Logo GadgetGear.nl
Xiaomi 14
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is de Xiaomi 14 Series

Zoals verwacht tijdens de aankondiging van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 eerder deze week, is het inderdaad Xiaomi die de primeur krijgt om een smartphone met de hageltjenieuwe high-performance, AI focused chipset op de markt te brengen. Een klein nadeeltje is er wel, het toestel komt voor nu alleen in China op de markt.

Xiaomi 14

De Xiaomi 14 krijgt een 6,36 inch AMOLED display mee die tot 120Hz gaat. De piekhelderheid ligt met 3000cd/m2 enorm hoog en dat levert ook op dat het display Dolby Vision gecertificeerd is. De nieuwe chipset laat het toe dat Xiaomi meteen het nieuwe LPDDR6 werkgeheugen kan gebruiken en daar meteen 16GB van in het toestel plaatst. Ook de opslag gaat via het nieuwere en snellere UFS 4.0 protocol en Xiaomi zet er meteen 1TB aan opslagruimte in.

Het camera-eiland is wederom imposant te noemen. Alle drie de camera’s krijgen een 50 megapixel beeldsensor mee. Je krijgt zowel een main camera als een ultragroothoek en een telelens. De selfiecamera levert een resolutie van 32 megapixels.

Met 4.610mAh is de batterij wat kleiner dan we van flagship smartphones gewend zijn, maar het verschil is maar zo’n 8% met de 5.000mAh batterijen die het gros van de fabrikanten plaatsen. Bovendien kan deze met 90 Watt laden, wat een enorm comfort moet bieden. Draadloos kun je zelfs nog laten met 50 Watt.

Xiaomi 14 Pro

Naast het standaardmodel, komt er ok weer een Pro uitvoering met een groter 6,73 inch display op max 120Hz. Het display heeft op alle vier de kanten een lichte curve om de rand van het toestel nog dunner te laten lijken. De afronding is wel erg klein waardoor het erop lijkt dat het display zelf niet afloopt, maar de transparante toplaag afgerond is geslepen. Een mooie uitdaging voor het plakken van screenprotectors. Er zit een toplaag van Xiaomi Ceramic Glass op als alternatief op het veelgebruikte Gorilla Glass van Corning. Dit maakt ons super nieuwsgierig.

Xiaomi 14 Pro Display

Dezelfde chipset komt hier eveneens met 16GB werkgeheugen en 1TB opslag.

Bijzonder in het camera-eiland van de pro is dat Xiaomi een variabel diafragma opneemt in de main camera met een f/1.42 tot f/4.0. Mogelijk kun je daar echt bijzondere foto’s mee schieten.

Met 4.880mAh is de capaciteit van de batterij wat groter en deze kan met 120 Watt laden. Ook hier draadloos tot 50 Watt.

Xiaomi 14 Pro Camera's

Net als Apple, kiest ook Xiaomi voor een tianium body. Apple heeft bij die keuze problemen gekregen met het thermisch design omdat Titanium slechter is in het geleiden van warmte.

HyperOS

De nieuwe toestellen worden met HyperOS gelanceerd, wat de vervanger zou zijn voor de IMUI grafische schip die voorheen over Android werd gelegd. Hier gaan we morgen dieper op in, omdat Xiaomi hiermee vergelijkbare stappen maakt als Huawei met HarmonyOS heeft gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.