Logo GadgetGear.nl
Huion Kamvas 16
Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Review : Huion Kamvas 16 (2021)

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de Huion Kamvas 16 met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Stevig
 • 120% sRGB
 • Relatief goedkoop

THE BAD

 • Geen 4K

Over Huion

Huion is een toonaangevend bedrijf in de grafische tabletindustrie, opgericht in 2011 in China. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige grafische tablets, pen displays, lichtpanelen en andere accessoires voor digitale kunstenaars. Huion staat bekend om zijn innovatieve technologieën en betaalbare producten die tegemoetkomen aan de behoeften van zowel professionele kunstenaars als hobbyisten. Vandaag nemen we de Huion Kamvas 16 (2021) onder de loep. Deze pen display tablet belooft veel met zijn indrukwekkende specificaties en betaalbare prijs. We gaan dieper in op de kenmerken, prestaties en gebruikerservaringen van deze tablet om te bepalen of het een goede keuze is voor zowel beginnende als gevorderde digitale kunstenaars.

Huion Kamvas 16
Huion Kamvas 16

Unboxing en Inhoud van de Doos

Bij het unboxen van de Huion Kamvas 16 (2021) krijg je direct een indruk van de kwaliteit en aandacht voor detail die Huion aan dit product heeft besteed. De verpakking is stevig en goed ontworpen om ervoor te zorgen dat alle onderdelen veilig en onbeschadigd aankomen. Laten we eens kijken wat je kunt verwachten in de doos:

 • De Tablet: De Huion Kamvas 16 (2021) zelf is natuurlijk het middelpunt van de verpakking.
 • Huion PW517 Pen: De doos bevat de Huion PW517 pen, die batterijvrij is en 8192 niveaus van drukgevoeligheid en tilt-herkenning van ±60° biedt.
 • Penhouder en Reserve Penpunten: Er is een handige penhouder inbegrepen, samen met tien reserve penpunten.
 • Kabels: Je vindt een 3-in-1 kabel in de doos, die HDMI, USB en stroomkabels combineert in één enkele kabel voor een nette en eenvoudige aansluiting op je computer. Daarnaast is er ook een USB-C naar USB-C kabel voor directe verbindingen met compatibele apparaten.
 • Snelstartgids en Gebruikershandleiding: Er is een snelstartgids die je helpt om de tablet snel en gemakkelijk op te zetten, evenals een meer gedetailleerde gebruikershandleiding voor als je wat dieper in de instellingen wilt duiken.
 • Reinigingsdoekje: Een microvezel reinigingsdoekje is inbegrepen om het scherm schoon te houden zonder krassen te veroorzaken.
 • Handschoen voor Digitale Kunstenaars: Een tekenhandschoen is bijgesloten, wat helpt bij het verminderen van wrijving tussen je hand en het schermoppervlak, waardoor je soepeler kunt tekenen.
 • Verstelbare Standaard: Hoewel de standaard niet standaard in elke verpakking zit, kan deze bij sommige aankoopopties zijn inbegrepen. Deze standaard biedt verschillende kijkhoeken om een ergonomische tekenpositie te ondersteunen.

Bij het uitpakken van de Huion Kamvas 16 (2021) valt op dat Huion veel aandacht heeft besteed aan zowel het ontwerp als de gebruiksvriendelijkheid van de producten. De accessoires zijn zorgvuldig geselecteerd om een complete set te bieden die je direct kunt gebruiken zonder extra aankopen te hoeven doen. De instructies zijn duidelijk, en de setup is eenvoudig, wat betekent dat je snel aan de slag kunt met je creatieve projecten.

Huion Kamvas 16
Huion Kamvas 16

Specificaties en Ontwerp

De Huion Kamvas 16 (2021) beschikt over een 15.6 inch scherm met een resolutie van 1920×1080 pixels (Full HD). Dit biedt voldoende details voor de meeste creatieve werkzaamheden. De kleurweergave is indrukwekkend met een sRGB-dekking van 120%, wat betekent dat kleuren helder en nauwkeurig worden weergegeven, wat essentieel is voor grafisch ontwerp en illustratie. Het scherm is volledig gelamineerd en heeft een matte afwerking, wat reflecties vermindert en zorgt voor een prettige tekenervaring die lijkt op tekenen op papier. Deze matte afwerking kan echter soms een beetje visuele ruis veroorzaken, maar dit is een klein nadeel ten opzichte van de voordelen van minder schittering en verbeterde kijkervaring.

Qua ontwerp voelt de Kamvas 16 (2021) stevig aan hoewel het grotendeels van plastic is gemaakt. Het apparaat weegt ongeveer 1,26 kg, wat redelijk licht is voor een pen display tablet van deze grootte, maar nog steeds zwaar genoeg om het minder geschikt te maken voor mobiel gebruik. De tablet heeft tien programmeerbare sneltoetsen aan de zijkant, die kunnen worden aangepast voor verschillende snelkoppelingen, wat de efficiëntie tijdens het werken verhoogt.

Pen en Tekengevoel

De Huion PW517 pen is een van de hoogtepunten van deze tablet. Deze batterijvrije pen biedt 8192 drukniveaus en heeft een tilt-herkenning van ±60°. Dit maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig en responsief te tekenen, wat vooral belangrijk is voor gedetailleerde kunstwerken en illustraties. De pen is licht en heeft een rubberen grip, wat comfortabel aanvoelt tijdens lange tekenessies. Daarnaast worden er tien vervangende penpunten meegeleverd, wat handig is omdat penpunten na verloop van tijd slijten. De pen presteert goed met verschillende tekenprogramma’s zoals Krita, MediBang en Affinity Photo. Het tekenen voelt natuurlijk aan dankzij de minimale afstand tussen de penpunt en de cursor op het scherm. Dit zorgt ervoor dat de getekende lijnen nauwkeurig overeenkomen met de bewegingen van de pen, wat de algehele tekenervaring verbetert.

Scherm en Beeldkwaliteit

Het 15.6 inch scherm van de Kamvas 16 (2021) is groot genoeg om comfortabel op te werken en kan ook dienen als een tweede scherm voor je computer. De Full HD-resolutie is geschikt voor de meeste creatieve toepassingen, hoewel sommige gebruikers misschien de voorkeur geven aan een hogere resolutie voor nog meer detail. De kleurweergave is, zoals eerder vermeld, uitstekend met een dekking van 120% sRGB, wat betekent dat kleuren helder en nauwkeurig zijn. Dit is vooral belangrijk voor kunstenaars en ontwerpers die werken aan projecten waarbij kleur kritische precisie vereist is. De matte afwerking van het scherm biedt een prettige textuur die lijkt op papier en vermindert reflecties, wat vermoeide ogen tijdens lange sessies helpt voorkomen. De anti-glare eigenschappen zijn een groot pluspunt, vooral in helder verlichte werkomgevingen.

Huion Kamvas 16
Huion Kamvas 16

Gebruikerservaring en Software

Een van de sterke punten van de Huion Kamvas 16 (2021) is de compatibiliteit met meerdere besturingssystemen, waaronder Windows, macOS en sommige Android-apparaten. Dit maakt de tablet veelzijdig en bruikbaar voor een breed scala aan gebruikers. Het instellen van de tablet is eenvoudig en de drivers van Huion zijn gebruiksvriendelijk en bieden veel aanpassingsmogelijkheden. Gebruikers kunnen de drukgevoeligheid van de pen aanpassen en snelkoppelingen toewijzen aan de knoppen op de pen en de tablet, wat de workflow aanzienlijk kan verbeteren. Een klein nadeel is dat de tablet soms warm kan worden tijdens langdurig gebruik. Dit is vooral merkbaar langs de bovenkant van het scherm. Hoewel dit geen groot probleem is, kan het voor sommige gebruikers ongemakkelijk zijn, vooral als je de tablet in de linkerhand modus gebruikt en je pols in contact komt met het warmere gedeelte van de tablet.

Ergonomie en Gebruiksgemak

De ergonomie van de Huion Kamvas 16 (2021) is goed doordacht. De tablet kan worden gebruikt in zowel de linker- als de rechterhand modus, en de meegeleverde standaard (optioneel bij aankoop) biedt een verstelbare hoek van 12.4 tot 45 graden. Dit maakt het mogelijk om de tablet in een comfortabele positie te plaatsen, of je nu aan het tekenen, ontwerpen of gewoon aan het bekijken bent. De tien programmeerbare sneltoetsen zijn een geweldige toevoeging, omdat ze gebruikers in staat stellen om hun workflow te personaliseren en snel toegang te krijgen tot veelgebruikte functies zonder de pen neer te leggen. Dit is vooral handig voor kunstenaars die vaak schakelen tussen verschillende tools en commando’s tijdens het werken.

Huion Kamvas 16
Huion Kamvas 16

Vergelijking met Concurrenten

In vergelijking met andere tablets in dezelfde prijsklasse, zoals de Wacom Cintiq 16, biedt de Huion Kamvas 16 (2021) veel waar voor zijn geld. Hoewel de Cintiq 16 een iets betere stylus heeft, biedt de Kamvas 16 een betere kleurdekking met 120% sRGB in vergelijking met de 96% sRGB van de Cintiq. Dit maakt de Kamvas 16 aantrekkelijker voor gebruikers die kleurprecisie belangrijk vinden.

Een ander voordeel van de Kamvas 16 is de aanwezigheid van programmeerbare sneltoetsen, iets wat bij de recentere Wacom Cintiq-modellen vaak ontbreekt. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op de efficiëntie en workflow van de gebruiker.

Huion Kamvas 16
Huion Kamvas 16

Conclusie

De Huion Kamvas 16 (2021) is een uitstekende keuze voor digitale kunstenaars en ontwerpers die op zoek zijn naar een betaalbare, maar krachtige pen display tablet. Met een indrukwekkende kleurweergave, een hoogwaardige pen en een gebruiksvriendelijke interface biedt deze tablet veel waar voor zijn geld. Hoewel er enkele kleine nadelen zijn, zoals de warmteontwikkeling en de visuele ruis van de matte afwerking, wegen de voordelen ruimschoots op tegen deze minpunten. Voor zowel beginners als gevorderde kunstenaars biedt de Huion Kamvas 16 (2021) een betrouwbare en plezierige tekenervaring. Het is een veelzijdig en krachtig hulpmiddel dat je creativiteit naar een hoger niveau kan tillen zonder je budget te overschrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.