Mario vs. Donkey Kong op de Nintendo Switch
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Mario vs. Donkey Kong (Nintendo Switch)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Nintendo Mario vs. Donkey Kong met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg veel levels
  • Mooie graphics
  • Veel humor
  • Toffe Coöp gameplay

THE BAD

  • Boss fights zijn echt een anticlimax

Mario en Donkey Kong ontmoeten elkaar niet heel vaak in de wereld van Nintendo. Waarschijnlijk omdat beiden formeel een platformer zijn en elkaar binnen het portfolio van Nintendo beconcurreren. Van de andere kant zijn de Donkey Kong games veel meer een antwoord op het succes van SEGA’s Sonic. Veel sneller en lastiger dan de gemiddelde Mario game. Hoewel beiden in hun eigen games de helden zijn, zijn de twee in deze game als Batman en Superman. Grote concurrenten van elkaar.

De geschiedenis van Mario vs. Donkey Kong

Het is lang niet de eerste keer dat Nintendo de titel Mario vs. Donkey Kong uitbrengt. In 2004 kwam de eerste Mario vs. Donkey Kong game op de Game Boy Advance uit. De game had dezelfde verhaallijn als deze remake en leverde toen al de nodige opvolgers uit op basis  van deze verhaallijn. Zo zagen we Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis (2006) en Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhem (2010) op de Nintendo DS, Mario vs. Donkey Kong: Minis March Again (2009) op DSiWare, Mario and Donkey Kong: Minis on the Move op de 3DS (2013). Tenslotte verscheen Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars nog op de Wii U en 3DS (2015).

Het verhaal

Het verhaal van Mario vs. Donkey Kong gaat echt over de rivaliteit tussen de twee helden van Nintendo. Donkey Kong probeert Mario speelgoed te bemachtigen, en terroriseert daarom een speelgoedfabriek. Alle Mario minis daar, zijn door Kong over verschillende puzzels verspreid. Het is aan Mario om de mini’s terug te halen.

Graphics

Wat meteen opvalt is hoe enorm goed de openingsvideo in elkaar is gezet. De rendering is echt geweldig en die kwaliteit graphics komt voor een groot deel weer terug in de game zelf. Het is de designers achter de game gelukt om heel veel van de karakters echt een plastic look te geven. De rest van de level graphics vinden duidelijk hun basis in het originele Donkey Kong uit 1981, ook de eerste game waar Mario kennismaakt met de gorilla.

Gameplay

Het zal je ook niet verbazen dat een groot deel van de puzzel gameplay vooral uit die originele Donkey Kong uit 1981 komt. De bekende hamer om mee te slaan keert terug, net als tonnen die je naar de aap moet gooien om deze te verslaan, de vlammende liftjes etc. Andere Mario badguys zijn er ook, maar net als in het origineel, kun je die niet verslaan door erop te springen. Je moet dan echt objecten tegen ze aan gooien.

Ieder level bestaat uit twee delen en twee missies. Je moet namelijk drie cadeaus verzamelen en de mini Mario vinden. Dat laatste heb je nodig om het level te eindigen. De cadeaus alleen om een gouden ster te behalen.

Gedurende de game leer je al snel veel handige moves om door de levels (puzzels) te navigeren. Het belangrijkste lijkt daarin de handstand. Niet alleen omdat jouw voeten wel vallende objecten kunnen weerstaan, maar omdat je met een handstand ook veel hoger kunt springen. Dit blijft zo tot je alle werelden hebt uitgespeeld. Daarna trakteert Nintendo je namelijk op ‘Plus’ levels. Dit zijn uitgebreidere levels die je in een keer uitspeelt. Je moet dan niet alleen de mini vinden, maar ook naar de uitgang begeleiden. Verzamel je genoeg gouden sterren? Dan staan de expert levels klaar. En wie het origineel grijs heeft gespeeld, heeft niets te vrezen. Er zijn ook nog twee extra werelden in de reguliere gameplay te spelen.

Gaat het ergens mis? Ja, bij de boss fights. Zoals eerder benoemd, gaat het erom dat je objecten tegen Donkey Kong gooit. Donkey gooit op zijn beurt weer objecten naar jou. Het is nooit echt een spannende strijd. De reguliere puzzels zijn vaak lastiger.

Dit wordt anders als je alle boss fights perfect wilt doen. Dan krijg je namelijk ook daar een gouden ster. Je mag dan geen enkele keer geraakt worden. Doordat er weinig logica in de aanvallen van Kong lijkt te zitten, wordt dat juist weer extreem lastig. Met andere woorden. Het spel is tijdens de boss fights wat uit balans.

Coöp gameplay

Ook nieuw is de mogelijkheid om het spel met twee spelers te voltooien. De tweede speler is Toad en die moet zijn eigen sleutels bemachtigen voor zijn eigen deur. Verder zijn de objectives gelijk en speel je dus echt aan het gezamenlijke doel. Dit is vooral tof voor de jongste gamers die hulp nodig hebben.

Leuk detail

In 2002 tijdens de E3, bracht Nintendo een gameCube versie van de game mee, waarop je zelf levels kon maken voor Mario vs. Donkey Kong. Met een speciale link kabel konden die levels naar de Game Boy Advance van bezoekers worden verzonden. Die mogelijkheid kwam echter nooit in de winkel te liggen.

Conclusie Mario vs. Donkey Kong op de Nintendo Switch

Kijken we niet naar de boss fights, dan is Mario vs. Donkey Kong ect een heerlijke puzzelgame voor jong en oud. Die boss fights zitten ergens tussen te gemakkelijk en te lastig afhankelijk van of je een gouden ster wilt behalen. Er zit een mooie hoeveelheid nieuwe puzzels in en coöp. gameplay is gewoon enorm leuk.

Mario vs. Donkey Kong kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.