Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Thug Kitchen Feestvoer

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Leuke schrijfstijl
  • Goede fotografie
  • Veel informatie
  • Veel variatie in de recepten

THE BAD

  • Als je het eerste boek al hebt, voelt het een beetje vreemd om een belangrijk deel daarvan achterin dit boek terug te vinden.

Ik geef het toe. Ik was zo onder de indruk van de eerste Thug Kitchen dat ik me geen moment bedacht dat het een veganistisch kookboek betrof. De vegan m*therf*ckers. En die auteurs hebben met Feestvoer nu een boek gericht op wat zij noemen, de sociale m*therf*ckers. Feesten zonder vlees? Ook dan blijken er voldoende bijzondere dingen klaar te maken te zijn.

De vegan lifestyle klinkt voor mij altijd als iets voor alternatievelingen. Sorry, ik scheer jullie inderdaad over één lijn. Ja, het is een vooroordeel. Zeker omdat ik er onwetend aan heb meegedaan bij de review van het eerste kookboek van Thug Kitchen.

Maar hoe komt dit? Simpelweg door de combinatie van een hele relaxte schrijfstijl en goede fotografie. De recepten en andere informatie zijn grofgebekt geschreven en leiden daarmee af van het gemis aan vlees en andere dingetjes die voor vegans moeilijk zijn (maar ik door gebrek aan inzicht zo niet kan opnoemen).

Thug Kitchen Feestvoer is prachtig ingebonden in een hardcover met een echt eigen cover design. Het 240 pagina tellende boek valt hierdoor echt op tussen mijn kookboeken. Blader je er doorheen, krijg je een combinatie van prachtig fotowerk en artistieke tekeningen.

Hoewel het boek ‘Feestvoer’ heet, hebben de mensen achter het boek toch de recepten goed weten te categoriseren. Het begint allemaal met ‘Wake and bake some shit’. Jouw gids naar feestelijke ontbijtjes of in ieder geval stevige anti-hangover shit.

In ‘Pre-Party Like a Fucking Champ’ gaan de recepten echt over kleine hapjes, dips en ander tafelwerk. In ‘Dress to impress’ gaat het om salades, sausjes en bijgerechten. In ‘Bon Appetit Motherfucker’ ga je feestelijke hoofdgerechten bouwen (nog steeds zonder vlees en andere vegan shizzle). Het boek sluit af met ‘Spin the Bottle’. Wat lijkt te beginnen als hoofdstuk over desserts, gaat al snel over drankjes en andere zoete shizz.

Het boek bevat ook nog een bonushoofdstuk genaamd ‘Snel en makkelijk’. Dit is vooral herhaling uit het eerste boek. Gewoon voor iedereen die dat niet heeft, maar wel nog wat theorie bijgespijkerd mag krijgen.

In tegenstelling tot het vorige boek, laat Thug Kitchen Feestvoer wel wat nadrukkelijker zien dat het om vegan recepten gaat. Er zijn meer directe tegenhangers van vleesgerechten te vinden. Bijvoorbeeld de hotdog op basis van een grote, oranje wortel. Klinkt lekker, maar zelf schuif ik er op dat moment toch liever even een worstje tussen. Dat ik vegan recepten gebruik, betekent niet dat ik ze vegan bereidt ;-). Dat is het mooie van koken. Recepten zijn de basis, maar jouw persoonlijke slag maakt het af.

Iets anders leuks is dat door het boek heen kant en klare menu’s zijn verstopt. Deze helpen je eigenlijk om gemakkelijk het eten voor een feestavond samen te stellen. Qua uitvoering en smaakcombinaties past het dan allemaal lekker bij elkaar. Leuk en handig. Verder is er natuurlijk veel theorie en uitleg over bepaalde ingrediënten.

De recepten zijn in de basis weer typisch Amerikaans. Dûh, het is een Amerikaans kookboek dat naar het Nederlands is vertaald. Even wekt dat de suggestie dat niet alle ingrediënten even gemakkelijk te vinden zijn. Maar met een biologische winkel in de buurt kom je er zeker wel uit. Over het algemeen zijn de recepten dan ook goed uitvoerbaar.

Conclusie Thug Kitchen Feestvoer

Als ze niet zo hard riepen dat het een vegan kookboek is, zou je het misschien niet merken. Dat is de kracht van Thug Kitchen. Het laat je misschien wel kennismaken met een eetstijl die je jezelf nooit hebt aangemeten. Of misschien wel, maar dan heb je misschien ook een hele andere mening over het boek. Ik, als buitenstaander, kan echt genieten van de Thug Kitchen kookboeken. Die krijgen dan ook een vaste plaats in mijn boekenkast.

Beschikbaarheid

Thug Kitchen is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.