Terwijl ik deze review schrijf, is op de achtergrond een taak gestart om 51.016 bestanden van de Kingston XS1000 te verplaatsen naar de Kingston XS1000R. Gezamenlijk goed voor 700GB aan GadgetGear.nl foto’s en video’s. Ongeveer een jaarproductie aan content, omdat we op de XS1000R nog sneller kunnen werken. Waarom? Omdat Kingston in deze nieuwe, rode uitvoering er voor heeft gekozen USB 3.2 Gen2 helemaal te ondersteunen, wat onze MSi Cyborg 15 S13R ook doet op de USB-C, net als de ACT AC7150 USB-C docking. Maar genoeg over mijn setup om deze externe drive te testen. Ik ga je meer vertellen over de drive zelf.
Unboxing
In de verpakking zit nog wel een plastic/ijzerdraadje om de USB kabel gebonden, maar verder is de verpakking van Kingston vrijwel vrij van plastics. Goed gedaan. In de verpakking zit de drive met een USB-C naar USB-A kabel en een USB-A naar USB-C adapter. Deze kabel hebben we ook voor het benchmarken gebruikt om dat deze echt is afgestemd op het gebruik met de drive.
Design
Qua design is maar heel weinig veranderd ten opzichte van de XS1000. Alleen de matzwarte boven- en onderkant zijn vervangen voor een rode boven- en onderkant die wat meer aan geanodiseerd aluminium doen denken… maar dat toch echt niet zijn. Het blijft de enorm fijne, kleine drive die ik met de Kingston XS1000 gewend ben geraakt.
De benchmark
We hebben de Kingston XS1000R uitgebreid getest. Onze eerste test was op USB 3.2 Gen1, wat toch op het merendeel van de computers al een paar jaar de standaard is.

Kingston claimt op de verpakking snelheden voor lezen tot 1050MB per seconde en schrijven tot 1000 MB per seconde. Maar dat is ook echt op basis van een Gen2 aansluiting. Dat we hier ongeveer een halvering van snelheid zien is te verwachten. Overigens worden dit soort snelheden vrijwel zonder uitzondering gecommuniceerd op basis van het verplaatsen van grote hoeveelheden data, niet kleine bestanden. Hoe kleiner het bestand, hoe langzamer de overdracht omdat het bestandssysteem vaker gemuteerd moet worden. Dat zien we bij alle drives in de markt.

Veel gezonder is het beeld wanneer we op dezelfde laptop wel de USB 3.2 Gen2 standaard gebruiken. Dan zien we hem iets dippen op de writes en iets toppen op de reads. Natuurlijk heeft mijn laptop met het besturingssysteem, alle aangesloten apparaten en geïnstalleerde software invloed op de prestaties. Een kleine foutmarge op de gerapporteerde specs van de fabrikant en wat ik meet is dus heel normaal. In dit geval praten we op de writes over een negatieve afwijking van 4%.
Dat is echt heel erg okay, vooral omdat we na een aantal duurtests zien dat deze afwijking niet schommelt. De hardware in de drive is dus heel mooi stabiel. Dat de reads net iets hoger liggen is weer mooi meegenomen. In beide gevallen merk je waarschijnlijk heel weinig van de prestatieverschillen ten opzichte van wat Kingston rapporteert.
Conclusie Kingston XS1000R
Kon het nog sneller? Deze laatste iteratie van de XS1000 series van Kingston laat zien dat de fabrikant echt ook op USB 3.2 Gen2 gewoon weer snellere drives kan produceren. Het verschil tussen de Kingston XS1000R en de voorganger is niet wereldschokkend, maar inmiddels produceren we alweer twee weken onze content vanaf deze drive en zijn we toch wel heel blij dat het voelt alsof we werken vanaf een interne drive. Zeker wanneer we video’s aan het produceren zijn. Topdrive dus!
2 reacties
Maar begrijp ik nu goed dat jullie eenzelfde product dus nogmaals bespreken?
Duidelijk niet bij coolblue te koop