Picture of Paul Herps
Paul Herps

DVB keurt CI+ versie 1.4 goed

CI+-logoDe organisatie achter CI+ heeft groen licht gegeven voor versie 1.4. Hiermee zal het dus mogelijk worden om twee streams tegelijk via een CI+-module te laten decoderen en hiermee is dus een grote ergernis van bezitters van een dergelijke smartcard weggenomen. Het groene licht betekend echter niet meteen goed nieuws, want er is nog geen product op de markt die dit kan of ondersteunt.

Met het groene licht van de DVB-organisatie krijgen fabrikanten feitelijk vrij spel om het technisch mogelijk te maken om versie 1.4 te integreren in hun producten. Zo zullen televisieproducenten op zich niet zoveel werk hebben, maar de fabrikanten van de smartcards des te meer. Zij zullen aankomend jaar dus hard moeten werken om het ook werkelijkheid te laten worden dat we met twee streams tegelijk via CI+ kunnen gaan kijken. De verwachting is dan ook dat we eind volgend jaar dan ook de eerste producten zullen zien.

Met de nieuwe versie wordt, zoals al gezegd, het mogelijk gemaakt om twee streams tegelijk af te spelen. Hierbij moet je dus denken aan een situatie waarin je digitale televisie kijkt en via een digitale recorder een ander programma aan het opnemen bent. Tot op heden is dit dus nog steeds niet mogelijk en dus ook een grote bron van ergernis bij klanten met een dergelijke module. We hopen dan ook dat de kabelaars Ziggo en UPC snel dit nieuwe protocol omarmen en ook smartcards beschikbaar stellen vanaf het moment dat ze leverbaar zijn voor zowel bestaande als nieuwe klanten. Hiervan is echter de verwachting dat we in 2013 de eerste smartcards op de Nederlandse markt zullen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.