Logo GadgetGear.nl
HyperOS
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Wat is HyperOS van Xiaomi?

Toen Huawei werd verstoten van Amerikaanse technologie en daarmee Google’s versie van Android, bleek dat het Chinese bedrijf haar eigen vervangen voor Android al bijna klaar had liggen. Het bedrijf wilde niet afhankelijk zijn van die Amerikanen. Gisteren introduceerde Xiaomi haar 14-Series smartphones met HyperOS in China. Een compleet nieuwe versie van Android dat, net als HarmonyOS van Huawei, gemaakt is om op allerlei slimme apparaten te draaien.

HarmonyOS

Het is 2023 en HarmonyOS is in China best een succes geworden. Waar wij Hollanders er niks mee willen doen omdat we de Google apps missen, is dat geen probleem voor China, waar die apps er toch al niet waren.

HarmonyOS is een stuk lichter dan Android, het bestaat ook minder lang, dus heeft minder legacy code. Hierdoor draait het niet alleen op de smartphones van Huawei en andere Chinese merken, maar ook op ventilators, koelkasten en hebben we zelfs al auto’s gezien op het besturingssysteem. Er is zelfs een enorme community die gericht Android apps ontwikkelt of converteert naar HarmonyOS om zo de Chinese markt te kunnen bedienen.

HyperOS

Xiaomi lijkt nu dezelfde richting op te willen. In ieder geval in haar thuismarkt. Daar verscheen de Xiaomi 14 Series als eerst met het nieuwe OS erop. Voor Europa is het toestel nog niet gepresenteerd, maar het zou goed kunnen dat Xiaomi hier in Europa zal kiezen voor Google’s Android met haar eigen IMUI schil er overheen. We weten op dit moment gewoon niet of Google apps beschikbaar zijn op HyperOS. Bovendien blijkt Xiaomi dit OS al sinds 2017 te ontwikkelen. De basis van deze beslissing ligt dus rond dezelfde periode dat Huawei besloot te investeren in een eigen OS.

Xiaomi 14 Pro Display

HyperOS zit niet alleen op de 14-Series van Xiaomi. Het OS wordt ook geplaatst op de Xiaomi Watch S3, TV S Pro 85 MiniLED en op korte termijn op vele andere apparaten.

Er zijn meer overeenkomsten tussen HarmonyOS, Android en HyperOS dan je denkt. Alle drie zijn gebouwd op basis van Linux. In dit geval een eigen distributie die Vela System heet, wat als losse stack weer een platform voor IoT devices is. Het systeem kan nu al met 200 verschillende (mobiele) chipsets overweg en meet qua code 8.75GB. Xiaomi claimt dat HyperOS dusdanig beter geoptimaliseerd is voor gebruik op smartphones, dat het minder energie nodig heeft van de batterij en een stabielere framerate levert op dezelfde hardware in vergelijking tot Android. Ook Xiaomi haakt sterk in op het verhaal van veiligheid en privacy binnen het systeem. Iets dat enorm belangrijk is voor het vertrouwen in Chinese technologie voor de westerse wereld. Het systeem is tevens geoptimaliseerd voor AI gebruik, wat goed samenvalt met de optimalisaties die Qualcomm heeft gemaakt in de Snapdragon 8 Gen 3 chipset die weer terug te vinden is in de Xiaomi 14 Series.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

En de apps dan?

Waar Xiaomi nog niet over spreekt is apps op het toestel en de eventuele compatibility met Google Play. HarmonyOS gebruikers kunnen vrijwel niks met Google Play en dat risico leeft natuurlijk ook bij HyperOS van Xiaomi. Vandaar dat we eerder in dit artikel al aangaven dat het ons niets zou verbazen als de Europese toestellen toch gewoon met Android komen. Zonder twijfel komt er de komende tijd heel veel meer nieuws naar buiten. Wij zijn in ieder geval super nieuwsgierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.