Review: Sony Xperia T

Nog geen twee weken geleden introduceerde Sony haar nieuwste vlaggenschip onder de mobiele telefoons: de Xperia T. De Xperia T is zo goed dat zelfs James Bond hem in zijn nieuwste film als smartphone gebruikt. Wel tegen betaling natuurlijk… De film première is eind oktober, maar de telefoon is nu al te koop. Bij T-Mobile is zelfs de Bond versie T Sky-Fall al te bestellen. Wat zegt onze twee weken testervaring?

De Xperia T volgt de S op als top model in de Sony Mobile Xperia lijn. De T is voorzien van Android 4.0 Ice Cream Sandwich dat op een dual-core processor draait op 1,5 Ghz met 1Gb aan Ram. De concurrentie is al overgegaan op quadcore processoren. Sony geeft aan alles te hebben gedaan voor snelle performance én gebruiksduur. De accu is met 1850 mAh iets sterker dan de S en de performance is inderdaad zeer vlot. Dat merk je vooral als er veel applicaties openstaan en je teruggaat naar het hoofdmenu. Op de S moet dan het scherm soms nog opbouwen waar de T in een flits klaar is voor gebruik. De Samsung Galaxy S3 voelt weliswaar meer als een krachtpatser aan; de Xperia T werkt de gehele dag door zonder sloom aan te voelen of de behoefte aan een stopcontact. Sony lijkt geslaagd in haar bewuste aanpak.

De ontwerpers van de Xperia T hoeven geen juridische brief van Apple te verwachten. Sony slaagt er keer op keer weer in frisse ontwerpen te maken die echt afwijken van de concurrentie. De T heeft prachtig glazen voorkant met afgeronde hoeken en een opvallend afwijkende holle achterkant. Het ligt prettig in de hand, maar blijft er voor sommigen vreemd uitzien. Alsof de telefoon een beetje gesmolten is in de hete zomerzon. Het is een kwestie van smaak. Met name bij de zilveren uitvoering valt dit ontwerp op. Het materiaal gebruik is gelukkig prima. De achterkant is kunststof maar oogt en voelt door de goede lak niet goedkoop. Heerlijk is het om weer een telefoon te gebruiken waar gemakkelijk een micro-sd kaartje in kan. De sleuf zit achter een klepje aan de zijkant waar ook de micro sim in gaat. Geen verwijderen van covers en batterijen dus om een sim of sd kaart te wisselen. Dat is dan ook direct voor sommigen wellicht een minpunt: de accu is niet door de gebruiker te vervangen. Nu is deze zoals vermeld prima en waarschijnlijk ben je al weer aan een nieuwe telefoon toe voordat de accu vervangen moet worden.

Sony blinkt uit in een fraaie consistente rustige interface over Android heen. Het is geen eigenwijze schil of samengeraapt zooitje zoals dat bij andere Android toestellen vaak te zien is. Xperia heeft eigen apps voor muziek, foto’s en films. Het Walkmman merk moet de muziekspeler meerwaarde geven. De interface is werkelijk heerlijk. Vreemd is dat Sony met Music Unlimited dan weer een geheel andere interface heeft. Sony moet echt beter naar het succes van Spotify kijken en daar van leren. Zo wordt de T geleverd met een extra lang test abonnement van Music Unlimited. Maar na twee maanden is het feest weer afgelopen. Wij zijn benieuwd of je daarmee van Spotify marktaandeel kan afsnoepen. De Xperia T is dankzij de media apps en het puike scherm met Bravia engine, een genot voor kijken naar beelden. De camera is 13 MP 1080p HD en heeft de veel functies die Sony camera’s uniek maakten maar nu in meer smartphones beschikbaar komen. Zo zijn er fantastische panorama foto’s te maken en garandeert de glimlach detectie altijd vrolijke gezichten op de foto’s.

Sony was de eerste die NFC praktisch toepassingen gaf met smart tags voor onder andere de Xperia S. Bij de introductie van de Xperia T toonde Sony diverse producten die van NFC technologie een gebruikersfeest maken. Geen gedoe meer om je telefoon met een luidspreker of hoofdtelefoon te pairen. Gewoon er tegenaan houden en de apparaten kennen elkaar en direct afspelen gaat probleemloos. De eerste keer dat de apparaten elkaar ‘ontmoeten’ is het pairing proces een twintigtal seconden, elke volgende keer is het binnen een paar tellen gepiept.

De Xperia T is een lichtgewicht (139 grams) top smartphone. De interface van Sony blijft een genot. Sony heeft ook eindelijk de vliegtuigmodus aangepast. Bij reactiveren van het toestel is niet langer de sim pincode vereist. Dat maakt het wel zo makkelijk om snel weer online te zijn. De smarttags met NFC werken voorbeeldig met de Xperia T. Zo is een tagje naast het bed om de telefoon automatisch stil te zetten en de wekkerstand te activeren een handige toepassing. De ingebouwde wekker heeft overigens een zeer fraaie weergave voor op het nachtkastje. Met deze nieuwe telefoon introduceert Sony ook extra smarttags en een dockje voor aansluiting via HDMI op de TV. Voor wie weer eens wil opvallen met een fraaie top telefoon is de Sony Xperia T zeker het overwegen waard.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • fraai design
  • prima accuduur
  • Sony interface mooi ontworpen
  • NFC functionaliteit
  • fotocamera
  • micro sd kaart en sim achter klepje

THE BAD

  • Sony Music Unlimited integratie
  • accu niet zelf verwisselbaar
Zeeman Albert
Albert is gecertificeerd marketeer en innovatie verslaafd. Zo'n beetje elk product met een stekker of batterij moet wel door zijn handen. Klopt het design, wat is het verhaal er achter en wie heeft er wat aan? Albert reviewed producten sinds 1996. Sinds 2002 struint Albert internationale beurzen af op zoek naar nieuwe producten en trends in consumenten electronica. Als marketing en innovatie specialist helpt Albert bedrijven te innoveren en te vernieuwen. Meer info over Albert als marketing specialist en trendwatcher op www.id-tank.com.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram