Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Corsair HS80 Max Wireless – Doorevolutie met nieuwe features

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Corsair HS80 Max met 4 sterren.

THE GOOD

 • Nog altijd een degelijke performer
 • Verbeterde batterijduur
 • SoundID
 • Nu ook via bluetooth te gebruiken met een nog langere batterijduur

THE BAD

 • Lag via bluetooth te groot om mee te gamen
 • Bluetooth werkt niet simultaan
 • Had completer geleverd kunnen worden
 • Al met al beperkte upgrade

De Corsair HS80 Wireless was een van de headsets die dermate indruk op ons maakte toen deze uitkwam, dat het een vrij makkelijke aanrader was. Vandaag de dag is hier eigenlijk niets aan veranderd. Met de HS80 Max brengt Corsair een evolutie op HS80 uit.

Sleutelpunten

 • Verbeterde batterijduur, van 20 uur naar 65 uur
 • Ook verbinding via bluetooth mogelijk
 • Ondersteuning van Dolby Atmos op PC
 • 50 mm neodymium drivers
 • Omni-directionele microfoon met flip-up mute functie
 • Traagschuimen oorkussens met pluche afwerking
 • Hogere geluidskwaliteit in bedrade modus via USB
 • Compatible met PC, PS4/5

 

Uitpakken

We krijgen zoals bij het origineel een dongle en de braided USB-kabel (type-A naar C). Beetje jammer dat er niet wat extra’s gedaan is om het pakket van de Max-editie niet wat meer waarde te geven met bijvoorbeeld een draagtas.

 

Ontwerp/samenstelling

We kregen de witte variant van de HS80 Max. Het is qua fysieke samenstelling gewoon bijna dezelfde koptelefoon als de originele HS80 en kunnen dus weinig meer vertellen dan we in de originele review doen, behalve het feit dat we vergeten waren dat de oorkussens te vervangen zijn…

Een verschil dat we opmerken is de feedback van de knoppen. Deze is wat directer als het om de power-knop gaat; je voelt dus direct een klik bij het indrukken, waarbij je veel minder kracht nodig hebt. Zeker een verbetering. Er is nu ook een bluetooth/multi-function-knop (waarmee je o.a. gesprekken kan aannemen/ophangen en je muziek kan starten) op de rechter oorschelp die precies hetzelfde aanvoelt. Vreemd genoeg is de feedback van de knop achter het volumedraaiwiel juist minder geworden. Misschien een euvel van ons specifieke exemplaar, maar we willen het toch opgemerkt hebben.

 

Batterijduur

De batterijduur is flink verbeterd ten opzicht van het origineel. Waar we het eerst moesten doen met een werktijd van 20 uur, is deze capaciteit vergroot naar een dikke 65 uur wanneer je gebruik maakt van de dongle en zelfs 130 uur via bluetooth. Dit is overigens wanneer je de RGB-verlichting uit laat. Zet je deze aan, dan is de batterijduur via de verbinding met de dongle een stuk minder: 24 uur.

Ondanks dat de batterijduur flink verbeterd is, waren we eigenlijk al dik tevreden met de originele 20 uur. Hoe lang zullen je gamesessies immers zijn? De headset werkt verder ook bedraad, dus stel dat je je headset vergeet op te laden, was dat met die 20 uur nog steeds geen ramp.

 

Connectiviteit

Een andere toevoeging is dat de HS80 Max nu ook via bluetooth kan werken. Zoals aangegeven kan de headset hiermee een stuk zuiniger werken. Handig als je bijvoorbeeld je headset wil gebruiken voor andere zaken dan gamen. Denk aan muziek. We hebben via bluetooth helaas te veel last van lag om ermee te gamen. We hebben het over een vertraging van tussen de 0,1 en 0,2 seconden. Een fighter is hoe dan ook geen prettige ervaring. Maar zelfs een RTS spelen we liever niet met deze vertraging ondanks dat het geen werkelijke beperking zal vormen voor je skills.

Het is helaas ook niet mogelijk om de bluetooth en verbinding via de dongle gelijktijdig te laten werken zoals die op o.a. de Logitech Astro A30 kan. Dat was ideaal geweest, zodat je bijv. tijdens het gamen nog wel de notificaties van je telefoon kan doorkrijgen, of gewoon andere audio uit een andere bron dan je gameapparaat kan afspelen.

 

Software

We komen in de iCue-software wat nieuwe opties tegen voor de Max ten opzichte van het origineel. Ten eerste de implementatie van Sonarworks’ SoundID. Deze techniek is gebaseerd op het grootste wereldwijde consumenten geluidsvoorkeuronderzoek. Meer dan 150.000 mensen hebben 520 geluidsprofielen getest en 2,4 geluidsvergelijkingen. 82% van de deelnemers had een voorkeur voor waar SoundID voor ze mee op de proppen kwam.

In de iCUE-software kan middels SoundID een profiel aangemaakt worden aan de hand van je gehoor en persoonlijke voorkeur voor hoe geluid moet klinken. We krijgen eerst een soort hoortest waarbij je het volume per oor moet aanpassen naar gelang je bepaalde geluiden wel of niet hoort. Vervolgens krijgen we wat muziek te horen waarbij we steeds voor een bepaald signatuur moeten kiezen.

Je kan achteraf ook de resultaten zien, die best interessant zijn. In het geval van uw reviewer is er dus kennelijk opeens een flink hoorverlies bij het hoogste deel van het spectrum in het geval van beiden oren. Wellicht dat de omgeving toch wat te rumoerig was waar we de test deden.

Met de equalizer, Windows Spatial-geluid (Windows Sonic of Dolby Atmos), de standaard geluidsprofielen (‘EQ presents’ in de iCUE-software) en nu dus SoundID zijn er verschillende manieren om je geluidsvoorkeuren aan te passen. In het geval van Windows’ spatial sound kan je het combineren met een van de opties die Corsair aanbiedt. De manier van instellen is op deze manier wel wat rommelig, en wellicht wat het een goed idee om in iCue een tutorial in te bouwen rond wat je nu precies instelt en wat de keuzes zijn die je maakt.

In iCue ziet uw reviewer bijvoorbeeld dit staan als hij gebruik maakt van SoundID:

Dus dan gaat het over een instelling waarin we SoundID combineren met whatever we in de Dolby Atmos-app hebben ingesteld? Er staat wel dat equializers en presets niet beschikbaar zijn in deze modus, net als dit ook op het linker witte vlak staat, maar de Dolby Atmos app werkt buiten iCue om. En die heeft ook een eigen equalizer.

Tenslotte kan je de knop achter het scrollwiel remappen aan een andere functie, wat op de reguliere HS80 niet mogelijk is. Standaard zitten achter deze knop de verschillende EQ-presets. Je kan deze knop nu echter remappen naar een andere functie. Deze varieert van standaard features als het muten of het starten van een applicatie tot aan toetsencombinaties tussen een letter/cijfer en twee van de speciale toetsen.

 

Geluid

Behalve de features die benoemd zijn, is er qua geluidsweergave geen verschil. Ogenschijnlijk dezelfde drivers zijn toegepast met dezelfde specs. We merken dan ook geen verschil tussen de twee headsets als we ze vergelijken met dezelfde instellingen. Hetzelfde geldt voor de microfoon (die dus fantastisch blijft). De ervaring die we hadden met het signatuur dat SoundID oplevert is best aardig en we prefereren het zeker ten opzichte van het standaardgeluid. Maar het is niets wereldschokkends en niet perse beter dan het geluid dat we zelf geconfigureerd hadden voor de originele HS80. Ben je iemand die met een flink verschil tussen je linker en rechter gehoor zit, dan kan SoundID natuurlijk een mooie oplossing voor je zijn.

 

Conclusie

Is HS80 Max het waard om te kopen? De verschillen zijn de grotere batterijduur, de bluetooth-implementatie, en de SoundID-optie waarmee de headset wat beter voor jouw persoonlijk zou moeten klinken.

Als je bereid bent een beetje moeite te doen om goede equalizer-instellingen te maken (en als je echt geluid voor jezelf wil afstemmen is het een goed idee om te leren hoe dit moet) valt het voordeel van SoundID al weg voor veel mensen (tenzij het belangrijk is voor ieder oor apart je configuratie te maken).

De bluetoothimplementatie maakt de headset completer, en maakt het mogelijk deze bijvoorbeeld met een tweede apparaat te gebruiken, met de opmerking dat het niet om gamen moet gaan omdat daarvoor de lag te hoog ligt. De grotere batterijduur is leuk, misschien voor als je bijvoorbeeld op reis gaat.

Alles bij elkaar is de Max wel een upgrade. Of beter gezegd een evolutie met de opmerking dat deze zich richtte op extra features en niet de geluidskwaliteit of het comfort. We vinden het verder jammer dat gezien het doel om de HS80 met de Max-editie nog completer te maken, ze het als pakket niet ook wat completer hebben gemaakt. Wederom de headset met een kabel is wat karig. Met de bluetoothfunctie die duidelijk niet direct op gamen gericht is bieden ze immers een feature voor bredere inzet. Iets van een meegeleverd draagtasje of zelfs een case was wel prettig geweest.

Alles bij elkaar blijft de HS80 Max een prima aankoop. Het geluid, de microfoon en het comfort is nog altijd goed voor elkaar (het geluid zelfs beter, zou je kunnen beargumenteren, door de inclusie van SoundID). Heb je niets met de toegevoegde features, dan zouden we gewoon de originele HS80 Wireless aanraden. Op het moment van schrijven is deze 50 euro goedkoper, wat (naast dat het ook lekker is om in je zak te houden) overeen komt met de prijs van een game of een mooie extra accessoire.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.