Review Synology DS413J; To NAS or not to NAS?

Synology is uitgegroeid tot één van de marktleiders op gebied van extra geheugen opslag in het netwerk ofwel NAS. Voor wie nog nooit een NAS heeft gebruikt blijft het een grote stap; je eerste NAS kopen. Maar vroeg of laat zal je toch al je foto’s, video’s, muziek en backups ergens anders dan op je computer willen opslaan. De DS413J lijkt de ideale oplossing als instapper met doorgroei mogelijkheden. Wat is de ervaring met de DS413J als eerste NAS?

De zoektocht naar een eerste NAS is lastig. Prijs, functie, opslag, doorgroei noodzaak zijn vaak onbekende factoren om de eerste stap te maken. Een aantal pogingen om een NAS te gaan gebruiken blijven dan ook vaak hangen op teleurstellingen. In mijn situatie zijn Drobo en WD voorkeurmerken voor externe opslag en lag het voor de hand om hun NAS oplossing te proberen. De Drobo FS was snel gekocht toen het product in de opruiming verscheen. Helaas maakt het product zo’n herrie in de praktijk dat je hem liever uit dan aan hebt staan. Tja dat is geen optie voor een opslagsysteem dat eigenlijk altijd paraat moet zijn. De WD myBook Live is een fluitje van een cent qua installatie en zeer betaalbaar. Helaas is de processor capaciteit en het linux systeem een knelpunt in lekker soepel gebruik. Zo kwam de zoektocht naar de eerste NAS toch weer uit bij het merk waar zoveel mensen enthousiast over zijn en bijna de standaard lijkt te worden: Synology.

ds413j-002De  vormgeving van Synology DS413J maakt direct duidelijk dat dit niet zo maar een doorsnee NAS is. De mooie witte behuizing  zal nergens misstaan. Voor Apple liefhebbers is het zelfs een fraaie aanvulling op de hardware. De installatie is  binnen 10 minuten te realiseren van uitpakken tot in gebruik nemen. Iedereen die weet hoe je een computer opstart en de juiste kabels aansluit, kan dit. Een haast Apple achtige eerste kennismaking met Synology dus. Van een product vormgeving die zeer geslaagd is tot een heldere duidelijke uitleg om de installatie snel en gemakkelijk te doorlopen. Als Mac gebruiker is dat zeker te waarderen. Als harde schijven zijn 4TB Green Technology WD schijven gekozen vanwege de goede performance in NAS systemen. Direct valt op hoe stil de DS413J is vergeleken bij andere externe harde schijven of NASsen. Dit apparaat mag gerust in de huiskamer staan. Het dashboard nodigt uit tot de Synology wereld met allerlei handige apps voor diverse taken. Installeren van extra functionaliteit is echt een fluitje van een cent. Zo zijn IPcamera’s als beveiligingssysteem toe te voegen en fungeert de DS413J als opslag voor bewakingsbeelden.

Met het geroemde downloadsysteem is het erg gemakkelijk om films, muziek etc online te vinden. Je hoeft geen enkel verstand te hebben hoe torrents werken. Gewoon film zoeken en klikken om te downloaden. Je wordt bijna hebberig om heel veel films te gaan downloaden. Ook dit kan bijna niet gemakkelijker. De films die zijn binnengekomen zijn dan weer met IOS en Android appjes op mobiele apparaten te bekijken in een gelikte interface. Natuurlijk is het opslaan van de eigen bestanden de belangrijkste taak van een NAS. De iTunes bibliotheek op de DS413J zetten duurt wel wat uren en bij het kopiëren van foto’s en privé films wordt het duidelijk dat een NAS wel even iets langzamer is om veel en vooral grote bestanden te kopiëren. Voor ervaren NAS gebruikers is dit een no-brainer, maar voor een nieuwkomer in de NAS wereld is dit even wennen. Uiteindelijk staan TerraBytes aan gegevens binnen een dag op de grote data opslag bak. Dat geeft een fijn gevoel.

ds413j-004De DS413J is dus een fraai vormgegeven product met voorbeeldig installatie gemak en verrassend veel extra’s die standaard bij een Synology NAS horen. Het is ook bij deze extra’s waar de frustraties beginnen. Het NAS wordt door DLNA technologie makkelijk getoond op een moderne tv met netwerk mogelijkheden. Zo zou je de content van de NAS op je tv kunnen afspelen. Helaas gaat dat met veel hik-ups gepaard. Zo ook het afspelen van de films op mobiele apparaten. Synology levert veel eigen apps meen en apps van derden. Een goed voorbeeld is Plex. Helaas loopt Plex telkens vast. De processor CPU staat al een maand op 100% om alle multimedia content te analyseren. Wat emailtjes met de helpdesk van Synology maken duidelijk dat de DS413J niets mankeert, maar dat de hoeveelheid aan multimedia bestanden het probleem is. De processor in de DS413J kan het gewoon niet aan. De –J versies van Synology staan voor Junior of instap model. Een aardige prijs is mogelijk door wat te bezuinigen op componenten die alleen voor heavy users noodzakelijk zijn. Bij het gebruik van DS413J is duidelijk geworden dat 500 GB aan films, 25.000 muziek bestanden en 15.000 foto’s echt iets teveel is voor het apparaat. Eigenlijk was een PLUS versie van een Synology NAS een betere keuze geweest. Een tip aan Synology is om in de toekomst beter te screnen welke apps wel en wel apps niet geschikt zijn voor hun producten. Zo was het beter geweest om niet in de verleiding te komen apps te installeren die eigenlijk meer rekenkracht vragen dan de DS413J kan geven.

Conclusie

Teleurgesteld? Nee. De Synology is de eerste NAS die in huis mag blijven en die ook daadwerkelijk als centrale data opslag wordt gebruikt. In een Mac omgeving draait ie prima. iTunes, iPhoto, Aperture en zelfs TimeMachine werken probleemloos met de DS413J. Natuurlijk is een windows omgeving helemaal geen probleem. Films downloaden is een makkie geworden. Echter de films via de NAS streamen naar TV en devices is iets te veel van het goede. Doorsparen dus voor een PLUS versie van een Synology NAS. Voor wie begint met multimedia bestanden te verzamelen en een eerste NAS wil, is de DS413J een prima keuze.

Technische vergelijking

4-Bay Modellen DS413j DS412+ TS-469L TS-421
CPU Single-Core 1.6GHz Dual-Core 2.13 GHz (Intel) Dual-Core 2.13GHz (Intel) Dual-Core 2.0GHz (Marvell)
RAM 512MB 1GB DDR3 1GB DDR3 1GB DDR3
HDD 4X 4X 4X 4X
USB 2.0 2X 1X 5X 2X
USB 3.0 Nee 2X 2X 2X
SD-Kaart Nee Nee Nee Nee
Uitbereidbaar Nee 1X Ja 2X Ja 2X
LAN 1X Gigabit 2X Gigabit 2X Gigabit 2X Gigabit
WiFi Optioneel Optioneel Optioneel Optioneel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • vormgeving
  • installatie gemak
  • geruisloos
  • betrouwbaar
  • Synology apps (desktop,IOS en Android)

THE BAD

  • beperkte processor voor heavy users
Zeeman Albert
Albert is gecertificeerd marketeer en innovatie verslaafd. Zo'n beetje elk product met een stekker of batterij moet wel door zijn handen. Klopt het design, wat is het verhaal er achter en wie heeft er wat aan? Albert reviewed producten sinds 1996. Sinds 2002 struint Albert internationale beurzen af op zoek naar nieuwe producten en trends in consumenten electronica. Als marketing en innovatie specialist helpt Albert bedrijven te innoveren en te vernieuwen. Meer info over Albert als marketing specialist en trendwatcher op www.id-tank.com.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram