Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Wat brengt HDMI 2.0 ons?

Tijdens de CES 2014 hebben we het al vaak over de ondersteuning voor HDMI 2.0 gehad. Wat is HDMI 2.0 en wat verschilt het met HDMI 1.4? Wij leggen het je graag even uit.

De evolutie van HDMI

HDMI 1.0

Op 9 december werd HDMI 1.0 geïntroduceerd. het idee van een enkele kabel voor digitale audio en video was geboren en ondersteunde een datasnelheid van 4.95Gb per seconde. Daarvan was 3,96Gb per seconde gereserveerd voor beeld en dat was weer genoeg voor 1080p op 60 Hz en 8 audiokanalen.

HDMI 1.1

20 mei 2004 kwam de werkgroep achter de HDMI standaard met HDMI 1.1. Deze nieuwe standaard ondersteunde ook DVD-audio. Een kleine stap voorwaarts.

HDMI 1.2

8 augustus 2005 kwam er een beetje schot in de zaak. De HDMI werkgroep lanceerde versie 1.2 met ondersteuning voor Super Audio CD’s met 8 kanalen en de HDMI Type A connector werd bedacht voor verbindingen met PC’s.

HDMI 1.3

Met HDMI 1.3 ging de datasnelheid omhoog naar 10,2Gb per seconde met ondersteuning voor 30- tot 48-bit kleuren. De kabel is vanaf dit moment ook in staat om Dolby TrueHD en DTS-HD signalen door te sturen. Ook handig is een synchronisatie optie voor beeld en geluid.

HDMI 1.4

De huidige standaard is HDMI 1.4 en dat vraagt echt een andere kabel. De connector is hetzelfde gebleven, maar de kabel zelf kan nu gebruikt worden voor ARC (Audio Return Channel). Hiermee kunnen TV’s audio terug sturen naar een receiver. Tweewegverkeer dus. HDMI 1.4 is ook nodig om 4K/UHD beelden op je TV te kunnen kijken. Deze resolutie is vier keer zo hoog als Full HD en vraagt hierdoor meer bandbreedte.

HDMI 1.4 kabels hebben ook ondersteuning voor HEC ofwel ethernet via de kabel. Je hoeft in theorie dus geen netwerkkabels tussen jouw apparatuur te plaatsen wanneer ze HDMI 1.4 ondersteunen. In de praktijk komen we deze situatie helaas niet vaak tegen.

HDMI 2.0

HDMI 2.0 werd op 4 september 2013 aangekondigd. Wederom gaat het om een flinke snelheidsverhoging wat ten goede komt van iedereen die een UHD/4K TV koopt. Hier kun je nu namelijk films met een high frame rate (60 beelden per seconde) op bekijken. Ook 3D films kunnen worden afgespeeld op 25 frames per seconde en er kunnen 32 audiokanalen over de stekker worden verzonden.

Nieuwe kabels nodig?

Nee! HDMI 2.0 werkt gewoon met jouw oude kabels. Handig!

Werken alleen nieuwe producten met HDMI 2.0?

Nee! HDMI 2.0 is voor veel producten via een update van de software te implementeren. Het hangt van de fabrikant van jouw apparaat af of je HDMI 2.0 krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.