Logo GadgetGear.nl
Lordstown Endurance
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Amerikaans-Chinese autobouwer Lordstown failliet

Ook in Amerika zien we meer en meer Chinese auto’s op de weg, waaronder die van Lordstown. Die fabrikant is echter kopje onder gegaan door een geschil tussen de Amerikaanse tak en aandeelhouder/investeerder Foxconn.

Wie dacht dat Foxconn alleen Sharp en Apple producten produceert, heeft het mis. De megafabrikant investeert wereldwijd in het verkrijgen van merken en aandeel in merken. Als fabrikant halen ze veel waarde uit merken die bekend zijn bij consumenten.

De laatste jaren investeert Foxconn steeds meer in mobiliteit. Een strategische samenwerking met het Amerikaanse Lordstown was hier onderdeel van. Daar zou Foxconn $170.000 in steken om elektrische auto’s te laten produceren.

Vorig jaar kocht Foxconn als onderdeel van de investering in de autobouwer, haar fabriek in Ohio voor $230.000. Daar werd de Lordstown Endurance gebouwd en die bouw kwam stil te liggen. Volgends Lordstown ging het Foxconn enkel om het overnemen van de fabriek en haar personeel. Ondertussen claimt Foxconn dat het terecht onder de samenwerking uit kan omdat de aandelen van de autobouwer al langer dan dertig dagen onder de dollargrens zitten en daarmee van NASDAQ moeten. Foxconn bezit nog 8,4% van het automerk en het kan goed zijn dat Foxconn een bod doet op de failliete boedel om op die manier een doorstart te kunnen maken als volledige eigenaar van het merk. Foxconn kocht eerder al bedrijven om ‘consumer facing brands’, productielocaties en werknemers in handen te krijgen. Zo vielen onder anderen Sharp, Linksys en Belkin in handen van de Chinese fabrikant. Foxconn is ook eigenaar van Xpeng Motors dat hier in Nederland auto’s verkoopt. Naar schatting produceert Foxconn 40% van alle elektronica wereldwijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.