Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Samsung Galaxy Buds FE – Prijsvechter van de gigant

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Samsung Galaxy Buds FE met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Prima audio
 • Goede ANC
 • Goede transparantiemodus
 • Waar voor je geld

THE BAD

 • Geen draadloos laden
 • Geen afstemming op gehoor via de app
 • Geen handmatige equalizer-optie in de app
 • Geen multipoint-connectie mogelijk

De Galaxy Buds Fe van Samsung is een setje TWS die al enkele maanden uit is, maar we wilden deze toch meenemen voor een review en vroegen bij Samsung een setje aan. De Buds FE moeten Samsung’s optie zijn voor de spaarzame consument. Betekent dit dat we te maken hebben met een typisch budgetproduct dat ook inboet op kwaliteit? Of hebben we juist te maken met iets dat meer waar voor je geld biedt?

Sleutelfeatures

 • Actieve ruisonderdrukking
 • Transparantiemodus
 • Batterijduur luisteren: 8,5/30 uur zonder ANC, 6/21 met ANC (alleen de buds/buds plus laadcase)
 • Batterijduur spreken: 4/14 uur zonder ANC, 3.5/13 uur met ANC  (alleen de buds/buds plus laadcase)
 • Configuratie via Samsung Wearbles-app
 • Afmetingen (h x b x d): Earbuds: 19,2 x 17,1 x 22,2 mm, Laadcase: 50 x 50 x 27,7 mm
 • Gewicht: Earbuds: 5,6 g, Laadcase 40 g

 

Uitpakken

In de doos vinden we de laadcase, earbuds en drie paar eargels in de gebruikelijke maten, wingtips en een USB-C naar USB-C-kabel.

 

Ontwerp

De earbuds zijn volledig van plastic vervaardigd. We hebben niets op te merken over de bouwkwaliteit. Ze voelen aan als typische in-ears. Voor uw reviewer was het zo dat de buds prima in de oren blijven zitten, maar de wingtips zijn te klein om zich echt in de concha te haken. Ze zijn vooral handig om meteen de buds in de juiste positie in je oren te krijgen. Jammer dat er geen grotere wingtips meegeleverd worden. Eigenlijk maken we het zelden mee dat zoals in het geval van de Soundcore Liberty Pro 3 dit gewoon goed voor elkaar is.

Samsung heeft gekozen voor touchsensitive knoppen voor het bedienen van je in-ears. Alle te verwachten bedieningen zijn op zich mogelijk (inclusief volumeregeling wat vaak mist), maar niet alle functies kunnen tegelijkertijd beschikbaar zijn. Je maakte de keuzes in de Wear-app (zie de screenshots bij de bespreking van de app verderop in de review). Het aanraken van de touch-sensitive knoppen werkt responsief en valt niets over te klagen.

Beperkingen

Aangezien we het over een budget-optie hebben, zijn bepaalde features niet meegenomen. Zo is er geen multipoint-connectie (wel autoswitch, maar dat werkt alleen binnen het Samsung ecosysteem), kan de laadcase niet draadloos opgeladen worden, kan het niveau van de ANC niet geregeld worden noch is er een slimme detectie van je omgeving aanwezig die de ANC en transparantiemodus automatisch voor je kan regelen. En ook het meten van je gehoor om tot een ideaal signatuur voor je oren te komen en deze op te slaan is een feature die men weggelaten heeft.

We denken dat in de praktijk alleen het gemis van multi-pointconnectie als een echt nadeel wordt gezien. En zelfs dat is een feature die lang niet iedereen actief gebruikt.

De enige beperking die we als een echte beperking zien voor ons gebruik (ondanks dat ook dit iets is dat de meeste mensen niet gebruiken) is het feit dat je niet handmatig EQ-settings kan instellen in de app. Je hebt slechts de keuzes uit de standaard presets die overigens qua tuning prima gekozen zijn. Een andere jammerlijke beperking is dat de Galaxy Buds FE geen echte vorm van waterdichtheid hebben (IPX2). Maar om in deze prijsklasse degelijk geluid te leveren, wordt het een en ander wel erg lastig, dus dat nemen we graag op de koop toe.

Qua ondersteuning van codecs missen we LDAC of AptX, maar hebben we wel SSC, wat Samsungs eigen high end codec is (Samsung Scalable Codec), waar we zeer goede ervaringen mee hebben. SSC werkt echter alleen op Samsung-apparaten.

De opgegeven batterijduur met ANC komt redelijk overeen met hoe het verloop was tijdens ongeveer twee weken testen. De batterij zonder ANC en de gesprekstijd is niet getest.

Case

De case doet denken aan andere Galaxy Buds die we bekeken hebben zoals de Galaxy Buds Live die ondergetekende meer dan drie jaar geleden testte. Qua formaat zijn ze expres hetzelfde gehouden zodat bepaalde accessoires nog steeds gebruikt kunnen worden. Verder geeft een vaste vorm de Galaxy buds ook een eigen identiteit mee. Reden voor verandering is er in principe ook niet. In een oogopslag herken je hoe je de buds moet plaatsen en je zal ook niet snel tegen de situatie oplopen dat door een slechte plaatsing een van de buds niet opgeladen is. Ook het uitnemen gaat lekker makkelijk met dit concept.

Qua bouw valt er weinig te klagen. Uw reviewer is geen fan van glossy afwerkingen, maar in het geval van het witte exemplaar dat we toegestuurd hebben gekregen valt het wel mee. Het deksel van de case is zoals we gewend zijn van Samsung niet hol gehouden, wat bijdraagt aan de ervaring van degelijkheid bij het openen en sluiten. Het formaat hebben we altijd als prettig ervaren.

 

Connectie

Verbinding werkt via bluetooth 5.2. Pairen werkt vrij simpel. Je doet het doosje open en ze gaan in pairing modus. We kregen niet bevestigd of Android FastPair ondersteund wordt (we zien het nergens in de specs staan), maar onze S23 zag het apparaat in ieder geval wel meteen (maar dit kan dus op basis van een Samsung-alternatief zijn). De mogelijkheden om het bereik te testen zijn beperkt onze testlocatie. We hebben in ieder geval geen vreemde onderbrekingen meegemaakt en weglopen naar andere kamers met meerdere muren ertussen is geen probleem.

Lag

Lag is prima voor elkaar als het om het afspelen van muziek gaat. Je loopt niet tegen problemen aan dat bijvoorbeeld tijdens het skippen je steeds een seconde moet wachten voordat je hoort waar je precies heen gekipped bent in een nummer. Voor video en zeker gaming zou ik zeggen dat de lag toch iets te hoog is. Iets dat eigenlijk altijd het geval is in het geval van TWS-headsets. De experimentele game-modus in de Wear-app lijkt hier niets aan te veranderen. Kijken van video via YouTube werkt perfect door het compenserende protocol. Sommige videospelers werkt dit ook bij, andere niet.

 

Geluid

We gaan uit van het geluid via onze Samsung Galaxy S23, dus met het gebruik van SSC. De tuning van de Galaxy Buds FE is weliswaar gekleurd, maar er zijn geen overdreven keuzes gemaakt. De nadruk op de bas is merkbaar, maar overheerst niet. De subbas is goed merkbaar en de weergave van noten over het hele basbereik zijn we redelijk tevreden over. Wel merk je dat de invloed bij hardere noten dusdanig is dat deze minder van elkaar te onderscheiden zijn wanneer je bijvoorbeeld pianostukken afspeelt terwijl softere beats just wat wegvallen. Dit is geen probleem bij de weergave van pop of hiphop, maar in het geval van jazz of klassiek of specifieke nummers die soortgelijke elementen bevatten, zal de wat kritischere luisteraar beperkingen opmerken.

De midtonen klinken erg lekker. We merken dat de lage middentonen wat teruggehouden worden waardoor vocals en instrumenten in dit deel van het bereik een relaxte afrol hebben. Het midden heeft hiermee, mede door invloed van de bas een warm signatuur.

De hoge tonen hebben aardig wat helderheid meegekregen waardoor het detail in dit deel goed door komt. Ze zijn echter in luidheid wat teruggehouden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld met koormuziek en hoogtonige instrumenten als bekkens en high-hats wat minder van het gevoel zal meekrijgen, minder sprankeling bij gebrek aan een beter woord. Wanneer we Yosi Horikawa’s Space-album afspelen, missen we het nodige aan emotie van de natuurlijke klanken en bepaalde fluitmuziek welke op dat album veelal gebruikt wordt.

Waarschijnlijk is deze keus gemaakt om de boel wat conservatief te houden en vervorming op luidere volumes te voorkomen. Dit is iets dat we overigens wel vaker in TWS-opties tegenkomen. In termen van imaging is de weergave ok. De diepte die we krijgen door de basweergave heeft een duidelijk effect, maar is zeker niet zo dat je jezelf omgeven voelt door het geluid en van links naar rechts elementen kan aanwijzen. Het volume is luid genoeg. Op een goede 80% van het volume bereiken we al een niveau welke door uw reviewer als onprettig luid ervaren wordt.

ANC & Transparantiemodus

De ANC hebben we eigenlijk weinig over te klagen. Is het van het niveau van de higher-end opties? Nee. Ga je echt wat missen ten opzichte van wat duurdere opties in de regel doen? Ook waarschijnlijk niet. Als we echt een één op één vergelijking maken merken we dat de ANC beter kan. Maar met het toevallige geboor van de buren hadden we aan de Galaxy FE- een prima oplossing om geluid grotendeels tegen te gaan en met het spelen van content zelfs zo goed als te nullificeren.

De transparantiemodus werkt eveneens erg goed. We hebben het over een redelijk natuurlijke weergave van de omgeving die op een gelijk niveau lijkt te liggen als je natuurlijke gehoor. We horen weinig ruis wanneer we niets afspelen, wat suggereert dat deze hedendaagse implementatie het een en ander beter voor elkaar heeft dan de high end opties van een jaar of twee terug. Die hebben wel krachtigere microfoons, maar de ruis is nadrukkelijk aanwezig.

Microfoontest

De microfoon klinkt voor de prijs heel redelijk. Op een Windows PC is de opname zoals gewoonlijk gecorrigeerd. Dit is niet hoe deze tijdens het videobellen zal klinken omdat bluetooth via Windows niet zowel ingaande als uitgaande audio met maximale kwaliteit kan verwerken. Het zal eerder zijn zoals deze op onze testtelefoon klinkt.

We merken dat er wat moeite is met de ‘p’ klank en dat ook de ‘b’ wat plopt. Maar je zou prima een gesprek mee kunnen voeren via de Buds FE.

 

Wear App

Bij Samsung maak je gebruik van de Wear App. Deze biedt de mogelijkheid om verschillende geluidsprofielen te kiezen, wat functies te bedienen en de knoppen te configureren. Andere aardige features die niet perse door anderen ook geboden worden in deze prijsklasse zijn de mogelijkheid om de balans tussen links en rechts in te stellen en de afstelling van de transparantiemodus te regelen. Voor de terugvind-optie maak je gebruik van de Samsung Smartthings app (laatste screenshot).

De app is wat eigenzinnig ontworpen (zo waren we even aan het zoeken naar de instellingen voor de aanraakbediening in de sectie ‘instellingen’, maar die vindt je dus op de hoofdpagina van de app), maar uiteindelijk wel gewoon gebruiksvriendelijk. Alle opties zijn makkelijk te vinden en de gegeven uitleg is duidelijk.

 

Conclusie

De Galaxy Buds FE hebben zich gedurende de testperiode bewezen als een zeer capabele set TWS-inears. Niet alleen voor het relatief lage bedrag dat je ervoor betaalt, maar ook het algemeen. De audio is hoe dan ook prima voor elkaar. Natuurlijk zijn niet alle elementen perfect. De tuning is gekleurd en duidelijk naar weergave van moderne pop. Bij de weergave van klassieke pop en rock houdt de set zich ook prima, maar bij het afspelen van bijvoorbeeld klassieke muziek en jazz waar het nuanceverschil tussen tonen belangrijker is, loopt de set tegen beperkingen op waar de wat kritischere luisteraar zich aan zal storen.

De prestaties van de ANC en transparantiemodus hebben we weinig over te klagen. Ze zitten weliswaar niet op het niveau van enkele duurdere opties, maar dit vormde tijdens de testperiode in de praktijk geen enkele beperking.

De headset zat voor uw reviewer prettig in de oren en viel niet zomaar uit. Wel is het jammer dat we niet wat grotere wingtips kregen om de buds echt goed vast te zetten zodat ze bijvoorbeeld tijdens het sporten ook prima blijven zitten. De eargels hebben we in de review niets over gezegd. Dat betekent in de regel dat er niets over te klagen was, wat op zijn beurt betekent dat ze gewoon goed zijn in het passief afsluiten van je oorkanaal, een zekere fit bieden en comfortabel zitten. Zo ook in dit geval.

Bepaalde beperkingen zoals het niet kunnen afstellen van een signatuur op basis van je gehoor en het niet beschikbaar maken van een custom equalizer zijn jammer, maar ook weer geen dealbreaker. Hetzelfde geldt voor zaken als het gemis van draadloos laden (traag, slechter voor je toch al kleine batterij) en de zwakke IPx-certificatie (in-ears gebruiken terwijl ze nat zijn is vervelend om verschillende redenen).

Al met al kunnen we de Galaxy Buds FE dus van harte aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.