Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Netgear M6 Nighthawk mobiele router: Neem je wifi mee en deel

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Netgear M6 Nighthawk met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • 5g
  • data delen
  • mobiel
  • accu
  • wifi op reis

THE BAD

  • prijs
  • admin login complex

Netgear is een van de marktleiders in producten voor connectiviteit in huis. Naast internettoegang delen we tegenwoordig ook printers en allerlei domotica producten via het wifi-netwerk. De standaard voor wifi wordt regelmatig bijgewerkt om hogere snelheden, meer apparaten en ingebouwde beveiliging mogelijk te maken.

M6 Nighthawk

Mobiele hotspots lijken vaak achter te blijven qua mogelijkheden. De M6 Nighthawk van Netgear wil echter geen slap alternatief zijn, maar een volwaardige hotspot met groot bereik, hoge capaciteit en hoge snelheden, met ondersteuning voor 5G-data. Het geheel is samengevat in een extreem kleine behuizing ter grootte van een Apple TV, maar dan een derde qua dikte. Extreem compact dus. Met 560 gram is deze mobiele hotspot erg licht. Het meeste gewicht komt door de krachtige oplaadbare accu (5040 mAh). Dankzij deze accu kan de hotspot ongeveer 13 uur lang een wifi-verbinding mogelijk maken, afhankelijk van het aantal apparaten, het dataverkeer en de geselecteerde wifi-instellingen. We hebben de unit meegenomen op een korte vakantie en konden twee dagen lang gebruik maken van de mobiele hotspot voordat we hem weer moesten opladen.

Installatie en eerste gebruik

We ontvingen de review unit in een kale doos, zonder handleiding of snelstartgids. Eigenlijk wijst de installatie zichzelf. We plaatsen een nano simkaart onder de accu en starten het apparaat op na het plaatsen van de accu. Een installatiemenu vraagt om de taal en vervolgens om de naam en het wachtwoord dat je wilt gebruiken voor het wifi-netwerk. We hebben het netwerk de naam van een caravanmerk gegeven. Nadat de pincode van de simkaart is ingesteld, kun je de hotspot gebruiken. Gemakkelijker kan eigenlijk niet. Het display is eenvoudig maar geeft alle benodigde informatie weer. Het touchscreen maakt de bediening mogelijk. Een minitoetsenbord op het scherm is een beetje priegelig, maar het werkt. Aan de zijkant van het scherm bevinden zich HOME- en BACK-touchknoppen. Vervolgens kun je via een dashboard bij de belangrijkste instellingen die je nodig hebt. Zo kun je aangeven of je alleen mobiele data wilt gebruiken of dat je ook een bestaand mobiel netwerk als bron wilt gebruiken. Zo kun je op een camping gebruik maken van het lokale wifi met deze hotspot en vervolgens alle apparaten die jouw M6 al kennen direct met het internet verbinden. Superhandig en kostenbesparend, mits het aangeboden netwerk ook snel genoeg is. Is dat niet het geval, dan schakel je gewoon over naar alleen mobiele data.

Dagelijks gebruik

Het wifi-netwerk van de M6 is snel, heeft een groot bereik (meer dan honderd meter in de praktijk) en kan probleemloos alle apparaten verbinden. Op een camping, Airbnb of hotel is dit superhandig, maar ook voor professionals die altijd een goed wifi-netwerk tot hun beschikking willen hebben. Bij thuiskomst hebben we de M6 laten verbinden met het thuisnetwerk en plaatsen we deze mobiele hotspot (zonder accu en met de USB-C-voeding) aan de achterkant van ons huis. Zo hebben we in de hele tuin opeens ook een goed wifi-netwerk. Je kunt de M6 dus gebruiken als een zelfstandig basisstation, maar ook als een soort uitbreiding van een bestaand wifi-netwerk. Voor deze praktijktest hebben we geen technische meetapparatuur kunnen of willen gebruiken. Onze ervaring met diverse wifi-producten vormt de basis voor deze review. We merken eigenlijk niets dat dit een mobiele hotspot betreft met bescheiden afmetingen. Gezien de prijs mag dat ook wel, want de M6 is niet goedkoop. Maar voor toepassingen zoals we hebben beschreven, is het prijskaartje wellicht geen probleem.

Alternatief voor persoonlijk hotspot delen

Een wifi-verbinding delen met anderen via jouw smartphone is superhandig en vriendelijk. Maar wanneer meer mensen/apparaten via jouw smartphone data verbruiken, gaat dit niet alleen van je databundel af, maar het vreet ook de accu van je smartphone. Alleen daarom al is het handig om een mobiel hotspot-apparaat te hebben voor gezinnen. Wij hebben een dual simkaart met onbeperkt datagebruik. Wanneer je één simkaart in de M6 steekt en de andere in je smartphone, moet je ervoor zorgen dat het dataverkeer van de smartphone uitgeschakeld is. Veel dual-simcontracten ondersteunen geen gelijktijdig gebruik. Maar zo kun je redelijk betaalbaar gebruik maken van heel veel data met veel apparaten in binnen- en buitenland.

Technische mogelijkheden

Voor wie in de technische mogelijkheden wil duiken, zijn er veel instellingen beschikbaar via het gewone menu. Zo kun je een 2,4 GHz en 5 GHz netwerk opzetten. Natuurlijk is ook een gastnetwerk mogelijk. Wanneer je het 2,4 GHz netwerk wilt activeren, moet je wel de accu even verwijderen voor een herstart. Dat is een kleine domper, net als het verkrijgen van toegang als beheerder. Wellicht omdat de snelstartgids ontbrak, heeft het ons wat tijd gekost om dat voor elkaar te krijgen. Eigenlijk is het simpel, maar bij het plaatsen van de nanosimkaart moet je een foto maken van de sticker die je na het plaatsen van de accu niet meer ziet. Daar staat namelijk het beheerderswachtwoord dat je nodig hebt om via een browser op https://www.routerlogin.net/ in te loggen. Er is ook een app voor iOS en Android waarmee je inzicht krijgt in het gebruik en de mogelijkheden. Wie wil, kan de M6 ook via ethernet aansluiten en een antenne aansluiten. Beide opties hebben we niet getest. Een losse antenne om op een caravan of camper een goede ontvangst van het lokale wifi-netwerk te hebben, is een interessante optie. Wat ons betreft moet dat wel plug-and-play zijn. Bij opnbieuw gebruik van de router moest weer admin ingevoerd worden en begon admin wachtwoord zoeken en proberen opnieuw. Dit is helaas echt een bummer.

Conclusie

De M6 Nighthawk is een mobiele hotspot met veel gebruiksmogelijkheden. Een ieder kan bepalen of het forse prijskaartje de aanschaf rechtvaardigt. Voor techneuten zijn er wellicht goedkopere oplossingen, voor wie puur gebruiksgemak wenst, mag de app wat gebruiksvriendelijker zijn. Het admin wachtwoord deel moet echt beter. Desalniettemin is de M6 een uniek technisch hoogstandje dat voor reizigers veel gebruiksgemak biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.