Agon, het gamemerk van AOC bracht met de AG276QZD2 één van de toegankelijker geprijsde QD-OLED-monitoren in het competitieve 27-inch QHD-segment.
Sleutelfeatures
- Formaat en resolutie: 27″, 2560×1440
- Paneeltype: QD – OLED
- VRR: Adaptive sync
- Picture by Picture, Picture In Picture
- Refreshrate: 240 Hz
- Opgegeven responstijd: 0,03 ms
- HDR: True Black 400
- Connectiviteit: 2x HDMI 2.0, 2x DisplayPort 1.4, 2x USB 3.2 Gen 1, 3,5 mm jack-uitgang
- Verstelbare hoogte: 130 mm
- Swivel (draaibaarheid in de breedte): ~28˚
- Pivot (kantelbaarheid, scherm in de lengte zetten): ~90˚
- Tilt (naar achteren kantelen): 25˚
- Dimensies: Inclusief voet: b x h x d: 609,3 × (395,6~525,6) × 228,9 mm (verstelbare hoogte), Exclusief voet: 350,6 × 609,3 × 74,4 mm
- Gewicht: Inclusief voet: 6,7 kg, Exclusief stand: 5,2 kg
Uitpakken
De AG276QZD2 wordt lekker compleet geleverd. Uiteraard vinden we alle onderdelen van de monitor zelf, dus buiten het paneel, de onderdelen van de voet, voedingskabel en de adapter. We krijgen verder een HDMI-kabel , displayport-kabel, USB-B naar USB-A-kabel en een schroevendraaier. We vinden daarnaast een bracket om de schuine afwerking van de achterzijde van het paneel te corrigeren zodat je het paneel aan een andere oplossing dan de voet kan bevestigen.
Ontwerp
Esthetisch gezien kiest de Agon voor de AG276QZD2 voor een gereserveerde, voorzijde. We hebben een vrij brede rand aan de onderzijde, waar deze op de voorganger een stuk dunner was. De weergave van de branding is naar ons idee groter dan deze zou moeten zijn. Buiten dat het Agon-logo niet het meest creatieve in de industrie is (understatement) geeft een dergelijk grote weergave de monitor iets goedkoops mee. Ondertussen neemt het ook wat dubbelzinnigheid weg als het gaat om het gebruiksdoel, namelijk dat het echt een gamingmonitor is. Hetzelfde geldt voor het ontwerp van de asymmetrische voet die vooral onpraktisch is voor mensen die weleens wat tegen de voet aanschuiven of erop willen zetten (denk aan een toetsenbord of een centerspeaker). Een dergelijk uiterlijk is in een zakelijke setup niet snel de eerste keus. Maar ook van een gamingmonitor wil je in principe wat elegantere keuzes, tenzij het schreeuwerige iets speciaals doet (RGB-weergave, of een logo met interessantere graphics), wat hier niet het geval is.
De montage van de montitor leverde overigens nul problemen op. Je zet de voet en hals in elkaar met één schroef die al in de voet geïntegreerd zit, terwijl je je de voet achterzijde van het paneel bevestigt door deze erin te drukken. De release-knop zie je op de linker-afbeelding ook zitten. Deze is niet heel makkelijk in te drukken, maar met een beetje klooien zou je het paneel zonder al te veel moeite los moeten kunnen halen.
Aan de achterzijde zien we de Light FX-verlichting. Een aardig detail, maar het licht is niet krachtig genoeg om echt indruk te maken, zelfs niet tegenover de witte muur waar ons exemplaar tegenover staat en je moet het doen met de standaard ingebouwde effecten. Er is geen mogelijkheid om de verlichting te koppelen aan de content die op je scherm vertoond wordt, en ook kun je niet via software wat interessantere effecten creëeren. Verwacht dus geen functionaliteit zoals je met van die gaming-led-strips hebt die soms ondersteuning bieden voor protocollen als Razer Chroma. Het maximale effect bereik je met andere Agon-hardware met RGB-verlichting waarmee je de boel in sync kan brengen.
Sowieso moet je de omgeving aardig donker zijn wil je de effecten echt zien. Op de foto is het omgevingslicht dermate dat we de karakters op ons toetsenbord niet meer kunnen zien terwijl dit de sterkste lichtstand is. We zien verder de zeer beperke cablemanagementoplossing die toegepast is in de vorm van een soort lus. Voor een monitor uit deze klasse hadden we toch wat meer verwacht en in de meeste gevallen zal je de kabels dus gewoon zien lopen, zowel in het opzicht van dat ze onder het paneel uitsteken als wanneer je iets langs de hals kijkt. De lus biedt overigens niet genoeg ruimte om alle kabels er langs te leiden, mocht je gebruik maken van álle aansluitingen die beschikbaar zijn.
Nog een vreemde implementatie is de hoofdtelefoonstand. Dit is simpelweg een haakje die je naar beneden kan halen. Heb je een koptelefoon met gevoerde hoofdband, dan wil je deze daar niet eens aan ophangen gezien het smalle profiel. Maar een hoofdtelefoon achter je monitor bewaren? We denken dat dit voor slechts een minimum aantal gebruikers een optie is, daar de meesten hun monitor zo strak mogelijk tegen een muur plaatsen.
De bezels aan de zijkant (~1 cm) zijn dikker dan die aan de bovenkant (~6 mm). In de praktijk zal door de pixelshift waarbij het beeld altijd rondbeweegt, een schermrand altijd wat breder zijn, maar in de praktijk merk je dit niet als je er verder niet specifiek op let. De afwerking van het paneel in de algemene monitorcasing is redelijk in lijn met andere monitoren in deze prijsklasse.
Qua ergonomie is de AG276QZD2 prima voorzien. We kunnen het scherm zonder al te veel kracht te zetten in hoogte verstellen en in iedere richting kantelen met genoeg mate behalve één richting; volgens de opgegeven specificaties kun je het scherm ook 5˚naar voren kantelen, maar in de maximale stand in deze richting staat in het geval van ons test-exemplaar het scherm kaarsrecht. 5˚ Is ook te veel voor een toleratie-verschil, dus hier klopt iets niet aan de opgegeven specs waarschijnlijk. In ons geval geen probleem, maar mocht je iemand zijn die van plan is de monitor wat hoger neer te zetten, bijvoorbeeld op een monitorstand terwijl je zelf niet hoog genoeg zit om in de laagste stand goed tegen de monitor aan te kijken, dan is dit iets om rekening mee te houden.
De AG276QZD2 is ook voorzien van speakers. Niets bijzonders, en we hebben betere speakers in monitoren gekregen. Maar we willen hier niet al te kritisch over zijn. Het is meer een ‘beter dan niets’-oplossing en gewoon handig wanneer je geen losse speakers of koptelefoon tot je beschikking hebt, of deze op een bepaald moment niet wil toepassen.
Om wat van de zwakheden van OLED-panelen tegen te gaan is de Agon uitgevoerd met alle paneelbeschermingsfeatures die je zou verwachten. Zo hebben we Pixel Orbiting (ook wel bekend als het eerder genoemde PixelShift, een functie die het beeld over een afstand van een paar pixels verschuift om zo het inbranden van statische beelden te voorkomen). Daarnaast is er een ‘Pixel Refresh’-schoonmaacyclus en een ‘screensaver’ die automatisch het scherm donker maakt wanneer statische content wordt gedetecteerd. Verder beschikt het toestel over een functie voor ‘logo-bescherming’, een ‘boundary dimmer’ (handig voor mensen die een aparte beeldverhouding gebruiken en zwarte balken op het scherm hebben), een ’taskbar dimmer’ en een ’thermische beveiliging (thermal protection)’. Komt het scherm boven een temperatuur van 60 graden, dan wordt deze ingschakeld.
De eerste dagen dat we de monitor gebruikten kregen we veel vaker de ‘pixel refresh’-melding dan de verwachtte 4 uur. Na een paar dagen loste dit gegeven zichzelf op en gedroeg deze functie zich naar verwachting.
Connectiviteit
De AG276QZD2 is voorzien van de volgende aansluitingen:
- 2x HDMI 2.0 (48 ~ 144Hz)
- 2x DisplayPort 1.4 (48 ~ 240Hz)
- 1x USB-B (upstream)
- 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A downstream poorten
- 3,5 mm audio-uitgang
Op zich prima hoewel je met HDMI 2.1 meer flexibiliteit had gehad, zeker voor console-gamers. Ondanks dat er ondersteuning is voor een virtuele 4K modus mis je opties om onder specifieke settings met een hogere refreshrate te kunnen spelen doordat HDMI 2.0 daar de bandbreedte voor mist. Ook een USB-C-poort met Power Delivery was ook niet weg geweest. Beiden opties zien we momenteel wel op een monitor van de concurrent op dit moment met dezelfde prijs. Die mist echter weer een jack-aansluiting en moet het slechts met USB 2.0-poorten doen. Agon’s optie is dus minder geschikt voor console-gamers, maar biedt voor PC-gebruikers juist extra flexibiliteit.
Op de aanwezige USB-poorten krijgen we ergens tussen de 650 en 700 mA aan laadvermogen. Een prettige detail is dat de aansluitingen niet enorm hoog verwerkt zitten. Hoewel dit betekent dat de kabels sneller onder het paneel zullen uitsteken (afhankelijk van de gekozen kabels) kun je ze ook makkelijker bereiken wanneer je van voren over je bureau heen moet reiken en moet raden waar alle poorten zitten.
Prestaties
Het zal geen verbazing wekken dat de AG276QZD2 met een QD-OLED-paneel gewoon een geweldige game-ervaring oplevert. We krijgen ook een overzicht mee van onze monitor met de meetresultaten. Om toch een eigen benchmark te hebben hebben we de monitor zelf ook doorgemeten met de meest recente versie van de Datacolor Spyder X. We zetten de AG276QZD2 in zijn standaard-settings en meten met de Datacolor welke resultaten we krijgen:
Zoals te zien is, zijn de AG276QZD2 in deze settings al indrukwekkend. De kleuraccuraatheid blijft dik onder een delta van 3, schermuniforminteit is in orde. De gray ramp toont een niet bepaald consistent gedrag over de hele schaal, maar een variatie van 170 K is nog steeds beperkt. We kijken of we qua kleurweergave iets kunnen verbeteren als we de monitor kalibreren:
Het antwoord is simpelweg ‘nee’. We krijgen de gray ramp wel wat consistenter en meer geschikt voor professioneel werk (van midtones (RGB 60) tot highlights), maar de zwartwaarden zijn wel te koel. In praktijksituaties zal dit niet vaak een probleem opleveren tenzij je met diepe schaduwen werkt in de foto-/videocontent in kwestie. Kleurbereik en -accuraatheid zijn hetzelfde of vergelijkbaar.
Voor de volledigheid includeren we ook de meetgegevens die we meegeleverd kregen van AOC:
Conclusie
De Agon AG276QZD2 is een QD-OLED-paneel met een hoge refreshrate. Daarmee is het hoe dan ook een geweldig scherm om op te gamen. Zaken als verversingssnelheden en responstijd zijn immers altijd in orde. En een gamingscherm met een slechte inputlag zou niet eens logisch zijn. Waar we ons op hebben gefocust om een inschatting te maken over de kwaliteit zijn dus details. Daar kan je dan kritisch over zijn, maar het belangrijkste dat over blijft is toch de kwaliteit van het paneel. Onze metingen bevestigen dat deze in orde is. We hebben wat kunnen tunen rond het beter krijgen van de gray ramp, wat inderdaad mogelijk is. Daarmee was het geen perfect scherm voor editen, maar de meeste professionals zullen aan de nadelen geen beperking vinden.
Bepaalde esthetische keuzes en in het opzicht van bouwkwaliteit en cablemanagement hadden we graag anders gezien. Details als de FX-verlichting en de hoofdtelefoon-standhebben in deze vorm naar ons idee weinig meerwaarde. Dat het scherm niet iets naar voren te kantelen is, zou voor bepaalde mensen een belangrijke beperking kunnen zijn. In termen van connectiviteit is het jammer dat we HDMI 2.1 en USB-C met PD moeten missen.
Al met al zou je kunnen zeggen dat zeker voor PC-gamers, de Agon AG276QZD2 gewoon een mooi scherm voor de prijs is, met wat keuzes die we graag anders hadden gezien. Dat zijn echter de details. Het paneel is het belangrijkste en dat is top. Dat console-gamers misschien een andere keus moeten maken is echter iets dat we ook moeten opmerken.
2 reacties
Kan goed begrijpen dat de asymmetrische voet als probleem gezien wordt. Persoonlijk vindt ik het wel mooi. Wel jammer dat ze niet voor een bredere hals gegaan zijn. Dan is het ook meteen veel makkelijker om je kabels weg te werken.
Naar mijn idee hadden ze op de achterkant van het paneel gewoon iets van een geleiding moeten maken die je vervolgens achterlangs de voet leidt. Maar goed, dat zou dan misschien weer afdoen aan het algemene uiterlijk van de achterkant.
Is het trouwens mogelijk om de afbeelding van de scherm-uniformiteit wat beter te verwerken? Ik kan hem nu maar lastig lezen. Mooie uitleg rond de gray ramp trouwens.
Ik krijg het zoom-effect bij het klikbaar maken van de betreffende afbeelding niet goed door de beperkingen in WordPress. Ik heb met een hyperlink achter het woord ‘schermuniformiteit’ de bronafbeelding inzichtelijk gemaakt. Als je die opslaat (rechtermuisknop op het woord, etc. etc.), dan heb je hem in de originele resolutie.