Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: MMD AOC CU34P3CV WQHD Monitor

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de AOC CU34P3CV met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel aansluitingen
  • Prima speakers
  • Erg goed beeld
  • Redelijk zuinig

THE BAD

  • Meer USB-C aansluitingen mag wel anno 2023

Fabrikant MMD lanceerde afgelopen jaar de AOC CU34P3CV. Een comfortabele, curved monitor met een resolutie van 3440×1440 pixels. Lekker veel ruimte om te werken dus.

Unboxing

Wat MMD standaard goed doet, is dat het nooit bezuinigt op accessoires in de doos. We vinden er alle mogelijke kabels om verbinding te kunnen maken met de monitor. Tot aan USB kabels toe. Vanuit de doos kun je dus meteen met de monitor werken.

Ook goed is dat de doos is voorzien van een eigen testrapport. Ben je super kritisch op iedere pixel, dan zie je precies waar het scherm iets afwijkt van perfectie. Dit is op 25 punten gemeten en dit rapport is ook echt uniek voor jouw monitor. Merk je iets van die afwijking? Wij eigenlijk niet tijdens het gebruik ervan.

Design

Qua design is voor mijn gevoel de Philips BDM3490UC een beetje de geestelijk voorvader. Deze MMD Philips monitor uit 2016 waar ik op dit moment deze review op tik en waarop ik zojuist de bijbehorende video heb gemonteerd, heeft een ontwerp en schermformaat dat gelijkend is aan dit nieuwe model van AOC. Alleen de speakers van AOC zijn netjes in de behuizing weggewerkt en de kromming is net wat sterker, wat erg comfortabel is. Waar de Philips een kromming van 3800R heeft, is de AOC van een kromming van 1500R voorzien. Zeker als je dicht op het scherm werkt, is dit erg prettig.

Beeld

Toch is er een enorme sprong in beeldtechnologie tussen de twee. Zo is de AOC geen IPS LCD paneel, maar een VA paneel met DC Flicker Free technologie in combinatie met WLED achtergrondverlichting. Hierdoor is er een hogere frametrate van 100Hz, wat het scherm veel minder vermoeiend maakt aan de ogen.

Met een UWQHD resolutie krijg je een 21:9 display met een nog altijd zeer prettige resolutie van 3.440×1.440 pixels. Met een GTG responsetijd van 4ms reageert hij 20% sneller dan mijn oude Philips. Iets dat je vooral bij entertainment merkt.

Wie gaat gamen met de monitor, kan gebruik maken van Adaptive Sync, maar heel eerlijk, voor pro gamers zijn er snellere en betere monitoren van AOC om uit te kiezen. Deze is echt meer gericht op gebruik op de werkvloer. Dit zien we ook terug in features als KVM ondersteuning, waardoor je gemakkelijk meerdere systemen tegelijk op deze monitor kan aansluiten en weergeven. Maar ook aan het feit dat je een multifunctionele USB-C hub krijgt die tot 65 Watt aan stroom kan leveren. Ruim voldoende voor iedere werklaptop, maar een gaminglaptop kan dat wat krapjes vinden. Wie de monitor op kantoor met een bureauvoet wilt gebruiken, krijgt achterop een VESA 100×100 koppelmogelijkheid. Wie dat niet heeft, krijgt overigens alsnog een voet die in hoogte verstelbaar is met een verschil tussen de hoogste en laagste stand van 15CM. Kantelen en zwenken kan ook op de voet.

MMD heeft uit lab onderzoeken laten weten dat de levensverwachting van de elektronica in de monitor 70.000 uur is. Het VS paneel moet 30.000 uur meegaan voor hij kuren gaat vertonen. Ze durven je dan ook 3 jaar garantie te geven op de monitor.

Geluid

MMD voorziet de monitor standaard van twee 5 Watt speakers. Heel veel bass hebben ze niet, maar dat mag je ook niet verwachten. We kunnen wel veilig stellen dat ze beter klinken dan de speakers in mijn MacBook Air 2022. Doordat ze ver uit elkaar staan, zijn ze redelijk goed in het opbouwen van een stereoklankbeeld, maar daarvoor moet je hem wel tegen een muur hebben staan. Anders valt dit effect al snel weg.

Aansluitingen

Achterop de monitor vinden we een HDMI 2.0 poort, een DisplayPort 1.4 poort, 1 USB-C poort met DP Alt Modus ondersteuning zodat je de USB kabel ook voor beeld kunt gebruiken, terwijl jouw laptop ook wordt opgeladen met 65 Watt Power Delivery. De poort maakt gebruik van USB 3.2 5Gbit.

Op de monitor zijn verder nog 4 reguliere USB poorten te vinden, waarvan twee op de zijkant. Een fijne positie om even een USB drive o.i.d. in te steken. Ook vinden we nog een LAN aansluiting met ondersteuning tot 2.5G netwerken en een 3,5mm analoge headsetaansluiting.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is steeds belangrijker. Helaas vinden we nog veel piepschuim en plastics in de doos, maar de doos zelf is wel van eenvoudig, bruin karton. De AOC CU34P3CV voldoet netjes aan de RoHS norm, is vrij van kwik en bevat tussen de 65% 3n 85% aan gerecycled kunststof. In standby verbruikt hij 0,5 Watt en hij heeft een fysieke power knop waarmee je hem stroomloos kunt zetten. Wanneer de monitor in gebruik is, trekt deze 35 Watt. Een stuk zuiniger dan mijn oude Philips.

Conclusie AOC CU34P3CV

De AOC CU34P3CV van fabrikant MMD is echt een allemansvriendje. Wie niet te kritisch is, kan er echt prima op gamen, foto’s en video’s bewerken, maar natuurlijk ook de alledaagse taken uitvoeren. Het ontwerp is mooi slank en de speakers klinken prima voor een monitor. Het enige minpunt is dat we anno 2023 toch wel wat meer USB-C aansluitingen verwachten op een monitor. Immers zijn steeds meer accessoires standaard al van USB-C kabels voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.