Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Netgear R6300 802.11ac Router met 4.5 sterren.

The Good
  • Enorm snel
  • Mooi nieuw ontwerp
  • Voorbereid op de toekomst
  • Gemakkelijke installatie
  • Beamforming Technology
The Bad
  • Niet meer op te hangen


De eerste willen zijn, kent zijn prijs. Zo ook voor Netgear die als eerste een 802.11ac router op de markt heeft gezet. De router is namelijk het enige product dat momenteel van deze nieuwe, razendsnelle, WiFi techniek gebruik maakt. Het gevolg? Dat we twee routers nodig hadden om deze review te schrijven. Daarbij mocht één router dienst doen als ‘domme’ Bridge ;-).

Uitrusting

In de doos van de Netgear R6300 treffen we naast de router en een stapeltje boekjes ook nog een CD-Rom aan met daarop software om de installatie van de router uit te voeren (als het niet zoals onderstaande beschrijving is verlopen), een UTP kabel om de router met je moden te verbinden en een netstroom adapter met netsnoer.

Uiterlijk

Zoals je meteen op zal vallen, is het uiterlijk van de router ‘anders dan anders’. Tot nu toe leken alle Netgear routers enorm veel op elkaar. De nieuwe R6300 zet met haar uiterlijk meteen de trend voor de routers die we de komende maanden en misschien jaren van Netgear gaan zien.

Qua aansluitingen laat Netgear weinig te wensen over. Je krijgt 4 Ethernet aansluitingen (en natuurlijk één WAN aansluiting) en twee USB aansluitingen om via ReadyShare een printer of HDD te delen. Aan de zijkant bevinden zich ook de WPS-knop en een schakelaar om WiFi uit te zetten. Handig wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat en enkel je bedrade apparaten online wilt hebben.

De body is groot en de router lijkt aan de achter- en zijkanten op een zeef. Kennelijk heeft de nieuwe R6300 de ruimte nodig om haar warmte kwijt te kunnen. De voorkant is in ieder geval een heel stuk mooier. Gewoon een strakke, zwarte plaat met daarop status LED’s en een verlicht Netgear logo. Het Netgear logo kan je uit zetten wanneer het je stoort, of het totaal geen nut heeft zoals in een afgesloten meterkast ;-).

Op die meterkast wil ik trouwens even terugkomen. Netgear heeft namelijk een opvallende verandering in het design opgenomen. Het is namelijk de eerste router die je niet meer op kan hangen. Dit in tegenstelling tot het gemiddelde kabel- of ADSL modem dat in menig meterkast tegen de wand hangt. Wil je hem niet op de grond zetten, zal je dus schapruimte voor handen moeten hebben. Daarnaast doet menig Nederlandse meterkast ook dienst als bezemkast en vergroot je bij het trekken aan een kabel de kans dat de prachtige R6300 ten gronde keert. Toch jammer van een dure router.

Wij kozen voor een tijdelijke hangsituatie. Een absolute afrader, maar anders moesten we voor deze test teveel kabels omleggen.

Installatie

De installatie van Netgear routers is nooit echt een uitdaging geweest. Zodra de router is aangesloten, start ik mijn browser. Ik surf naar het adres routerlogin.net en hier neemt Netgear Genie het over. De eerste melding die ik krijg is dat internet niet is verbonden. Natuurlijk was ik vergeten om het modem van UPC te resetten. Na de reset is de R6300 klaar voor gebruik. Dat wil zeggen, klaar om te worden ingesteld.

Netgear Genie (op de router)

Netgear beschikt over twee versies van Netgear Genie. De tool of app die je voor je PC of smartphone kan downloaden en een webbased versie op de router zelf. Die eerste twee zijn aardig om een overzicht te krijgen, maar die op de router is waar alle spannende dingen gebeuren.

Onder de knop draadloos kan je het standaard G en ac/n netwerk instellen. Dit zijn jouw privé verbindingen en geven toegang tot alle apparaten binnen dit netwerk waaronder eventuele printers, NAS drives en andere computers. Hier kan je ook de SSID’s en wachtwoorden voor jezelf instellen, wat vaak wenselijk is.

Onder aangesloten apparaten vinden we alle apparaten die op dit moment verbinding met de router maken. Zowel bedraad als draadloos. Helaas is het niet mogelijk om hier een naam aan te hangen.

Via ReadyShare is het mogelijk om USB drives en printers met de rest van het netwerk te delen. Ook kan je de toegang tot deze hardware instellen.

Tot slot vinden we in het basis deel het gastennetwerk. Één van de onderdelen waar Netgear mij al langer mee weet te paaien. Je kunt ook voor je gasten namelijk een G en ac/n netwerk opzetten. Zij krijgen dan wel verbinding met internet, maar geen toegang tot bestanden en printers. Ideaal.

Het tabblad Geavanceerd sla ik voor deze review even over. Eigenlijk is het meest interessante dat je daar aan zal treffen de optie om jouw netwerk naar IPv6 om te zetten. Langzaam aan gaat steeds meer van het internet over op deze nieuwe IP adressen. Een echte noodzaak voor thuis is er voorlopig nog niet.

De voordelen en het gebrek aan 802.11ac

Zoals ik aan het begin van deze review al aangaf, kregen we twee routers mee om het comfort van 802.11ac te testen. Dit omdat Netgear en anderen simpelweg geen apparaten hebben die al zo ver zijn dat ze met de standaard overweg kunnen. Deze verwachten ze pas later dit jaar of begin volgend jaar.

Naast de snelheid, bevat de 802.11ac standaard nog een interessante techniek om prestaties te verbeteren. Namelijk Beamforming Technology. Deze techniek meet intelligent waar in huis het signaal van de router wordt gebruikt en zowel de router als de ontvanger zullen gericht naar elkaar gaan zenden om zo minder last te hebben van storingen door objecten. Heb je veel last van signaalverlies, dan is Beamforming Technology een mogelijke oplossing. De techniek werkt echter alleen met andere 802.11ac apparatuur, dus voor je ‘oude’ PS Vita of iPhone 4S heb je er helaas maar weinig aan.

Wij hebben in een modern gebouw een bridge opstelling gemaakt tussen de twee R6300’s. In het verleden hebben we hetzelfde gedaan met een G netwerk, en dat bleek onmogelijk. De betonnen vloeren waren te dik en lieten geen signaal door. Bij N was het signaal behoorlijk zwak. Bij deze nieuwe ac router konden we gebruik maken van een relatief snelle en stabiele verbinding. De maximale snelheid van de router was bij ons op dat moment 201Mb/s. Plaats ik de twee R6300’s op een paar meter afstand op dezelfde verdieping, dan zijn snelheden tot 398Mb/s mogelijk.

Qua snelheid heb je met een 802.11ac router niets te vrezen. De router kan (singleband) een snelheid van maarliefst 1.3Gb/s aan. Bij N netwerken lag de max nog op 450Gb/s en dat is nog maar op de R6300. De standaard zelf gaat namelijk tot 7Gb/s en op dat moment mag je jezelf echt de vraag stellen of het trekken van een draad nog wel interessant is…

Conclusie

Qua techniek gaat de R6300 haar tijd ver vooruit. De snelheden die de router behaald zijn extreem comfortabel en het installeren verloopt vlekkeloos. Ook met weinig kennis van dit soort dingen heb je de boel al snel aan het werk. De enige kant die echt minder praktisch is, is het ontbreken van een mogelijkheid om de router op te hangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.