Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony SmartWatch

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Trilt bij meldingen en gesprekken
  • Handige aanvulling op een carkit
  • Enorm veel plug-ins beschikbaar
  • Kan op vrijwel elke Android

THE BAD

  • Verliest af en toe de verbinding

Afgelopen jaar lanceerde Sony de nieuwe Sony SmartWatch. De opvolger van de Sony LiveView die we maar niet aan te praat kregen. Gelukkig bleek na enkele minuten al dat de multitouch SmartWatch van Sony een stuk beter in elkaar zat.

Unboxing

In de doos van de SmartWatch van Sony vinden we naast een polsbandje, een laadkabel en een handleiding ook een aluminium clip. Dat is handig, want daarmee kun je zelf naar een verkoper van horlogebandjes en jouw favoriete bandje uitzoeken. De aansluiting is 18mm breed, dus dat is wel te vinden.

Sony-SmartWatch-Unboxing

Design

De SmartWatch is, net als de LiveView, gebasseerd op een clip. Dat neemt helaas veel ruimte in waardoor de SmartWatch hoog op de pols komt te liggen. Nu heb ik vrij dikke polsen, dus onder een overhemd kan ik hem over het algemeen niet kwijt. Wel ben ik blij dat het standaardbandje wel gewoon om mijn pols past.

Sony-SmartWatch-Aluminium
Je kunt ook gewoon zelf een polsbandje uitzoeken.

Sony-onafhankelijke gadget

De SmartWatch is niet afhankelijk van Sony smartphones. De SmartWatch kan dus ook in combinatie met een LG, HTC of Samsung smartphone worden gebruikt. Zolang hij maar op Android draait, is alles mogelijk. Sony heeft zelf een lichtverouderde lijst met geschikte toestellen online staan.

Installatie

Om de Sony SmartWatch aan de gang te krijgen, heb je de LiveWare app van Sony nodig. Op vele Sony smartphones is deze standaard al te vinden. Voor andere Androids, is hij gratis uit Google Play te plukken.

Heb je LiveWare geïnstalleerd en de SmartWatch gekoppeld, dan is het een kwestie van de SmartWatch naar eigen smaak inrichten. Standaard kun je uit verschillende klokjes kiezen en meldingen op het display zetten. De ware kracht zit hem echter in de plug-ins die je kunt downloaden. Daar zijn onder andere Gmail en Facebook te vinden. Zo krijg je de juiste updates keurig op het scherm van jouw horloge.

Gebruik

Het gebruik van de SmartWatch went snel en is plezierig. Je gaat hem ook voor steeds meer dingen gebruiken. Zo is het onder anderen mogelijk om de SmartWatch als zoeker voor de camera van de smartphone te gebruiken. Zeker op feestjes kan het grappig zijn om de smartphone bijvoorbeeld op een kast neer te zetten en zo nu en dan foto’s te maken.

Echt nuttig wordt de SmartWatch tijdens telefoongesprekken. Wanneer ik bijvoorbeeld in de auto zit, koppelt mijn smartphone automatisch met mijn Pioneer navigatiesysteem. Wanneer ik een gesprek binnen krijg, verschijnt er een klein knopje op het touchscreen wat ik al rijdende moet proberen in te toetsen. Nu verschijnen dezelfde knopjes op mijn SmartWatch en kan ik met een tik op de pols het gesprek aannemen.

Sony-SmartWatch-Pols

Ook wanneer het handig is de smartphone op stil te zetten of wanneer je in een drukte loopt waardoor je hem niet hoort overgaan, bewijst de SmartWatch haar nut. De meeste telefoons voel ik namelijk niet trillen, maar de SmartWatch trilt wel om mijn pols. Ik mis dus geen gesprekken meer.

Toch heeft de SmartWatch wel een nadeel. Hij is namelijk gemaakt op een oude Bluetooth variant. Hierdoor heeft hij weleens de neiging om de verbinding met de smartphone te verliezen. Een simpele tik op het scherm lost dit op, maar het gebeurt mij net iets te vaak waardoor ik het toch even wil benoemen.

Accuduur

Qua accuduur heb ik geen goed beeld van hoe lang hij het uithoudt. Kom ik thuis, doe ik hem over het algemeen af en zet ik hem uit. In de praktijk laadt ik de SmartWatch eens per week op. Het lage energieverbruik zal onder anderen door het gebruik van een OLED display komen. Dat vraagt gewoon wat minder energie.

Conclusie

Nu de geruchten over een smartwatch van Apple steeds verder aanzwellen, is het leuk om te zien dat zoiets er eigenlijk al lang is. In de praktijk is de SmartWatch van Sony voor mij echt een uitkomst. Zeker achter het stuur.

Beschikbaarheid

De Sony SmartWatch ligt nu in de winkel voor €89.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.