Review Wannée

Toen ik de doos van Wannée openmaakte, was het even slikken. Het boek voelt aan als de Dikke van Dale, of een bijbel, maar zeker niet als het gemiddelde kookboek. Ook de ondertitel “Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool” is iets waar je even overheen moet stappen om te zien wat je nu echt in handen hebt.

Uiterlijk

Maar voor we in het boek (en de rijke historie ervan) duiken, kijken we eerst even naar het uiterlijk van dit boek. Zoals ik al aangaf, ziet het er van buiten behoorlijk anders uit dan het gemiddelde kookboek. Uitgever Becht heeft voor een prachtige, stevige binding gekozen waardoor deze gemakkelijk open te leggen is.

Daarnaast bevat het boek drie leeslinten. Toevallig rood, wit en blauw ;-). De aanwezigheid van deze drie is handig omdat je niet veel complete gerechten in het boek ziet staan. Je kunt dan een lintje gebruiken voor je vlees, je aardappels en je groenten. Dat is dus handig, en snel bladeren tussen de gerechten die je aan het bereiden bent. Helaas zijn het er nog te weinig om ook tussen voor- en nagerechten te bladeren.

De pagina’s zelf bevatten weinig fotowerk. Eigenlijk niet meer dan praktisch nodig is. Er is wel voor kleurendruk gekozen om de verschillende onderdelen van de recepten overzichtelijk te houden. Op alle 640 pagina’s.

Historie

Het boek opent met een stukje geschiedenis. Geschiedenis van het boek, en van de Amsterdamse Huishoudschool. Aan deze school doceerde ene C.J. Wannée, de naamgever van dit boek. In 2010 ondertekende zij bij uitgeverij Becht het contract om dit boek tot stand te laten komen. Inderdaad, het boek is al meer dan 100 jaar oud! Destijds telde het boek ‘slechts’ 400 pagina’s met 900 recepten en diverse tips voor de ‘moderne’ keuken.

Inmiddels is het boek aanbeland bij de 29ste druk. Een druk waarin het boek geheel herzien is onder leiding van culinair journaliste Anne Scheepmaker. Deze heeft recente keukeninnovaties aan het boek toegevoegd en ook is er meer ruimte ontstaan voor productinformatie en streekgerechten. Daarnaast zal de lijst met culinaire websites vast niet van de hand van C.J. Wannée zijn gekomen ;-).

Indeling

De indeling van Wannée is verrassend modern en toch minimalistisch. Hoewel ik de lekkermakende foto’s van vele andere boeken mis, overdondert dit boek mij in de hoeveelheid recepten. Het is het eerste boek dat zich van mij een echte allrounder mag noemen. In elke categorie is namelijk genoeg informatie en genoeg recepten te vinden.

Als ik kijk naar de opbouw van de recepten, is het leuk om te zien dat er ook recepten zijn die op elkaar voortborduren. Bijvoorbeeld bij de bereiding van aardappelpuree waarbij je zes variaties meekrijgt.

In de Praktijk

Over die variaties gesproken, natuurlijk ben ik aan het koken geweest met dit kookboek. Onderstaand mijn aardappelpuree met een korstje van pagina 319.

Deze maakte ik samen met de Pörkölt op pagina 192.

Natuurlijk hoorde daar ook groente bij en wel de zuurkoolsalade met appel en noten van pagina 94.

Conclusie

Wannée is een kookboek als geen ander. Hoewel ik regelmatig van kookboeken wissel, zal Wannée de klassieker op mijn schapje zijn. Dat boek waar ik naar terug grijp als ik echt creatief wil doen, zonder door foto’s gestuurd te worden. Of als ik gewoon even wat informatie zoek over seizoensgebonden producten. Een must-have voor iedere amateurkok.

Beschikbaarheid

Wannée ligt nu in de winkel voor €27,95. ISBN 978 90 230 1292 4.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goede binding
  • Waanzinnig veel recepten
  • Handige leeslintjes
  • Bijzonder veel achtergrondinformatie

THE BAD

  • Je gaat je afvragen of je echt nog wel een ander boek nodig hebt.
  • Een paar extra leeslinten waren welkom geweest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events