Logo GadgetGear.nl
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 chipset vervroegd uitgebracht

Normaal zien we de eerste smartphones met de nieuwste Qualcomm chipsets vroeg in het jaar, maar Qualcomm lijkt zijn jaarlijkse cyclus van nieuwe chipsets te breken en te vervroegen met de aankondiging van de Snapdragon 8 Gen 3 chipset.

Morgen verwachten we al de eerste serie smartphones met deze nieuwe chipset. Die zou in de Xiaomi 14 Series moeten zitten die morgen wordt gepresenteerd. Daarmee heeft Xiaomi een enorme primeur.

De focus in de ontwikkeling van deze nieuwe chipset zit hem voor Qualcomm in AI ondersteuning. Je kunt op jouw nieuwe smartphone taalmodellen draaien met maximaal 10 miljard parameters. Het NPU cluster dat Qualcomm hiervoor heeft ontworpen is zelfs 98% sneller dan op de Snapdragon 8 Gen 2.

Ook voor gamers is er goed nieuws. Qualcomm meldt dat de nieuwe Adreno GPU nu tot 240 FPS aan kan en Unreal Engine 5 met 25% meer snelheid kan draaien.

Wie geen Google Pixel 8 gekocht heeft, maar toch Ultra HDR beelden wilt kunnen zien op zijn of haar scherm, zal nu veel meer keuze krijgen omdat ook Google Ultra HDR ondersteuning in deze chipset is ingebakken. Apps moeten sneller vanuit opslag geladen kunnen worden doordat er nu ondersteuning is voor UFS 4.0 geheugen en smartphonebouwers kunnen maximaal 24GB aan werkgeheugen plaatsen. Dat laatste is weer belangrijk voor AI, wat veel geheugen zal consumeren om taken op het toestel zelf uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.