Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Keukenkastje (bijzonder handig kookboek)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Duidelijke insteek
  • Veel uitleg
  • Eenvoudige recepten
  • Veel variatie
  • Ingrediënten zijn gemakkelijk te vinden

THE BAD

  • De vormgeving is zo steriel dat deze bijna afleidt van de tekst

Te weinig geld voor de boodschappen aan het einde van de maand, of gewoon helemaal geen zin om boodschappen te doen? Dan is het handig om een beetje te kunnen improviseren voor in de keuken. En voor iedereen die daar moeite mee heeft… blijkt dit kookboek op het lijf geschreven.

Keukenkastje is een echt kookboek dat je helpt met improviseren. Auteurs Eve O’sullivan en Rosie Reynolds lijken de inhoud van het keukenkastje met een bijna wetenschappelijke blik om te zetten in verrassende recepten. Gewoon door een slim rekensommetje te maken.

Dit rekensommetje is gebaseerd op wat zij zien als de standaard inhoud van jouw keukenkastje. Dit zijn de lang houdbare producten en de dagelijkse essentials. Denk dus aan potten pindakaas, pakken melk, pasta, bloem etc. Deze worden gecombineerd met maximaal twee producten die je niet in jouw standaard keukenkastje hebt. Op basis hiervan heeft het duo haar recepten geschreven.

Afgelopen week heb ik een paar recepten van Keukenkastje uitgeprobeerd. Wat opvalt naast het feit dat de ingrediënten vlot geregeld zijn, is dat de recepten relatief simpel in elkaar zitten. Ze vragen weinig ervaring en techniek om ze uit te voeren. En met alle respect, dat sluit voor mijn gevoel perfect aan bij iedereen die niet in staat is om een beetje te improviseren in de keuken.

Sterker nog, er staat nog een berg aan informatie in over de basisdingen die je in huis moet hebben om voedsel te bereiden en wanneer je die moet gebruiken. En dit verheft Keukenkastje eigenlijk een beetje tot het standaard werk voor iedereen die op zichzelf gaat wonen.

Maar wacht even, Amerikaanse auteurs? Dus een vertaald kookboek? Ja, dat klopt. Bij ‘moeilijke’ kookboeken wil dit feit het nogal eens lastig maken. Voor je het weet ben je bezig met een boodschappenlijstje met ingrediënten waarvoor je de halve stad moet aflopen om ze dan nog niet compleet te hebben.

Bij Keukenkastje is dit niet het geval. Juist omdat het echt alleen maar over basisproducten gaat. Er zorgen bijna geen producten gebruikt die je zelfs in de kleinste supermarkt niet terug zal vinden. Simpel dus.

Conclusie: Keukenkastje

We zijn dol op kookboeken die iets anders doen dan anderen. Zo ook bij Keukenkastje. Hoe maak je iets bijzonders zonder een noodzakelijk bezoek aan de supermarkt. De twee Amerikaanse auteurs leggen het uit op een manier die iedereen snapt. En uitgever Becht heeft er duidelijk voor gezorgd dat de inhoud goed aansluit op de Nederlandse supermarkt. Een slimme zet. Een must have kookboek…. Voor iedereen die net begint met koken of gewoon niet kan improviseren in de keuken.

Beschikbaarheid

Keukenkastje is onder anderen te vinden bij Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.