 6-series maakt Asustor een eerste, grote stap in de markt van de NAS servers. De AS-602T is als instapmodel meteen al zeer krachtig. Daarnaast zit ook de hardware goed in elkaar. Qua interface heeft de AS-602T nog niet de verfijning die ik ken van Synology, maar dat maakt het goed in functies. De interface zit namelijk logisch in elkaar en kent een gigantisch aanbod van apps dat regelmatig wordt uitgebreid. Ik ben dan ook zeer nieuwsgierig naar wat de toekomst voor Asustor gaat brengen.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer complete uitrusting
  • ADM bevat alle opties die je verwacht
  • Extreem veel mogelijkheden qua apps
  • Hot-swappable HDD's
  • Verlichting en ventilatie is in te stellen
  • Laag stroomverbruik in sleep modus

THE BAD

  • Mist Amazon Glacier backups
  • Geen mogelijkheid om HDD's op slot te zetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.