Review: WD RED WD30EFRX (HDD)

In steeds meer huishoudens worden NAS servers aangeschaft. Handige apparaten waar je al je foto’s, muziek en filmpjes op kwijt kan waardoor iedereen in het huis, vanuit ieder apparaat van deze content gebruik kan maken. Steeds meer fabrikanten bieden hun NAS systemen zonder HDD’s erin aan en dan zijn er bedrijven als WD die een speciale lijn met HDD’s voor dit gebruik produceren. Bij WD noemen ze deze lijn ‘RED’. Wij ontvingen een 3TB (WD30EFRX) model om te testen.

Unboxing

Net als bij onze eerdere test van de WD Caviar Black, valt er weinig over de unboxing te melden. Je ontvangt een doosje met daarin de schijf. Er valt ook weinig anders te verwachten ;-).

Specs

De WD30EFRX is een schijf met 3TB aan ruimte voor dataopslag. WD verkoopt ook modellen met 1TB en 2TB aan opslagruimte. Het gaat om een 3.5 inch model (groot dus) met 64MB aan cache. Die cache gebruikt de schijf om wat ademruimte te hebben.

WD30EFRX Moodshot

De WD RED schijven zijn ook uitgerust met WD’s NASware technologie. Hierdoor moeten de RED’s niet alleen vlot reageren wanneer ze in een NAS zitten, maar ook stabiele resultaten leveren.

Snelheidstest

Het testen van de snelheid van een schijf in een NAS is een enorm lastige klus. Dit omdat de NAS zelf vaak de vertragende factor is. Ik heb de WD30EFRX dan ook aan een gewone PC gehangen om een snelheidsmeting te doen. Wat daarbij opvalt, is dat de snelheid niet zo gek veel verschilt van de snelheid van een WD Caviar Black. We hebben dan ook niets om over te klagen.

WD30EFRX Speed Test

Wat ook van belang is in een NAS, is dat de schijf een beetje stil is. Vooral voor studenten die een NAS op de slaapkamer moeten zetten. WD heeft hiervoor 3D Active Balance Plus ontwikkeld. Deze nieuwe techniek maakt de schijf inderdaad lekker stil in vergelijking tot andere schijven die we hier hebben liggen.

Conclusie

Wanneer het om tests van harddrives gaat, geven we drie scores. Een 10 wanneer alles helemaal in orde is, een 6 wanneer prestaties iets onder verwachting zijn en een 1 als prestaties teveel afwijken. De WD30EFRX presteert beter dan verwacht en neemt dus een 10 mee naar huis.

Beschikbaarheid

De WD30EFRX is nu te koop. Het is handig om online prijzen te vergelijken, want die willen nogal verschillen. Je krijgt van WD drie jaar garantie op een WD RED.

Meer Tests

De komende tijd ga je trouwens nog meer horen van dit type schijf. Voorlopig zijn dit de officiële harddrives van onze NAS tests.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Prima snelheid
  • Lekker stil
  • Blijft mooi op temperatuur

THE BAD

  • geen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.