Review: Mio Spirit 475

Hoewel Mio nog geen dominante positie op de Europese navigatiemarkt bezit (die rol is nog altijd weggelegd voor het Nederlandse TomTom), timmert het bedrijf hard aan de weg. De Mio Spirit 475 is hier een voorbeeld van. Wij gingen rijden met de Mio Spirit 475 en vergelijken hem meteen even met de TomTom XL Live IQ.

Uitrusting

De uitrusting van de Mio Spirit 475 is vergelijkbaar met dat van de TomTom XL Live IQ. Beide apparaten komen met een USB kabel en een autolader. De autolader dient tevens als Live TMC antenne. Uiteraard zit er ook een zuignap bij voor aan het raam. Deze zuignap is vergelijkbaar met dat van de Mio GPS Car Kit. Hij is goed instelbaar en zeer stevig. Hij lijkt meer grip te hebben dan die van de TomTom, maar is helaas wel een heel stuk groter.

Bediening

De Mio Spirit 475 lijkt hetzelfde scherm als dat van de TomTom XL Live IQ te gebruiken. Je moet dan ook stevig op het scherm drukken om het apparaat te bedienen. In het begin lijkt dit vervelend, maar in de praktijk voorkomt het een hoop onbedoelde acties van het apparaat.

Visueel

In tegenstelling tot de TomTom XL Live, zijn de menu’s van de Mio niet overbevolkt met iconen. Hoewel dit aanvoelt alsof je minder opties tot je beschikking hebt, zit alles wel een stuk logischer in elkaar. Het voordeel is dat je minder aan het zoeken bent tijdens het rijden en dat het geheel ook een stuk toegankelijker is voor mensen die gewoon een no-nonsense GPS zoeken.

Wat overigens opvalt is dat Mio erg veel zorg en aandacht aan de grafische vormgeving van het toestel heeft gegeven. Zelfs de menu’s zijn deels geanimeerd.

Audio

De Mio Spirit 475 bevat Text to Speach functionaliteit. Hierdoor is het apparaat in tegenstelling tot de TomTom XL Live IQ in staat om onder anderen volledige straatnamen uit te spreken door een man (per download beschikbaar) of een vrouw. Dit is in het begin even wennen omdat we veel meer informatie kregen dan we gewend waren. Toch zijn we verbaasd hoe goed de uitspraak over het algemeen is. Dit is zeker een complimentje waard.

PC Software

Het beheer over de Mio loopt via de MioMore desktop. Na het eerste gebruik van de Mio, zal de desktop de kaarten nakijken en eventueel de nieuwste kaarten ter download beschikbaar stellen. Vanuit deze software is het ook mogelijk om abonnementen op andere kaarten en diensten zoals vaste flitscamera’s af te sluiten (hoewel veel flitsinformatie al via TMC binnenkomt). Het is alleen jammer dat deze extra diensten geen proefperiode bevatten.

Live TMC

Waar TomTom over XL Live praat, doet Mio dat over Live TMC. Zowel technisch als financieel verschillen de systemen enorm. TomTom Live zit namelijk op het netwerk van Vodafone waar het real-time informatie uitwisselt. Hiervoor betaal je een maandelijkse opslag. Het Live pakket is overigens wel wat uitgebreider dan enkel verkeersinformatie.

Mio’s oplossing is anders. Live TMC krijgt de informatie van diverse radiozenders aangeboden zoals Qmusic. Deze informatie is afkomstig van de VID (in België is dat Touring Mobilis), de jongens die ook de fileinformatie voor het RTL Nieuws verzorgen. Deze informatie wordt constant uitgezonden, maar het kan zijn dat de Mio er even over doet om alle informatie te verwerken. Het voordeel van Live TMC is dat het gratis is.

Kaarten

De kaarten voor de Mio Spirit 475 (en vele andere Mio toestellen) komen van Tele Atlas. De keuze voor Tele Atlas is slim omdat Tele Atlas eigendom is van concurrent TomTom. Mio geeft ook meer kaarten bij haar Spirit 475 dan TomTom bij de XL Live heeft zitten. Niet alleen de kwaliteit van de kaarten is vergelijkbaar, maar ook de kwaliteit van de routes omdat Mio ook een licentie op IQ Routes van TomTom heeft genomen.

Nachtmodus

Net als de toestellen van TomTom heeft ook Mio een nachtmodus in het toestel zitten. Hoewel je bij TomTom met de hand tussen de twee moet schakelen, kan je de Mio zo instellen dat deze automatisch de weergave schakelt. Dit werkt goed, vermoedelijk omdat Mio niet alleen naar de tijd kijkt, maar ook naar de stand van de zon op dat moment waardoor hij heel goed weet of het dag of nacht is.

Hoewel we zeer blij zijn met de vormgeving in het algemeen, zijn we dat wat minder met de nachtmodus. De nachtmodus ziet er wel fantastisch uit, maar is een stuk feller dan die van concurrent TomTom. Waar TomTom dunne lijnen op een zwarte achtergrond zet, maakt Mio de achtergrond grijs en tekent alles in dikke lijnen. Wel mooi, maar net niet functioneel genoeg.

Limited Edition

De versie van de Mio Spirit 475 die wij in de beoordeling hebben is de Limited Edition. Het voordeel van de Limited Edition is dat je twee jaar garantie krijgt op de Spirit en de accu. Daarnaast krijg je twee jaar lang gratis kaartupdates.

GPS Vergelijking Mio Spirit 475(Europa 44) TomTom XL IQ
Scherm 4.3″ Touchscreen 4.3″ Touchscreen
TMC X X
Live TMC X
HD Traffic €4,95/maand
Kaarten Tele Atlas Tele Atlas
Landen AD, AT, BE, BG, DK, FI, FR, DE, GI, GB, IT, IE, LI, LU, MT, MC, NO, NL, PT, SM, ES, SE, CH, VC, PL, CZ, HU, SK, TR, GR, LV, LT, HR, EE, SI, MRE (AL, BY, MK, MD, ME, RO, RS, UA) AD, BE, DE, DK, ES, FI, FR, GB, HU, IE, IT, LI, LT, LU, MT, MC, NL, NO, AU, PL, PT, SM, SL, SK, ES, CZ, VC, CH, SE
IQ Routes X X
Autolader X X
Zuignap X X
USB Snoer X X
Richtprijs €120 €250

Conclusie

Mio pakt het slim aan. Het besturingssysteem gebruiken ze van Microsoft (Windows Embedded), de kaarten halen ze bij Tele Atlas, de routetechniek komt van TomTom en de live updates komen via de FM band binnen vanuit de Verkeers Informatie Dienst. Innoveren doen ze met text-to-speach en een perfecte interface. Hier worden wij nou enthousiast van.

De komende weken gaan we overigens met het grote broertje (Mio Spirit V575) op pad. Verwacht een review halverwege januari.

2 reacties

  1. Hmmm tjah, zoals ik al aangaf is de text-to-speach even wennen. De stem legt de klemtonen soms verkeerd, maar na twee weken had ik er geen moeite mee. Er zitten ook standaard stemmen in. Dan heb je geen volledige straatnamen die worden uitgesproken, maar kan je de stemmen wel beter verstaan. Het is dus maar net waar je de prioriteit legt. Je moet niet vergeten dat we beoordelen naar prijs/kwaliteit en de Mio’s zijn nou eenmaal erg goedkoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.