Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: EGO LM1701E Grasmaaier 42CM Kit

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de EGO LM1701E met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem stevige bouw
  • Gemakkelijk op maaihoogte af te stellen
  • Zeer goed nagedacht over veiligheid
  • Sterke motor met hoog uithoudingsvermogen

THE BAD

  • Grasopvangbak klapt niet compact op
  • Duwstang mag iets smaller zijn

Het komt niet vaak voor dat grasmaaiers een ‘holy shit’ gevoel bij ons teweegbrengen. EGO, het professionele zustermerk van Skil, is dit gelukt met de LM1701E Grasmaaier. Hoewel dit nog niet eens een zelfrijdend model is, is de kwaliteit van de machine nu al memorabel.

Unboxing

De EGO LM1701E komt in een mooie, grote doos van bruin karton. Het beetje plastics dat gebruikt is in de verpakking, is gemakkelijk te scheiden. Dat is erg prettig. Je moet de grasopvangmand wel nog in elkaar zetten. Hoe dat moet, is in de handleiding niet duidelijk weergegeven, maar ook niet heel lastig als je het eenmaal snapt. Check de review video voor uitleg.

In de verpakking zit dus ook een handleiding. Daarnaast betreft dit een kit met een EGO CH2100E lader en een EGO BA1400T 2,5Ah 56V batterij. Die moet goed genoeg zijn voor 400 m2 maaien. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van hoe zwaar de machine moet lopen, maar ik gok dat we wel ergens in die buurt komen op een volle batterij. Optioneel verkoopt EGO nog veel grotere batterijen met een capaciteit van 4Ah, 7,5Ah, 10Ah en 12Ah. Groter batterijen hebben een groter gewicht, maar de batterij ligt netjes boven de wielen, dus daar merk je erg weinig van.

Standaard is de EGO LM1701E niet te koop zonder de batterij en lader. EGO geeft aan dat je bij EGO dealers wel kunt vragen om een korting als ze deze uit de verpakking halen. Immers kunnen die dealers de batterij en lader wellicht los aanbieden aan een andere klant. Bestel je de EGO LM1701E online, kun je alleen de complete kit vinden.

Ontwerp

Wat opvalt is dat de machine echt extreem stevig is gebouwd. Zelfs met de duwbeugel op maximale lengte, voel je vrijwel geen speling in de constructie. De duwbeugel is relatief breed en dat had van ons iets smaller gemogen. De reden hiervoor is dat als je strak langs schuttingen en heggen maait, je er redelijk wat takken langs op krijgt en ook achter takken blijft hangen. Dat zou net iets gemakkelijker kunnen.

Briljant is het ontwerp van de beugel. Wanneer je de machine niet gebruikt, klap je die eenvoudig naar voren. Wanneer de beugel niet volledig is uitgeklapt, zal de machine ook niet werken. Een veilig idee.

Overigens zit er ook een borgstekker naast de batterij in. Trek je die eruit, kan een omstander de machine ook niet inschakelen.

Terug naar het opbergen. Wanneer je de beugel naar voren hebt geklapt, kan de machine op haar achterpoten staan en verticaal worden opgeborgen. Dit scheelt een berg aan ruimte in de schuur en maakt dit een van de meest compacte grasmaaiers voor al die dagen dat je hem niet gebruikt. Ideaal.

Nog iets dat opvalt in de bouwkwaliteit is de IP rating. Deze grasmaaier is IPX4 gecertificeerd en kan dus prima in lichte regen worden ingezet. De voorwielen zijn met een diameter van 180MMx43MM mooi groot, waardoor ze niet snel door een sompig gazon zakken. De achterwielen zijn zelfs 288MMx50MM.

Maaicapaciteit

Met een maaioppervlak van 42CM breedte, behoort de EGO LM1701E tot de kleinere professionele grasmaaiers, maar is stiekem echt nog wel heel fors. EGO kiest keurig voor een koolborstelloze motor. Dit type motor gaat veel langer mee dan traditionele, goedkopere grasmaaiers. Maaien doet de machine met een enkel blad met maximaal 3.000 RPM. De opvangmand kan tot 55 liter aan maaisel opvangen.

Maaihoogte

De maaihoogte van de LM1701E Grasmaaier is gemakkelijk in te stellen via de groene hendel boven het linker achterwiel. Deze hendel is volledig geveerd en daardoor met een hand, zonder al te veel kracht te zetten, te verstellen. Je kunt kiezen tussen 20/27/35/45/58/70 en 80 millimeter.

EGO LM1701E vs. Makita DLM380

Met een maaioppervlak van 38CM is de Makita DLM380 wat smaller dan de EGO LM1701E. Qua motorkracht is de Makita een stuk minder sterk dan de EGO. Bovendien heeft de EGO het gemak dat je maar 1 accu hebt om mee te werken, waar je bij de Skil twee 18v accu’s moet onderhouden en daarmee meteen de luxe of noodzaak hebt om een dubbele later te kopen. Wat ook opvalt is dat de EGO LM1701E veel compacter opbergt in de schuur. Je bent in de hoogte wel wat meer ruimte kwijt, maar liever dat dan dat we veel vloeroppervlak inleveren zoals bij de Makita. De EGO is hier voor mij zeker de winnaar.

EGO LM1701E vs. Skil 0180 AA

De Skil 0180 AA en de EGO LM1701E kennen veel overeenkomsten. De Skil heeft een 49CM maaioppervlak en is eigenlijk al voor wat grotere tuinen. Het is wel zo dat EGO op 49CM ook een aanbod heeft. Skil heeft echter geen kleiner 42CM model in haar 40V lijn. Met haar 40V accu’s is de beschikbare kracht voor de Skil ook een vijfde minder dan beschikbaar is in de EGO. Ik merk dan ook dat de EGO minder moeite heeft om stuggere takken te vermalen tijdens het grasmaaien. Ik ben vrij lui en laat graag het nodige snoeiafval op het gazon liggen voor ik ga maaien. Voor maaien nu het laaat licht en vroeg donker is, beschikt de EGO over LED koplampen. Voor mijn gevoel compleet overbodige luxe, maar wel heel erg leuk. De Skil bergt wel iets compacter op dan de EGO. Dat komt vooral door de constructie van de opvangmand voor het gras. Bovendien krijg je bij Skil de mulchtools meteen erbij, maar die gebruik ik zelf in de praktijk niet. Ik kan me voorstellen dat het bij echt grote gazons wel heel fijn is om meteen mulch accessoires erbij te hebben. Bij de EGO is dat een optie. Tussen deze twee machines kies ik voor de EGO.

Dubbele garantie

De professional gebruikt een machine als deze natuurlijk een stuk zwaarder dan de gemiddelde consument. Koop je deze machine als consument, geeft EGO je vijf jaar garantie op de machine. Professionals krijgen een jaar garantie.

Conclusie EGO LM1701E accugrasmaaier

Skil en EGO behoren tot dezelfde fabrikant. Waar we al onder de indruk waren van de machine van Skil, laat EGO zien dat het echt nog wel een klasse hoger kan als het gaat om comfort en maaikracht wanneer je het gazon nog vol snoeiafval hebt liggen. Een iets smallere duwstang zouden we in onze ervaring wel plezierig vinden net als een methode om de 55 liter opvangbak compacter in te klappen wanneer je de machine opbergt. Buiten dat is deze machine echt geweldig. Bovendien is er nog een zelfrijdende upgrade van deze machine genaamd de LM1702E-SP, wat handig is als je tegen hellingen op moet maaien of al wat ouder bent en niet de conditie hebt om de machine zelf voorwaarts te duwen.

EGO LM1701E kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.