Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: Synology DS412+ (NAS)

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • - gebruiksgemak
  • - rijkheid aan apps zowel NAS als smartphone en tablet
  • - voldoende snelheid
  • - Cloud functie

THE BAD

  • - Synology mag meer info filmpjes maken ipv promo's
  • - onduidelijk hoe veilig je NAS is

Na vele pogingen verliefd te worden op een NAS in een netwerk met vooral Macs, bloeide de liefde op voor Synology na de kennismaking met de DS413J. Een Nas met Apple waardig gebruiksgemak en vormgeving. Echter bleek de processorkracht onvoldoende voor tienduizenden foto’s, films en muziek bestanden. De DS413J is duidelijk een instap model. De DS412+ zou beter geschikt zijn. Nog steeds met vier sleuven, maar iets traditioneler van vormgeving. Overstappen van opslag op lokale schijven of blijft een NAS te langzaam om heel veel media op te slaan?

DS412plus-openSynology durft niet aan te geven of de WD Red schijven uit de DS413J zo over te zetten zijn in de DS412+. Op hoop van zegen zet ik de twee 3 TB schijven over in de nieuwe NAS. Via de Synology Assistant is de Nas te selecteren en te initialiseren. Boven verwachting geeft de NAS aan dat de schijven van het oude systeem geschikt gemaakt worden voor de nieuwe NAS. De Synology software behoudt de oude data en maakt de schijven geschikt voor hun nieuwe thuis. Heerlijk dit gebruiksgemak bij installatie.

Technische vergelijking

4-Bay Modellen DS413j DS412+ TS-469L TS-421
CPU Single-Core 1.6GHz Dual-Core 2.13 GHz (Intel) Dual-Core 2.13GHz (Intel) Dual-Core 2.0GHz (Marvell)
RAM 512MB 1GB DDR3 1GB DDR3 1GB DDR3
HDD 4X 4X 4X 4X
USB 2.0 2X 1X 5X 2X
USB 3.0 Nee 2X 2X 2X
SD-Kaart Nee Nee Nee Nee
Uitbereidbaar Nee 1X Ja 2X Ja 2X
LAN 1X Gigabit 2X Gigabit 2X Gigabit 2X Gigabit
WiFi Optioneel Optioneel Optioneel Optioneel

Apps voor gemak

Voor wie niet tot de categorie Nerd behoort en een cmd-line benadering van een NAS niet wil snappen, is het een verademing dat Synology diverse apps heeft voor de meeste functies waar een NAS voor gebruikt wordt. De absolute winnaar app is Download Station. Dankzij deze app komen allerlei downloads via het internet gemakkelijk op de NAS. Zoeken, vinden en downloaden doe je allemaal vanuit deze app. Alle complexe en enge zaken van BitTorrents lost deze app op. Het is legaal om media te downloaden, maar niet om dit de delen. Zodra een download binnen is gekomen, is het raadzaam deze uit de gedeelde folder te halen. Een beetje egoïstisch wellicht om wél gebruik te maken van het internet zonder te delen, maar helaas hoe het officieel moet. Om je te beschermen tegen enge zaken van buitenaf, helpt de Antivirus Essential app van Synology. Even aanklikken in het Package Center (app winkel) en Synology download en installeert automatisch. Eigenlijk is het zo gemakkelijk dat het verleidelijk kan zijn om maar alles te downloaden. Zinloos natuurlijk want er zijn ook heel specialistische apps. Bijvoorbeeld van ecommerce in je eigen webshop tot het opzetten van je eigen mailserver en ga zo maar door.

Synology Video IOS appHet meest voor de hand ligt het delen van muziek, foto en film met behulp van apps. Met deze apps kan je gemakkelijk de media bestanden delen in het netwerk. Om het geheel helemaal perfect te maken heeft Synology apps voor IOS en Adroid. Zo kan je op je smartphone de downloads volgen, maar ook aanzetten; films kijken; muziek luisteren en foto’s op een smart tv presenteren. Voor wie wil ontdekken wat er met een NAS allemaal mogelijk is, zonder ingewikkelde codes in te voeren, biedt Synology werkelijk een rijkheid aan functionaliteit die niet door een andere NAS aanbieder geëvenaard wordt. Andere merken hebben ook hun app winkels, maar ook een achterstand op het nivo waar Synology nu al staat.

Synology interface

Wensen

Ondanks het grote gebruiksgemak zijn er nog zeker verbeterpunten. Met name het aanmaken van een eigen cloud mag makkelijker. Wat YouTube filmpjes van specialisten leggen uit hoe het precies werkt. Vreemd dat Synology die uitleg niet zelf geeft. Achteraf is het gemakkelijk, maar voor wie niet systeembeheer als hobby heeft, blijft het lastig om zelf uit te vinden. Je maakt gebruikers aan en geeft vervolgens deze rechten tot soorten media. In de setup kan je ook een makkelijke code aanmaken voor het netwerk adres van de NAS. Deze code maakt het overbodig om een HTTP adres met poort code in te voeren bij de apps die van afstand toegang willen. Dat kunnen de IOS en Android apps zijn, maar ook de Cloud Station app die je op de computers installeert voor toegang tot je eigen prive cloud. In een huidhouden met meer computers waar iedereen wel eens op een ander computer werkt is dat super handig. Je maakt zo een map op de lokale computer (PC of Mac, maar ook IOS en Android) die automatisch synchroniseert met de map op het NAS. Hierdoor kan elke gebruiker bij zijn/haar eigen bestanden vanaf elke computer in het netwerk. Een functie die je anno 2013 in het besturingssysteem verwacht, maar Synology levert het. Op de de Mac werkt het voorbeeldig.

Conclusie

Voor wie een makkelijk te beheren NAS zoekt met veel functionaliteit door middel van apps, heeft aan de DS412+ het juiste maatje. Deze NAS beheer je niet; je gebruikt hem. Als het budget het toelaat, is het advies andere (instap) modellen over te slaan en er direct twee goede harde schijven in te zetten. Bij voorbeeld de WD Red 3TB. Binnen twee maanden moesten wij de volgende twee schijven al kopen. Dat betekent dat de NAS écht gebruikt wordt. Backups, een prive cloud, muziek, foto’s en film; het staat inmiddels allemaal op de DS412+ en wordt met de diverse apps gretig gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.