In 2017 reviewden we de inmiddels tijdloze klassieker The Legend of Zelda: Breath of the Wild. De game kwam toen gelijktijdig uit op de Nintendo Wii U en de Nintendo Switch. Hoewel de game inhoudelijk weinig verschilde, moest deze vooral laten zien wat de verschillen zijn tussen de twee hardware generaties. Het was dan ook de grote launchtitel voor de console.
Nu in 2025 is er een upgrade van een tientje, waarmee je de klassieker kunt oppoetsen voor de Nintendo Switch 2. Niet alleen krijg je verbeterde graphics, ook inhoudelijk heeft Nintendo een kleine aanpassing gemaakt. Oja, en hij is gratis wanneer je het Nintendo Switch Online abonnement hebt.
Breath of the Wild
In het verhaal van Breath of the Wild ontdek je met Link de open wereld in en rondom kasteel Hyrule. Ganon heeft als grote eindbaas de boel bezeten. Met een meeslepende verhaallijn als hoofquest en ontiegelijk veel sidequests leer je deze wereld en haar bijzondere karakters kennen. Of je nu als completionist voor echt alle outfits gaat, of een vlotte tempelrun doet, iedereen kon zich uren vermaken in deze titel.
Voor deze review ben ik opnieuw met het spel gestart. Ontwaakt in de grot. De houthakker ontmoet die koning blijkt te zijn. Het zweefzeil verworven (wat een heerlijk ding) en aan de slag gegaan om Princes Zelda op te sporen. Het is immers 100 jaar nadat Ganon het kasteel innam en het koninkrijk met zijn kwaad vergiftigde. Dus er is lekker veel te doen.
Zelda kende in 2017 echt al een toffe, eigen animatiestijl. Die stijl was op de Wii U in 720p te spelen en op de Switch ging je voor het eerst FullHD. Was het verschil groot? Nee, dat zeker niet. Door de bijzondere cellshading animatiewijze van het spel, konden goede TV’s de graphics al prachtig opschalen. En heel eerlijk, dat deden 4K TV’s op de Switch eigenlijk ook al wel heel goed. Maar… er waren momenten genoeg dat de hardware van de Switch het in FullHD ook niet echt lekker trok. Vooral voor de grote Korok boom, kon de handheld redelijk wat framedrops laten zien.
Op naar de Switch 2
Het eerste dat opvalt, is dat Breath of the Wild in alle gevallen, heel lekker draait. Ook in 4K op mijn Philips TV 820 series TV. Zelfs in lastiger omgevingen is de framerate nog bijna twee keer zo hoog als wat ik van de oude hardware gewend was. Hij blijft lekker dicht op de 60 liggen. Ook de laadtijden zijn lekker kort. Dit komt door het snelle opslaggeheugen van de Nintendo Switch 2. Dit is ook de reden dat Nintendo de oude geheugenkaarten voor opslag niet meer accepteert. Je moet microSD EX gebruiken voor de extra bandbreedte om gamedata in te laden.
Ook in handheld modus ziet het spel er net wat toffer uit. Ook al ga ik van een AMOLED Switch naar een LED Switch 2 display. Dit komt voor mijn gevoel voor een belangrijk deel door de ani-aliasing functie. Die zorgt ervoor dat randjes van objecten op het scherm iets doorzichtig worden en daardoor veel scherper en natuurlijker lijken. Ook is er nu HDR ondersteuning, waardoor de contrasten veel hoger liggen op TV’s die dit ondersteunen. Op het scherm van de Switch 2 zelf merk je daar niet heel veel van.
Nintendo Switch App
Wat third party developers niet kunnen gebruiken maar Nintendo wel, is de Switch app voor Android en iOS. Die laat jou nog meer uit het spel trekken. Je kunt snel herinneringen op jouw smartphone terugkijken, maar je kunt jouw smartphone ook als interactieve kaart gebruiken. Zo kun je dus sneller navigeren door de wereld van Hyrule. Je kunt nu voorwerpen met anderen ruilen en in-game dagelijkse bonussen verwerven. Het blijft volledig optioneel en ik geeft toe, ik laat mijn telefoon vrijwel altijd uit tijdens het spelen van Breath of the Wild. Het is leuk, maar niet essentieel en dan heb ik hem enkel zo nu en dan nodig om de bonussen te pakken en inderdaad voorwerpen te ruilen.
Conclusie The legend of Zelda – Breath of the Wild (Switch 2 Edition)
Is The legend of Zelda – Breath of the Wild (Switch 2 Edition) echt die tien extra euro’s waard als je geen Nintendo Switch Online abonnement hebt? Mwa… De extra features zijn een nice to have. De strakkere graphics en zelfs de framedrops werden al aardig gecompenseerd door de beeldprocessor in mijn TV. De app is heel leuk, maar zo niet-essentieel dat ik die voor Breath of the Wild bijna niet gebruik (al is dat voor Tears of the Kingdom wel anders). De reden dat deze update toch hoog scoort? Omdat we het echt hebben over maar een tientje verschil.