Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Preview: Nintendo Wii U

Afgelopen woensdagochtend verzamelden wij, en andere journalisten, ons in Amsterdam voor een playdate met de nieuwe Wii U van Nintendo. Opvallend, want nog nooit eerder hebben we in Nederland een preview gehad van een console die net daarvoor op de E3 is aangekondigd.

Het eerste deel van dit artikel gaat vooral in op de technische kant van de Wii U en de speciale Wii U GamePad. In het laatste deel vertellen we onze ervaring met het systeem.

MiiVerse

Met de Wii kon je al vrienden toevoegen en berichten naar elkaar sturen. Echt gemakkelijk ging het echter niet. Daarnaast bevatte de Wii als eerste de ondersteuning van Mii karakters. Op de Wii U verenigt Nintendo alle sociale activiteiten in de MiiVerse. De MiiVerse is daarnaast diep geïntegreerd in de games die Nintendo op de Wii U aan zal bieden. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld tijdens het spelen ineens tips van vrienden. Helaas konden we de MiiVerse niet in actie zien.

VideoChat

De Wii U GamePad bevat niet alleen een eigen scherm, maar ook een eigen camera. Dit maakt het mogelijk om de controller te gebruiken voor videogesprekken. Of dat betekend dat we ondersteuning voor Skype gaan krijgen is onduidelijk, al zou dat wel wenselijk zijn. In de praktijk verwacht ik voorral videochats gedurende games.

TV Afstandsbediening

De nieuwe Wii U Gamepad bevat ondersteuning voor IR communicatie. Met andere woorden, je kan de controller als slimme afstandsbediening voor de TV en andere apparaten in huis gebruiken. Hoe dit precies werkt was helaas ook niet tijdens de preview te zien.

NFC Ondersteuning

Met behulp van NFC kan de Wii U controller reageren op objecten die zich boven de controller bevinden. Helaas had Nintendo nog geen titels paraat die hier gebruik van maken, maar we verwachten de komende jaren vele creatieve mogelijkheden te zien.

Specs

Over de specs weten we nog steeds niet veel. Alleen dat de Wii U draait op een IBM Power Multi-core CPU en een AMD Radeon HD GPU draait. De twee zijn al langer partners van Nintendo al zien we de AMD naam pas sinds AMD het bedrijf ATI heeft overgenomen.

De opslag gebeurd op flash-geheugen en moet daarmee lekker snel zijn. Daarnaast kan je er SD-kaarten en USB-sticks in duwen. De Wii U beschikt in totaal over 4 USB 2.0 poorten. Verbinding maakt de Wii U via WiFi b/g/n. Voor bekabeld internet is weer een externe USB-adapter nodig.

Backward Compatibility

Was de Wii nog compatible met de games en controllers van de GameCube, is de Wii U dat enkel nog met de Wii.

Wii U GamePad

En dan nu wat we wel hebben mogen testen! Gamen met de Wii u ControlPad. Deze nieuwe controller van Nintendo bevat een scherm met een diameter van 15,7CM en een beeldverhouding van 16:9. Het gaat net als bij de 3DS om een drukgevoelig touchscreen. De Wii U GamePad bevat dan ook een stylus die in de achterkant verscholen zit. Hoewel Nintendo niks over de resolutie heeft vermeld, lijkt het niet om Full-HD te gaan. Daar was het display niet scherp genoeg voor. Toch kan ik niet klagen over de grafische prestaties. Ook op dit schermpje ziet Mario er lekker strak uit.

Knoppen heeft de controller ook genoeg. D-Pad, L/R Sticks (met knoppen), A/B/X/Y-knoppen, L/R Schouderknoppen, Lz/Rz trekkers, de HOME-knop, Power-knop, -/+ knoppen en TV-knop. Daarnaast bevat de GamePad verschillende sensoren voor plaatsbepaling (die extreem goed werken), een microfoon, trilfunctie en stereo-speakers. Er zit een herlaadbare accu in en dit alles weegt eeh halve kilo. De aansluiting voor het opladen van de Wii U GamePad lijkt gelijk te zijn aan de aansluiting die we op de Nintendo 3DS hebben zitten.

 

Opvallend aan de nieuwe GamePad was de afwezigheid van een polsbandje. Ik ga er dan ook vanuit dat hij er tegen kan wanneer je hem op de grond laat vallen. Dit mocht ik helaas niet testen. Wel heb ik geprobeerd om hem te buigen om zo een inschatting te krijgen van hoe stevig de Wii U GamePad is. Ik nam geen verbuiging of gekraak waar. Het lijkt er dus op dat Nintendo met de Wii U controller echt iets degelijks op de markt zet.

Qua vormgeving ligt de Wii GamePad goed in de hand. Dat hij een halve kilo weegt merk je niet of nauwelijks. Afhankelijk van de game houd je hem op verschillende manieren vast.

Het is mogelijk om maximaal twee van deze controllers op één Wii U aan te sluiten. Daarnaast kan de Wii U aan 4 originele WiiMotes gekoppeld worden (met Nunchucks) en aan de Balance Board.

Morgen lees je alles over de nieuwe games voor de Wii U en zondag sluiten we af met een overzicht van de nieuwe titels die er voor de Nintendo 3DS aan zitten te komen.

Beschikbaarheid

De Wii U ligt, ook hier, eind dit jaar in de winkel. Wanneer exact weten we nog niet. We houden je natuurlijk op de hoogte wanneer we meer weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.