Monster Jam 2022 Grave Digger Sprong
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Monster Jam 2022

Voor de prijs van twee keer Efteling de neus (exclusief pitparty, parkeren en lekkers), waren we vanmiddag in Arnhem voor Monster Jam 2022. Hoewel niemand weet wat eerder was, het speelgoed of het evenement, trekt het evenement ook dit jaar weer twee dagen bijna het hele Gelredome vol.

Na een klein half uurtje onderkoelen buiten de hekken van het Gelredome, gingen de poorten van ingang K zo’n tien minuten te laat open. Even door de sigarettenwalm heen van beveiligers en premiumgasten die bij de hekken hebben staan dampen, mochten we de geel-zwarte vloer van het voetbalstadion eindelijk betreden.

In de tijd tot de start van de show, werden al de nodige live interviews gedaan die op de twee relatief kleine LED schermen van het stadion te zien waren. De audio was overweldigend. Dus voor mijn zoontje toch maar oorkleppen gekocht om zijn gehoor te beschermen en ik had voor mezelf nog een setje Sony WF-1000XM4 op zak met voldoende batterij om twee uurtjes het lawaai in de zaal wat te dempen.

De eerste monstertrucks rijden al snel hun rondje over het veld en één ding is duidelijk. Hier zijn geen rookmachines nodig. Het stof en de uitlaatgassen trekken binnen no-time over vak 117 en de rest van de tribune heen. Nu weten we weer hoe diesel ruikt en smaakt… maar daar kwamen we natuurlijk stiekem ook wel voor. Prima dus dat het de basis van de sfeer tijdens dit echte mannen evenement is.

Monster Jam 2022 Blue Thunder op twee wielen

Nouja, mannen evenement… dat valt anno 2022 natuurlijk best wel mee. En dan heb ik het niet alleen over de vele moeders die er met hun kroost zitten. Van de acht monstertrucks in de arena, worden er ook twee door vrouwen gereden en daar wordt ik stiekem dan weer heel blij van. Gewoon lekker inspirerend dat alles kan, ongeacht je geaardheid.

Het programma duurt zo’n twee uur inclusief een pauze, twee momenten waarop een RC auto wordt weggegeven in het publiek, zendtijd voor reclame van de RC, de monstertrucks en dirtbike show. Alles in wedstrijdvorm met een website waar bezoekers live de performance van de monstertrucks op kunnen scoren. Op basis daarvan wordt dan iedere keer weer de winnaar bepaald.

Hoewel het dak netjes dicht zat, was het Gelredome alles behalve de warme ruimte die ik ken van de vele feesten die ik er al heb mogen meemaken. De eerste helft van de show bestond uit een race tussen de trucks en een wedstrijdje op twee wielen rijden. Voor kids al best spectaculair. Er zit duidelijk veel verschil tussen de rijders van de trucks. Grave Digger wint niet altijd, maar steelt qua stunts iedere keer toch al snel de show.

Monster Jam 2022 Max-D met gescheurde BKT band

Tijdens de pauze draait de catering van Gelredome onverwacht op volle kracht. Irritant is dat je nog altijd een alternatieve bankpas moet aankopen. Daar geld op moet storten om er contactloos mee te betalen en na het evenement het overgebleven geld weer gratis laten terugstorten, waarna het pasje weer bij het afval kan. Compleet niet duurzaam en veroorzaker van lange rijen buiten om pasjes te kopen en binnen om bij te laden, want twee frietjes met saus kun je met het minimum bedrag van 10 euro al niet meer afrekenen. Het wordt echt tijd dat Gelredome deze compleet absurde logistieke nachtmerrie laat afzinken. In de jaren 90 was dit cool, maar de banken hebben het systeem inmiddels ingehaald. Zet de medewerkers die die pasjes moeten verkopen in om de bediening een beetje op gang te houden, want zo ongeveer de hele pauze heb ik overal in rijen moeten staan en daardoor ook weer een stuk van de show gemist.

Na een kwartier pauze en de nodige tijd voor het speelgoed, krijgen de bezoekers een dirtbike show. Helaas, net als de monstertrucks, wordt dit in een soort wedstrijdje gegoten waar bezoekers live op mogen stemmen. Wat mij betreft had het voor de afwisseling gewoon een non-stop stuntshow mogen zijn. Gewoon even non-stop actie en fratsen.

Monster Jam 2022 Scooby-Doo opnieuw kapot

Het is de tweede dag en laatste dag van het evenement. Het voelt dan ook een beetje alsof alles kapot mag. De dame die Scoobie-Doo mag besturen weet de monstertruck voor de pauze in puin te rijden en na de pauze rijdt ze er nog eens de voorkant vanaf. Max-D weet de band van de Indiase sponsor BKT compleet te verscheuren, waarbij het wielsysteem zo vast zit dat zelfs de machines van showsponsor CAT het opgeven en de monstertruck maar in de arena achterlaten. Ook de andere dame weet haar monstertruck nog even op de kop te leggen bij haar slotsalto. Maar ook na de pauze is het Grave Digger die de show steelt. Op zijn laatste tripje door de arena weet hij ongelukkig neer te komen en lijkt de controle te verliezen. Na in een paar keer nog flink gassen en spinnen, weet de legendarische bolide op de kop het evenement te beëindigen.

Monster Jam 2022 Grave Digger stunt

Conclusie: Monster Jam 2022

Terugkijkend op het evenement is het Gelredome misschien een beetje klein voor de monstertrucks om echt lekker snelheid te kunnen maken en echt grote sprongen te maken. Natuurlijk hoopte mijn zoontje dat er over auto’s zou worden gereden. Dat is helaas niet zo. Er liggen vier groene wrakjes die kennelijk al heel wat jaren meegaan. Is natuurlijk wel lekker duurzaam. Het springen en stunten is leuk en de show is met twee uur precies lang genoeg. We zouden echt niet weten hoe je op het kleine oppervlak nog meer uit de show kunt halen dan het evenement nu doet. We hebben genoten.

2 reacties

  1. Heel vet dit soort events. Lees wat dingen in de tekst waar ik ook wel wat foto’s had willen zien, maar je was daar kennelijk voor een privévisite, en dan moet je natuurlijk gewoon genieten ipv door een scherm.

    Dat een voetbalveld te klein is, misschien waar, maar als je het groter maakt, wordt het lastig voor mensen die aan de ene zijde zitten om alles te zien wat gebeurt aan de andere zijde. Dit kan natuurlijk opgelost worden met schermen, maar welke venues zijn groot genoeg terwijl ze ook schermen hebben van degelijke kwaliteit?

  2. Beste Gadgetgear,

    ik wilde even inhaken op een punt.
    Wat betreft de sloopauto’s is het niet gebruikelijk meer dat ze vrijstaande autowrakken kapot rijden. Dit is helaas gekomen vanwege veiligheidseisen die sinds 2019 in gang zijn gezet. Veel moderne auto’s hebben enorm veel brokstukken als deze worden geplet, en het word ook een stukje moeilijker om oude autowrakken te zoeken speciaal voor deze show. Brokstukken kunnen dan ook meer dan 25 meter vliegen als ze met een impact te maken krijgen. Er stonden dit jaar ook 5 auto’s ingegraven in het parcours, die niet jaren meegegaan zijn, maar gewoon van de sloop afkwamen en in de week van Monster Jam in het parcours geplaatst zijn. Er stonden buiten nog 5 wrakken klaar, alleen deze zijn helaas niet geplet wat ik zelf ook zonde vond… maar goed dit is nu hoe het zal gaan in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.