Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Logitech MX Keys Combo for Business Gen 2

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Comfortabele ervaring
 • Stille workflow
 • Slimme backlight
 • Uiterlijk
 • Switchen tussen apparaten
 • Stille muisknoppen
 • Magspeed swcrollwiel

THE BAD

 • Polssteun glijdt makkelijk van zijn plek
 • In onze markt alleen verkrijgbaar in ISO-US layout
 • Prijzig in het algemeen en prijziger dan de som van de producten in losse aanschaf

Iets minder dan een jaar geleden reviewden we de Logitech MX Keys Combo for Business. Recent kondigde Logitech de Gen 2-variant aan. De MX Keys Combo for Business Gen 2 combineert twee zeer populaire producten in hun ‘for business’ variant; de MX Master 3S en de MX Keys welke verbinding maken met je PC of Mac via Logitech’s Bolt-ontvanger.

We reviewden in het verleden MX-producten, waaronder specifiek de MX Master 3S die onderdeel is van dit pakket, de MX Keys Mini, wat de 60% variant is van de MX Keys en zoals reeds genoemd, de voorganger van deze MX Keys Combo Gen 2 waarmee het enige verschil is dat we in plaats van de MX Master 3, nu de 3S krijgen. Deze review is meer gericht op de workflow en het idee achter het aanbod van deze producten in dit combo-pakket. Check die andere reviews voor wat extra details over zaken als de bouw en ontwerpkeuzes en wat uitgebreidere ervaring: MX Keys Mini-review, MX Master 3S-review

 

Sleutelfeatures

 • Perfect-stroke-toetsen en meegeleverde polssteun moeten zorgen voor een verhoogd comfort
 • Automatische backlight
 • Versleutelde en FIPS-compatibel verbinding via Bolt
 • Batterijduur MX Master 3S for Business: 70 dagen mee, 3 uur na één minuut snelladen
 • Batterijduur MX Keys: 10 dagen mét backlight, 5 maanden zonder backlight
 • Dimensies MX Keys: 131,63 * 430,2 * 20,5 mm (hoogte * breedte * diepte), gewicht: 810 g
 • Dimensies MX Master 3S: 124,9 * 84,3 * 51 mm (lengte * breedte * hoogte), gewicht: 141 g
 • Dimensies MX Palm Rest: 420 * 64 * 8 mm (breedte * diepte * hoogte), gewicht: 180 g

 

Uitpakken

We spreken andermaal onze waardering uit voor het feit dat Logitech tegenwoordig kiest voor een volledig kartonnen/papieren verpakking. Als we deze openen vinden we een MX Keys (toetsenbord), MX Master 3S (muis), de bolt-ontvanger en een USB-C-kabel. Logitech adverteert met het feit dat je zero-downtime hebt omdat je de apparaten ook kan gebruiken terwijl je deze aan het opladen bent. Niet perse een bijzondere feature, maar het gegeven klopt wel. Echter vragen we ons af of dit verhaal niet wat treffender zou zijn geweest wanneer ze twee kabels meegeleverd hadden, en misschien voor de muis een specifiek type kabel dat wat flexibeler is. Immers, als beiden apparaten leeg zijn, heb je dus wel degelijk downtime wanneer je alleen de accessoires uit de doos kan gebruiken.

Nog iets dat we missen is iets waarin we de set zouden kunnen meenemen, zoals een sleeve of iets dergelijks. Zat hotelkamers beschikken immers over een televisie plus genoeg mensen werken liever niet via het toetsenbord van hun notebook. En als je op locatie een presentatie geeft via de beamer van een client is een eigen toetsenbord ook handig. Zeker aangezien de MX Keys is een zakelijk georiënteerd apparaat is, zijn dergelijke accessoires geen overbodige extra’s.

 

Multi-device

Beide apparaten kunnen aan meerdere apparaten gekoppeld worden. Out-of-the-box zijn ze gekoppeld aan de meegeleverde Boltontvanger. Echter het koppelen aan een andere Bolt-ontvanger is geen probleem, net als dat de apparaten ook gepaird kunnen worden via bluetooth. Tijdens de test switchen we moeiteloos van onze PC naar een tablet om daar wat muziek aan te zetten en dan naar onze telefoon om even een berichtje te typen. Switchen van apparaat duurt in de praktijk minder dan een seconde.

 

ISO-US geen ANSI-US

Punt van discussie met Logitech-toetsenborden is dat we ze in Nederland altijd geleverd zullen krijgen in een aangepaste ISO-US-layout. Dit waar de meeste toetsenborden van andere merken hier geleverd worden in een ANSI-US-layout. Mocht je hier een probleem mee hebben, is dit iets om even op te letten.

Voor uw reviewer was het zo dat de capslock meermaals per ongeluk aangeslagen werd omdat deze toets op ISO een stukje groter is dan de shift-knop die op ANSI de grotere knop is, terwijl ook het gebruiken van de enter-toets meermaals mis ging. Aanpassen is natuurlijk mogelijk, maar het vergt tijd. En zeker wanneer je op verschillende toetsenborden regelmatig typt kan het een probleem vormen. En ook hier geldt het punt dat dit een zakelijk product is en de meeste zakelijke gebruikers die wel eens switchen in de meeste gevallen een ANSI-toetsenbord zullen tegenkomen en het feit dat Logitech deze layout gebruikt als reden kunnen zien om verder te kijken.

Het vreemde is dat Logitech wel degelijk producten maakt in met een ISO-US layout, zoals o.a. op de afbeelding te zien is die we in de software zagen (zie verderop in de review), en deze in andere markten uitbrengt. Maar het weigert deze in onze markt waar deze layout toch echt de norm is, uit te brengen. Uw reviewer heeft hier wel eens een gesprek over gehad met Logitech, maar het antwoord dat gegeven werd sloeg werkelijk nergens op. Wat voor motivatie daarachter zat (denk aan het goedpraten van een strategie die op kostenefficiëntie en/of makkelijke distributie-organisatie gericht was) weten we niet. Maar dit maakt ook niet uit. Een toetsenbord is simpelweg per definitie een beter product wanneer deze voor meer mensen geschikt is.

 

Voor PC én Mac

Iets dat we enigszins apart vinden is dat de MX Keys voor gebruik voor Windows én Mac is. Dit is opzichzelf natuurlijk niet vreemd, maar wel het gegeven dat de MX Keys wel uitgekomen is in een volledige Mac-variant, maar niet in een volledige Windows-variant. Dit betekent dat Windows-gebruikers niet de optie hebben om een versie te hebben die puur en alleen op hen gericht is zonder, dus ‘opt’ en ‘cmd’ bedrukking (welke gecombineerd zijn met respectievelijk de ‘start’ en ‘alt’-knoppen).

 

Typen en klikken

De MX Keys-serie is voorzien van de zogenaamde ‘perfect stroke’ toetsen. We hebben het over toetsen op basis van een plat profiel met scissor-switches en weinig travel. De toetsen zijn allen voorzien van een ronde kuilvorm wat ten behoeve van het comfort zou moeten werken. Iets dat ook daadwerkelijk het geval lijkt te zijn.

De typ-ervaring kunnen we erg positief over zijn. Het typen verloopt stil en de toetsen voelen stabiel aan. Je zou wellicht iets kunnen zeggen over dat voor deze prijs je liever geen ABS-toetsen zou willen zien. Echter zijn ABS-toetsen ook stiller en voelen ze voor velen ook gladder en daarmee comfortabeler aan.

In totaal vormt het typwerk een consistente ervaring waarbij (naar redelijkheid) alle toetsen hetzelfde klinken en een vergelijkbare feedback geven. De actuatiekracht (kracht die nodig is om een toets in te drukken) is iets hoger dan gemiddeld, maar niets waar veel mensen zich aan zullen storen.

De typetijgers die graag met mechanische toetsenborden werken zullen het niet als degelijk alternatief zien, maar alsnog durven we te stellen dat op dit bord door de meesten naar volle tevredenheid een langere tekst uitgetypt kan worden.

De MX Master 3S beschikt over de stillere linker- en rechter muisknoppen terwijl de duimknoppen en de knop onder het scrollwiel deze behandeling helaas niet gekregen hebben. Maar goed, erg luidruchtig zijn deze sowieso niet, terwijl de derde duimknop sowieso altijd een stille knop was op alle recentere MX-muizen.

 

Slimme backlight

Logitech heeft de MX Keys mini voorzien van een nabijheidssensor, waardoor de toetsen oplichten wanneer je je handen naar het toetsenbord beweegt. Haal je ze weg, dan schakelt de achtergrondverlichting zich na een paar seconden uit. Dit uiteraard om de batterij te sparen.

Ook wordt het omgevingslicht gemeten waarop de backlicht aangepast wordt, tenzij je dit zelf anders instelt.

De backlight is over het algemeen genomen prima voor elkaar. Consistent, en minimale schaduwvorming door het onderliggende construct..

 

Logitech Flow

Logitech Flow stelt de gebruiker in staat om seamless van het ene naar het andere apparaat te gaan. Dit is in principe bedoeld voor muizen. Het mooie is echter dat wanneer je een Flow-capable muis gebruikt, de Keys daarmee in combinatie kan werken. Ga ik bijvoorbeeld van mijn PC naar mijn notebook, dan kan ik iets kopiëren op de ene PC met ctrl-c en dat plakken op de andere PC met ctrl-v waar ik met mijn muis heen gegaan ben. Klinkt als iets simpels en wellicht dat Windows dit out-of-the-box zou moeten kunnen, maar dit is nu eenmaal niet het geval. Een productivity feature waar veel mensen die een notebook gebruiken naast een vaste werkplek elders van kunnen profiteren (mits op de betreffende apparaten Logitech Options+ geïnstalleerd staat).

 

 

Software

Logitech’s softwarepakket voor recentere niet-game-accessoires draagt de naam ‘Options+’.

Voor een niet-gamemuis heeft de MX Master 3-serie een hoop programmeerbare knoppen. De programmeerbare knoppen zijn: de twee zijknoppen, het duimwiel, het primaire scrolwiel, de knop achter het scrolwiel, en de knop op de duimsteun.

Met Options+ kun je deze knoppen toewijzen aan verschillende functies. Denk aan een schermopname maken, een app of bestand openen, mediabesturing openen en gebaren ingeven. Ook is het mogelijk specifiek per programma een profiel te maken die automatisch wordt geactiveerd wanneer het betreffende programma gebruikt wordt. Het duimwiel kan geconfigureerd worden voor een specifieke set aan functies die meer logisch zijn voor een scrolwiel zoals het vooruit/achteruit navigeren en switchen tussen apps.

Voor de MX Keys kan je wat algemene instellingen configureren zoals de verlichting en het re-mappen van toetsen en daarnaast per programma een configuratie zodat toetsen wat anders doen als je dat programma gebruikt. Helaas kun je alleen kiezen uit functies en simpele toetsencombinaties. We hadden graag de functie gezien om gewoon macro’s aan te maken.

 

MX Palm Rest

De MX Palm Rest maakt de set mooi af. Uiteraard is met de dunne MX Keys een verhoging niet echt nodig. Echter had de MX Palm Rest voor uw reviewer toch een meerwaarde, maar vooral als pols-steun door deze iets verder van het toetsenbord af te plaatsen. Hierdoor werden de handen automatisch net wat hoger geplaatst op de ideale hoogte. We denken dat de hoeveelheid padding en de keus voor het materiaal ideaal is.

Perfect is de Palmrest echter niet. Voor mensen die hun polsen of handpalmen er wat zwaarder op zullen laten rusten, zullen de randen van het interne construct kunnen voelen, terwijl de geplakte randen van de afwerking ietwat omhoog kunnen staan zodat je daar met je huis steeds langs schuurt of zelfs achter blijft hangen waar door deze verschuift. Op de ondergronden waar wij de MX Palm Rest op testten, was duidelijk dat deze sowieso wat te makkelijk wegglijdt. Geen enorm probleem, omdat bij het meeste gebruik je geen last zal hebben van deze nadelen. Maar zo nu en dan moesten we toch steeds de palm-rest even op de goed plek leggen, terwijl wanneer we erop lette wie die randen ook voelden. Zeker wanneer je langere stukken typt, kan dit een bron van irritatie zijn.

 

Verschil tussen reguliere variant en ‘for business’

Zoals de meeste lezers van deze review wel zullen weten, zijn de MX Keys en Master 3S ook in een reguliere variant te krijgen, zonder de ‘for business’ toevoeging. Wat is het verschil tussen beide edities? Nou, eigenlijk niets. Het verschil zit hem in de verpakking (welke in het geval van de ‘for business’-editie gericht is op zakelijke retail) en verkoopkanalen. De interne hardware is hetzelfde en beiden maken ze gebruik van de Bolt-ontvanger, dezelfde software en zelfs qua garantievoorwaarden is er geen verschil (wel voor bepaalde internationale markten).

Dus als je vervolgens kijkt naar de prijs van de Combo for Business Gen 2 versus een losse MX Master 3S en de MX Keys (de for business-versie van de MX Keys is niet eens veel duurder), valt een aankoop voor privégebruik lastig te legitimeren. Hadden ze zoals we eerder al opmerkten, wat extra accessoires erbij gedaan, dan kon je het idee verkopen van een degelijk ‘alles in één pakket’. Nu komt het eigenlijk over als ‘for business, dus duurder’. Zakelijk heb je weliswaar btw-voordeel, maar ook dan houdt je prijsvoordeel wanneer je in de reguliere retail deze pakketten koopt. We kunnen ons voorstellen dat bij aankoop in bulk wat andere voorwaarden gelden.

 

Conclusie

De conclusie is een beetje een vreemde. Ontegenzeggelijk is MX Keys Combo is ook in de Gen 2 variant uiteraard een zeer prettige combinatie. We hebben het over twee bewezen producten (drie als je de palmrest als los product rekent) die breed genomen zeer positief besproken zijn door ons en verschillende andere media.

De MX Master 3S is in het gebruik een verbetering ten opzichte van zijn voorganger door de stillere knoppen. Een enorm verschil is het echter ook niet. Ja, ook de sensor is verbeterd, maar in de praktijk maakt dat niets uit. De MX Keys is feitelijk onveranderd gebleven. Uiteraard moet een toetsenbord met een plat profiel en scissor-switches wel je ding zijn. Maar buiten dit, is op zichzelf de MX Keys Combo Gen 2 gewoon een toppakket welke iedereen die nog niet beschikt over een dergelijke oplossing van een degelijk pakket zal voorzien. Daarnaast ziet de combi er keurig uit.

Een verbetering die we kunnen bedenken is dat we op het gebied van accessoires wat extra’s hadden willen zien. En natuurlijk een ANSI-US-layout, maar ja… Het grootste probleem als het komt op het aanraden van dit pakket gaat over de losse beschikbaarheid van de MX Keys (beschikbaar in een pakket mét en zonder de palmrest) en MX Master 3S. Waar combo-verpakkingen normaal gesproken juist voordeel bieden, is de aanschaf van deze producten los hoe je het prijsvoordeel pakt.

Als we een beoordeling zouden geven op basis van een puntenaftelsysteem, was de beoordeling lager uitgevallen door de genoemde nadelen. Het is puur de kwaliteit van de producten waar de MX Combo Gen 2 uit bestaat en het feit dat de focus niet de reguliere (privé-) consumentenmarkt is dat maakt dat dat we deze lagere beoordeling niet ook daadwerkelijk geven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.