Test: Air Hogs Helix X4 Stunt Helikopter

Vorig jaar waren op afstand bestuurbare helikopters een prachtig cadeau voor in de zak of onder de boom. Dit terwijl de wereld jaloers keek naar de überdure AR.Drone 2 van Parrot. Wil je dit jaar indruk maken, dan lijkt de Air Hogs Helix X4 Stunt helikopter het gat voor een vriendelijk prijsje te vullen.

Net als bij de AR.Drone hebben we het hier over een quadrocopter. Met andere woorden, deze helikopter heeft vier rotorbladen die het apparaat in de lucht moeten houden. Als expert op het gebied van vliegende toys heeft AirHogs dan ook wat bijzondere eigenschappen aan de Air Hogs Helix X4 Stunt meegegeven. Net als de AR.Drone kan de Air Hogs Helix X4 Stunt namelijk salto’s maken. Vandaar de naam Stunt ;-).

helix_lightbox_1

De Helix

Naast de vier rotorbladen bevat de Helix ook een eigen accu en twee LED’s op de voorkant die de status van de helikopter weergeven. Nouja, één eigenlijk met een soort van prisma om het licht over twee punten voor op de neus te verdelen. Je moet het stroomverbruik immers zo laag mogelijk houden om zo lang mogelijk te kunnen vliegen.

helix_callouts

De accu kan op twee manieren worden geladen. Net als bij eerdere Air Hogs helikopters is het mogelijk om een kabeltje uit de afstandsbediening te rollen en daarmee de Helix te laden. Dit kost je stroom uit de 8 AA batterijen die je in de afstandsbediening moet stoppen. Om te voorkomen dat je kids om de haverklap nieuwe batterijen nodig hebben, is er nu ook een USB laadkabel. Hulde! Hier in huis hangen de kids de Helix dan ook aan zo ongeveer iedere draaiende PC die ze kunnen vinden. Sterker nog, hij hangt met regelmaat ook aan de USB poorten van de SmartTV, de NAS, de mediaplayer. Het is maar net wat aan staat en het minste moeite kost ;-).

Controller

De controller van de Helix is de grootste die ik tot nu toe bij Air Hogs heb gezien en ligt lekker in de hand. Stiekem is dit toch een stuk fijner dan de iPad die ik voor de AR.Drone moet gebruiken. Gewoon omdat ik hier niet hoef te kijken waar de knoppen zitten, maar op gevoel kan sturen.

Links bevat de controller een tuimelschakelaar die in stappen werkt. Hiermee laat je de Helix opstijgen of dalen. De rechter stick doet alle bewegingen. Vooruit, achteruit, links en rechts.

Helix-Controller

Rechtsonder zit ten slotte de stuntknop. Met een schakelaar boven de grote stuntknop bepaal je wat voor’n salto de Helix gaat maken. Kies je van te voren, hoef je dus enkel nog op de knop te rammen. Lekker gemakkelijk.

De controller maakt gebruik van de 2.4GHz band. Je hebt met de Helix dus geen last van verstoring van het infrarood veld door kaarsen en dergelijke. Het bereik is ongeveer 10 meter.

Voor de beginner

Helikopters besturen is niet heel gemakkelijk. Je ziet dat veel fabrikanten bij traditionele modellen kiezen voor een dubbele rotor. Dat is een goedkope constructie die de besturing al wat makkelijker maakt dan wanneer een enkele rotor wordt gebruikt. Het ‘Chinook’ effect.

Bij de Helix is dit anders. De vier rotoren in combinatie met gyro stabilisatie zorgen ervoor dat de Helix perfect recht hangt en daardoor heel goed op de besturing reageert.

helix_lightbox_3

Je kunt bij het aanzetten ook kiezen voor de beginnermodus en de expertmodus. Expert geeft je veel meer kracht, maar laat daardoor ook veel gemakkelijker de controle verliezen.

Stunten

Stunten met de Helix is een makkie door de voorselectie en de stuntknop. Je hoeft dus niet zelf te klooien. Wel is het zo dat de stunts het meest risicoloos zijn als de Helix mooi stil hangt. Net als de AR.Drone trouwens.

De drie stunts bevatten de befaamde ‘barrel roll’, maar ook de ‘backflip’ en de ‘180’. Hoewel de stunts op een afstandje veel gelijkenissen vertonen, zijn ze van dichtbij behoorlijk indrukwekkend.

Crashen

Wees niet bang om met de Helix te crashen. De Helix is gemaakt van piepschuim wat hem licht en sterk maakt. Daarnaast zijn er verstevigingen die de rotoren beschermen en hoge randen die zorgen dat de rotorbladen jouw interieur niet beschadigen. De Helix is hiermee de meest veilige helikopter voor binnen.

Conclusie

De Air Hogs Helix X4 Stunt is niet alleen bijzonder qua vorm, maar ook de meest gemakkelijker helikopter om in huis mee te vliegen. Daarnaast zijn er vele voordelen van de afgeschermde rotoren qua beschadiging van meubels. De stunt knop en de expert modus zorgen ervoor dat de Helix lang spannend blijft voor kinderen en de USB lader is een uitkomst voor iedereen die niet om de haverklap batterijen in huis wilt halen.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Vliegt mooi stabiel
  • Verschillende modus beschikbaar
  • Stunten met één knop
  • Ruim 10 minuten vliegtijd
  • USB lader voor de Helix

THE BAD

  • Nog geen USB lader voor de controller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events