Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Netgear Centria WNDR4700 met 4.5 sterren.

The Good
  • De nieuwste WiFi technieken
  • Zeer gemakkelijk te installeren
  • Ideaal voor back-ups
The Bad
  • Beperkt aantal HDD's dat erop werkt
  • Maximaal formaat van HDD's is 2TB


De Netgear Centria, of WNDR4700, is de eerste echte storage router waarmee Netgear op de markt komt. Dat juist Netgear met een router als de Centria komt, is niet vreemd. Netgear bouwt al jaren goede routers en heeft ook zijn sporen in de wereld van de NAS systemen verdiend.

Unboxing

De verpakking van de Centria bevat alles dat we van Netgear zouden verwachten. De router, de voeding, een netwerkkabel, een bracket om 2.5 inch harddrives in de Centria te plaatsen en een CD-Rom met software.

Netgear Centria Unboxing

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Centria laat zich erg goed vergelijken met dat van de R6300 router die we vorig jaar al hebben getest. Het grote verschil is een luik aan de linker kant waar we nu een harddrive in kunnen plaatsen.

Netgear Centria Bediening

Installatie

Het plaatsen van de harddrive gaat buitengewoon gemakkelijk. Je hebt niet eens een schroevendraaier nodig. Je opent het klepje, duwt een blauw hendeltje omlaag, schuift jouw HDD erin en je doet het hendeltje weer omhoog en de klep weer dicht. Dat is alles. Nouja…, de 1TB WD Velociraptor die we voor tests gebruiken, die bleek niet te werken, net als een aantal andere HDD’s die we hier op de redactie hadden liggen. Het was dus even wachten op een WD RED schijf (de WD30EFRX) van 3TB waar de router wel mee overweg kan. Nouja, niet helemaal om eerlijk te zijn. De router brengt het formaat terug naar 2TB…. meer kan hij helaas niet aan. Check zelf de lijst met compatible schijven.

Omdat je de router met (WNDR4720) en zonder (WNDR4700) 2TB schijf kunt kopen, is het handig dat, wanneer je zelf een schijf wenst te plaatsen, je even op de Netgear site kijkt welke je kunt gebruiken. Dit om te voorkomen dat je een schijf komt waar de Centria niet mee uit de voeten kan.

Netgear Centria Aansluitingen

Nu de HDD op haar plek zit, is het enkel nog een kwestie van de Centria met het modem verbinden en een computer met de Centria om de router helemaal in te stellen.

Dat laatste gaat het snelst via de browser. Zodra te Centria is opgestart, tik je het adres 192.168.1.1 in en je loopt rustig door de menu’s.

Één brok techniek

Wat opvalt, is dat de Centria niet heel veel afwijkt ten opzichte van de R6300. Ook de Centria beschikt over de modernste WIFi technieken en beveiliging. Daarnaast is het nog steeds mogelijk om ook via de USB aansluitingen op de Centria jouw HDD’s, printers en webcams over het netwerk te delen. Daarnaast kun je ook jouw SD kaartje in de router prikken. Erg handig allemaal.

Kritisch met de schijf

De Centria is één van de weinige routers met een interne ventilatie. Dat is niet vreemd, want zo kan de Centria de temperatuur in de router onder controle houden. Grote temperatuursverschillen zijn de belangrijkste oorzaak van slijtage, zeker bij een HDD. De ventilatie is helaas niet uit te schakelen, waardoor de Centria geen handige keuze zal zijn voor op de studentenkamer waar naast de router geslapen moet worden… of je moet de router in zijn geheel uitzetten natuurlijk ;-).

Waar ik wel even kritisch wil zijn, is bij het schijfgebruik. In tegenstelling tot de NAS systemen, heb je geen optie om met een RAID opstelling te werken. Een RAID opstelling is een opstelling waarbij twee dezelfde HDD’s als directe kopie van elkaar werken. Valt er één uit, heb je rustig de tijd om naar de winkel te gaan voor een nieuwe HDD terwijl jouw data bewaard blijft. Gebruik je de Centria voor data die je niet kwijt wilt? Maak dan regelmatig een backup. Bijvoorbeeld naar een externe HDD die je via USB (3.0) aansluit. Dit is overigens een probleem dat elke NAS met één schijf heeft. Dit levert voor de review dus geen minpunten op.

In de praktijk ban ik de Centria hier vooral als back-up drive van mijn laptop en desktop gaan gebruiken. Als een schijf met back-ups crasht, is dat alles behalve rampzalig, zolang er maar een back-up is wanneer mijn laptop wordt gestolen of mijn desktop de geest geeft.

Prestaties

In de dagelijkse praktijk blijkt de Centria een lekkere vlotte router te zijn. Zo is het geen probleem om op 5 apparaten tegelijk naar Full HD streams te kijken en weet de router moeiteloos het verkeer van mijn games prioriteit te geven.

Ook als back-up systeem is de Centria perfect. De back-ups draaien keurig op de achtergrond waardoor ik er geen omkijken aan heb.

Conclusie

De Centria is een dure router, maar wel een router waarmee je de laatste WiFi techniek in huis haalt en waarop je moeiteloos back-ups binnen jouw netwerk kunt maken. Kies je voor de entertainment kant, dan is de Centria een prima DLNA server die jouw video’s en muziek naar alle aangesloten apparaten kan delen. Het enige echte nadeel aan de Centria, is het design. Je kunt hem niet ophangen en de status LED’s zitten aan de andere kant van de aansluitingen. Je moet hem dus net iets te vaak oppakken wanneer je veel met je netwerk bezig bent. Dat kan beter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.