Review: Philips BDM3490UC (21:9 Curved UWQHD Monitor)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Fantastisch beeld
 • Enorm goede multimedia ervaring
 • Goed geluid
 • Goede kleuren

THE BAD

 • Bediening van de joystick is niet heel comfortabel

Als ik monitoren review, hanteer ik doorgaans een schaal van drie. Het begint bij budget. Monitoren die gewoon doen wat ze moeten doen en verder niets. Dan krijg je de monitoren die iets extra’s bieden. Daarboven de monitoren die gewoon heel goed zijn. Met de Philips BDM3490UC ontstaat de wow, h0ly shizzle WTF categorie. En dan staat hij nog niet eens aan.

Unboxing

Philips levert de BDM3490UC met de volgende accessoires;

 • Netstroom adapter
 • 3,5mm analoge audiokabel
 • Displayport kabel
 • HDMI kabel
 • USB 3.0 kabel
 • CD met volledige documentatie
 • Quickstart handleiding

Aansluitingen

Als we naar de achterkant kijken, zijn er twee strips met aansluitingen. Links zit een USB 3.0 hub met vier aansluitingen. Dat scheelt een hoop rotzooi op het bureau.

Philips-BDM3490UC_MG_8604

Rechts zit de tweede groep aansluitingen. Deze begint met drie HDMI aansluitingen. De eerste is eveneens een MHL aansluiting. Deze levert dus stroom terug op het moment dat je een smartphone of tablet aansluit. Zo kun je het beeld spiegelen zonder bang te zijn dat de accu leegloopt.

Philips-BDM3490UC_MG_8605

Na de HDMI poorten vinden we de DisplayPort aansluiting, een analoge audio-ingang en een analoge hoofdtelefoonaansluiting.

Speakerset

De voet van de Philips BDM3490UC is waar de speakers van de monitor in verwerkt zitten. Dus geen geluid naar achteren, maar recht naar jouw gezicht. Details over de speakers heeft Philips niet gegeven, maar Philips laat wel weten dat de BDM3490UC is voorzien van DTS sound. De speakers zitten ver genoeg uit elkaar om een redelijk goed stereobeeld te laten horen. Het volume is hard genoeg voor op kantoor en in de huiskamer.

Philips-BDM3490UC_MG_8619

Display

En dan het belangrijkste. Het display van de BDM3490UC. Fabrikant MMD heeft de Philips BDM3490UC voorzien van een Ultra Wide QHD display. Quad-HD hangt een beetje tussen Full HD (1080p) en 4K in. Ultra Wide heeft te maken met dat het display een 21:9 beeldverhouding heeft. Dezelfde verhouding van bioscoopfilms en ja, de YouTube speler snapt dit en zet 21:9 op de volle breedte neer. Heerlijk! Netflix gaat er net iets minder lekker mee om. Maar dat terzijde.

Natuurlijk ligt er een IPS display in voor een brede kijkhoek. Dat is belangrijk gezien we het hier over één van de eerste curved monitoren van Philips hebben. Dan wil je dat ieder oog vanuit iedere hoek hetzelfde contrast ziet en dat is Philips gelukt met ondersteuning van 99% van het sRGB spectrum. Een mooi grafiekje daarvan uitdraaien kunnen we dit keer helaas niet. Onze Spyder 4 kleurenchecker kan niet met de buiging van het scherm overweg. Gezien onze eerdere ervaringen met Philips monitoren gaan we er vanuit dat Philips de belofte gewoon waarmaakt. Overigens is deze dekking ook belangrijk voor iedereen die graag met beeldbewerking bezig is.

Het display is kantelbaar om zo een optimaal blikveld te creëren. Dit kan van -5 graden (naar voren) naar +20 graden (naar achteren). De rand (bezel) is mooi smal waardoor het beeld echt van rand naar rand lijkt te lopen.

Multiview

En dan is er nog multiview. Het is mogelijk om vanuit twee HDMI bronnen gelijktijdig het beeld op het scherm te zetten. Dit kan door het scherm in twee te delen en links en rechts een scherm te projecteren. Dit doet de monitor dan in 16:9 verhouding waardoor je wel een zwarte balk boven en onder krijgt. Door het 34 inch formaat niet heel bezwaarlijk. Daarnaast is het mogelijk om met picture-in-picture te werken. Dan is het tweede scherm zichtbaar in de hoek rechtsboven.

Bediening

De bediening van de monitor gaat via een kleine joystick midden achter het Philips logo. En dat werkt niet al te best. Even het volume aanpassen vraagt toch even teveel concentratie net als gebruik van het menu. Misschien zijn meerdere knopjes niet ‘mooi’, maar het comfort van de bediening mag toch echt wel hoger.

Philips-BDM3490UC_MG_8621

Gebruikservaring

Ik heb de afgelopen weken de Philips BDM3490UC op verschillende manieren gebruikt. Op de PC merk ik dat ik in combinatie met Windows 10 wel heel gemakkelijk kan multitasken. Drie en soms zelfs vier applicaties tegelijk in mijn blokveld is echt geen enkel probleem. In een kantoorsituatie kan ik echt spreken van een verhoging van de productiviteit.

Kijk ik naar multimediagebruik op de PC is het van de streaming dienst afhankelijk of je wel of niet content in 21:9 verhouding bekijkt. Vooral YouTube gaat hier heel fijn mee om en dat levert een indrukwekkende beeldbeleving op.

Met games op de PC is het resultaat ook wisselend. Er zijn games die je niet de volle breedte laten gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je Starcraft speelt. Dit om je geen oneerlijk voordeel te geven ten opzichte van andere online spelers.

In combinatie met de Xbox One is het helemaal geen discussie. Call of Duty en vele andere games spelen gewoon lekker over de hele breedte en de console kan moeiteloos de native resolutie bieden. in één woord heerlijk…

Conclusie

Vanaf het moment dat de Philips BDM3490UC uit de doos kwam was het al duidelijk. De BDM3490UC tilt de monitorbeleving naar een nieuwe hoogte. Of het nu gaat om werk of ontspanning, de BDM3490UC is echt een plezier om achter te zitten.

Beschikbaarheid

De Philips BDM3490UC is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder

Arjan Olsder