Review: Sony Mobile Xperia V

Hoewel de specs nog niet heel erg high-end waren, was de Xperia T tijdens haar lancering toch wel het topmodel van Sony Mobile. Met de Xperia V krijgen we van Sony Mobile een vergelijkbaar toestel. Hoewel het toestel op een paar gebieden in moet leveren, krijgen we daar een aantal bijzondere eigenschappen voor terug. Eigenschappen die de Xperia V een verrassend plezierige smartphone maken.

Unboxing

De unboxing was alweer twee weken geleden. “Time flies when you are having fun” zullen we maar zeggen. Om even jouw geheugen op te frissen, in de doos van de Xperia V vinden we een netstroomlader, een USB kabel, een headset met drie maten eargels en de handleiding van het toestel. De accu zit al in het toestel zelf, dus vinden we niet los in de doos. Missen we iets? Nee.

Specs

De specs van de Xperia V zeggen dat het een sterke middenmoter is. Je krijgt een toestel met een dual-core 1.5Ghz CPU met maarliefst 1GB aan RAM geheugen. Daarnaast krijg je een Adreno 225 GPU voor je games en 8 GB opslagruimte. De Xperia T heeft dezelfde specs, al krijg je daar standaard 16GB aan opslag. Natuurlijk maakt het niet veel uit, want in beide gevallen krijg je ook nog eens een MicroSD aansluiting zodat je zelf extra opslagruimte kunt plaatsen.

Hoewel de Xperia T over een 4.55 inch display beschikt, kreeg de Xperia V van Sony Mobile een 4.3 inch display mee. Beiden hebben echter een resolutie van 720x1280. Met andere woorden, de pixeldichtheid van de Xperia V ligt hoger waardoor hij iets scherper oogt.

Sony Mobile Xperia V - Samsung Galaxy SIII

De enige andere grote verandering tussen de twee is de camera aan de voorzijde. Waar de Xperia T een 720p camera voor videochats heeft, doet de Xperia V het met 640x480 (VGA). De primaire camera aan de achterzijde is in beide gevallen een 13 megapixel model met LED flash en FullHD 1080p video-opnamefunctie.

Beide toestellen beschikken uiteraard over WiFi en Bluetooth. Daarnaast zijn ze ook uitgerust met NFC (handig voor o.a. de Mini to Go Speaker). Op alle belangrijke punten scoren de toestellen dus vergelijkbaar.

Sony Mobile SRS-BTV5 Mini To Go Xperia V

Design

Het design van de Xperia V is opvallend. Het is weer een toestel met een hol ruggetje. Hetzelfde holle ruggetje dat we kennen van de Xperia Arc S, dat ook nog eens heerlijk in de hand ligt. Daarnaast is het toestel ook lekker dun en voelt het zeer licht aan.

Sony Mobile Xperia T Bovenkant

Vrijwel alle openingen zijn afgedekt met plaatjes. Dat zien we vaker bij Sony Mobile, maar ditmaal is het om het toestel waterdicht te houden. Dat is handig, maar waarom lees je later.

Sony Mobile Xperia T Onderkant

Er is nog iets aan de onderkant, dat ik bijna zou vergeten. Sony heeft een rubber-achtige finish gebruikt om de onderkant af te werken. Hierdoor is de onderkant van het toestel lekker stroef wat het fijne gevoel ten goede komt. Daarnaast laat je hem zo minder snel uit je broekzak glijden en dat is ook wat waard.

Android

Sony levert de Xperia V met de bekende TimeScape UI interface. Wat opvalt met deze kleine dual-core, is dat de hele interface toch wel extreem soepel loopt. Je krijgt 5 schermen de ruimte voor je widgets en favoriete apps. Wat mij betreft ook genoeg.

Xperia V Startscherm

Hoewel de hele ervaring vrij goed was, had ik de eerste paar dagen toch de nodige problemen met het toestel. Met name de WiFi verbindingen bleken enorm instabiel. Gelukkig bleek Sony al een update gereed te hebben. Na deze te hebben geïnstalleerd, loopt het toestel nog steeds op Android 4.0.4, maar zijn de verbindingsproblemen uitgebleven.

Sony Mobile heeft trouwens aangegeven, dat dit toestel ook van een update naar Android 4.1 zal worden voorzien.

Waterdicht

De Xperia V is waterdicht en dat is fijn, zeker voor deze startende vader. Zo herinner ik me een ochtend dat ik met mijn kleine man naar het consultatiebureau moest. Vlak voor vertrek wist hij zo enorm veel te poepen, dat de luier in een paar seconde tijd haar maximale capaciteit had bereikt. Dan weet je het wel, dat wordt wassen.

Sony Mobile Xperia T Binnenkant

Nadat de kleine man uitgekleed was, had ik mijn handen natuurlijk onder de derrie en bedacht ik me dat ik het consultatiebureau even moest gaan bellen dat het iets later zou worden. Niets is idealer dan dat je met je vieze handen gewoon de Xperia V vast kunt pakken om met de luidsprekerfunctie te bellen. Na het gesprek en mijn kleine man te hebben verschoond, heb ik even een sopje gemaakt en mijn Xperia V gewoon afgewassen. En nee, er zit geen geurtje meer aan…

Camera

Hoewel ook deze camera niet in de buurt komt van de PureView camera’s van Nokia, is de 13 megapixel van de Xperia V toch best wel indrukwekkend. Wat met name opvalt, is de kwaliteit van foto’s in het donker. Het toestel creëert verrassend weinig ruis.

Een ander voordeel, is dat de camera app van Sony lekker snel is. Zeker wanneer je hem vanuit het lockscreen aanzet, neem je binnen 3 seconden al een foto.

Conclusie

Waterdichte toestellen zijn er al langer, maar de Xperia V blijkt iets bijzonders. Het is namelijk een waterdicht toestel met een goed scherm, goede specs en een verbluffende fotokwaliteit. De afgelopen maanden zwoor ik bij mijn S III waarvan de specs vele malen beter zijn dan van deze. Toch is het op dit moment de Xperia V die ik iedereen kan aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Waterdicht/Afwasbaar
  • Goed display
  • Lekker snel
  • NFC

THE BAD

  • Geen
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram