Logo GadgetGear.nl
Skil 0180 AA Accugrasmaaier
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Waanzinnig maaien met de Skil 0180 AA Brushless Accugrasmaaier

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Skil 0180 AA met 5 sterren.

THE GOOD

  • Voelt enorm stevig aan
  • Erg krachtige prestaties
  • Groot uithoudingsvermogen
  • Zeer compleet geleverd
  • Gemakkelijk en veilig in gebruik

THE BAD

  • Duwstang zou iets smaller mogen om dichter langs muren, schuttingen en struiken te maaien.

Stel je hebt een zusje dat EGO heet en al heel haar leven professionele tuintools levert aan professionals… dan kun je daar enorm veel ideeën van overnemen voor jouw eigen grasmaaier. Met de introductie van het PWRCORE 40 accusysteem in Nederland, volgt Skil meteen met de sterke en grote Skil 0180 AA brushless accugrasmaaier.

De concurrentie

In deze review trekken we meteen de vergelijking tussen twee andere geweldige grasmaaiers en wel de Makita DLM380 en de EGO LM1701. Wat we qua krachtmeting verwachten, is dat Skil een beetje in het midden zal meten daar de Matika DLM380 een systeem is op basis van 36V (2x18v) en de EGO een systeem is op 56v waar de Skil gebruik maakt van een 40v systeem. Qua prijs is het verschil vergelijkbaar met de accucapaciteit.

Skil 0180 AA en EGO LM1701

De Makita DLM380 kost met twee accu’s en lader €464. De Skil 0180 AA kost met 40v PWCORE accu en PWRJUMP lader nauwelijks meer met een prijskaartje van €499.De EGO LM1701 kost met accu en acculader €599 op basis van de adviesprijs, maar vinden we online voor €5375. Hou er wel rekening mee dat zowel de Makita als de EGO een 42CM maaioppervlak hebben terwijl de Skil 49CM maaioppervlak biedt. Je bent met de Skil dus sneller klaar.

Skil 0180 AA en Makita DLM380

Unboxing

In de enorme doos van de Skil 0180 AA brushless accugrasmaaier vinden we de handleiding, de opvangmand voor het gras, een insert om te mulchen, de 40v PWRCORE accu en de bijbehorende acculader. Plastics en karton van de verpakking zijn redelijk goed te scheiden, al worden er wel wat stukken schuimrubber in de doos geplakt. EGO lost dit al op met zachte kartonnen inserts. We verwachten dat Skil op termijn ook die overstap zal maken.

Skil 0180 AA Unboxing

Wat mag je van het 40v PWRCORE systeem verwachten?

Skil introduceerde enkele jaren geleden haar 20v energy platform in Europa, maar hield het PWRCORE label toen nog even voor de andere werelddelen, waar het ook al 12v en 40v PWRCORE accu’s en gereedschappen verkocht. Anno 2023 komt het PWRCORE label ook hier naar Nederland en zien we deze grasmaaier als een van de eerste systemen. Hoewel nu nog alleen het 40v systeem als PWRCORE wordt aangeduid, verwachten we dat ook snel de rebranding van het 20v systeem zal volgen.

Skil en EGO batterijen

Net als de ARC batterijen van EGO, zijn de accucellen in de 40V accu in een bijzondere opstelling geplaatst, zodat langs iedere cel een luchtstroom kan lopen. In dit geval een trapezium opstelling. Deze luchtstroom wordt vanuit de powertools zelf door de batterijbehuizing geblazen. De accucellen zijn ook zo geplaatst dat er weinig kans is dat deze beschadigen door gebruik. Hier laat de fabrikant echt haar skills zien.

Qua powertools zien we nog geen echte gereedschappen voor de klusser op dit systeem. We verwachten ook geen combiboor oid omdat deze accu’s wat zwaarder zijn. Maar een zaagtafel of klusstofzuiger op basis van dit systeem is wel iets waar we stiekem een beetje op hopen.

Skil PWRjump Acculader

Wel zien we al een aantal tuintools. Denk aan een accukettingzaag, een heggenschaar, telescopische accuzaag, bladblazer en grastrimmer. Ook met dit systeem zal je dus steeds meer gereedschappen kunnen combineren.

Hoewel je in het 20v platform van Skil en het 56v systeem van EGO heel veel capaciteitskeuzes hebt bij de accu’s, levert Skil wereldwijd enkel 5ah accu’s op 40v. Prima qua gewicht ten opzichte van de hoeveelheid meters gras die je ermee kunt maaien.

Ontwerp

Met een maaioppervlak van 49CM en een borstelloze motor die 40v aan kracht mag omzetten, verwacht je een beest van een machine. En dat is deze jongen ook absoluut. Maar vrees niet voor de ruimte in jouw ‘vinex’ schuurtje. Skil is al zolang we het merk kennen, druk met hoe je zoveel mogelijk tuingereedschap op zo min mogelijk ruimte kunt opslaan. Dat lukt met deze enorme unit ook, want die heeft speciale achterpootjes voor verticale opslag. Qua grondoppervlak neemt deze enorme grasmaaier een derde minder ruimte in dan de compactere Makita DLM380. Bovendien zit er heel wat meer gebruikscomfort in.

Wil je de Makita een beetje compact opruimen, moet je het hele duwbeugel op vier plekken losschroeven. Niet te ver, want dan liggen de onderdelen weer in het gras. Echt comfortabel tillen is er ook niet bij. Hier presteren SKil en EGO met hun maaiers een stuk beter. Beiden kun je namelijk achter je aan rollen op de achterwielen wanneer ze zijn ingeklapt. De Skil duwbeugel kun je met twee hendels ontgrendelen om de juiste hoek te selecteren. Met twee klemmen ontgrendel je de verdere hoogte-instelling. EGO kent nog een handeling minder voor haar duwstang, maar daar zit ook een nadeel aan dat je terugleest in de review van de EGO 1701.

Skil 0180 AA

De hoogteverstelling is erg belangrijk bij grasmaaiers. Bij de Makita moet je dit echt met twee handen doen en kost het wel wat kracht en handigheid om de maaihoogte instelling aan te passen. Bij zowel Skil als EGO is dit een geveerd systeem waarmee je met een hendel aan één kant en met één hand de hoogte moeiteloos op 7 niveaus kunt verstellen. Wat heerlijk! En alles is open en toegankelijk om goed schoon te kunnen houden. De 7 standen laten je een maaihoogte tussen de 25mm en 90mm kiezen.

Wat bij alle drie jammer is, is dat de duwstang breder is dan het maai-oppervlak. Wil je lekker strak langs je schutting op maaien, schraap je dus met het handvat langs de schutting op. Of de beukenhaag. Een brede duwstand is natuurlijk wel heel comfy, maar ik denk niet dat ik het erg had gevonden als deze iets smaller was. Ook de wielen hadden voor mij bij alle drie wat dichter naar binnen geplaatst mogen worden, zodat het maaioppervlak echt dichter op de randen van de tuin en objecten op het gras kan lopen. Ook hier is het weer de afweging dat de bredere wielbasis voor stabiliteit zorgt. We snappen de afweging van de drie merken hierin ook wel.

Skil 0180 AA

Wat heel fijn is, is de grasopvangzak achterop de machine. Die gebruik je wanneer je niet gaat mulchen. Die is goed voor het opvangen van 60 liter aan gras, maar vouwt veel compacter op dan de opvangbakken van EGO en Makita. Een absolute plus in mijn schuurtje want qua totaal volume is dit dan wel de grootste machine, maar de meest compacte bij het opbergen. Dat doen ze gewoon heel slim bij Skil.

Skil 0180 AA Mulchen

De gebruikservaring

Ik heb inmiddels een paar keer mijn tuin en de tuin van mijn ouders onder handen genomen met de Skil 0180 AA brushless accugrasmaaier. De accucapaciteit is ook echt prima voor de enorm diepe stadstuin van mijn ouders terwijl hij nauwelijks zweet bij het Vinex tuintje van mijn hoekhuis. Wel heb ik vaak nog veel snoeiafval van de beuk op het gras liggen. Dat wordt allemaal moeiteloos vermalen door de messen. Een rubber matje achter de machine zorgt ervoor dat er geen takken onder de machine vandaan schieten richting mijn voeten, wat best handig is en echt een gemis op de Makita. Het is dus niet alleen grasmaaien wat ik doe, maar zeker ook het grasveld opschonen is met deze machine echt geen probleem. Bovendien is dit de enige machine waar je het hulpstuk voor mulchen meteen bij krijgt.

Skil 0180 AA 40v Batterij

Conclusie Skil 0180 AA brushless accugrasmaaier

Onder de streep zijn alle drie de grasmaaiers goed in het maaien van gras. Het gebruikscomfort van de Skil 0180 AA brushless accugrasmaaier licht echter heel hoog en ik geniet van hoe gemakkelijk ik deze kan opbergen. Qua kennismaking met het 40v systeem ben ik ook echt onder de indruk van hoe snel de batterij is opgeladen en hoe lang deze het kan volhouden. Hoewel EGO zich meer op de echte tuinman richt, heb ik het gevoel dat deze Skil kwalitatief nauwelijks onderdoet van wat EGO op de professionele markt neerzet. Een topaankoop dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.