Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Apple van plan nog meer productie uit China weg te trekken

De onrusten in de Chinese Foxconn fabrieken blijven aanhouden. De aanhoudende lockdowns blijven de productieketen van merken als Apple plagen. Hoewel Apple al was begonnen om een deel van de productie naar India te verplaatsen, wilt Apple haar productie nog minder afhankelijk maken van de grillen van China.

In oktober verlieten duizenden werknemers de fabrieken van Foxconn vanwegen aanhoudende voedseltekorten. Wereldwijd waren video’s te zien waarin de flats op de campus ontruimd werden en bezittingen van de ex werknemers uit ramen werden gegooid. De vervangende werknemers kwamen afgelopen maand in opstand omdat Foxconn loonafspraken zou schenden.

De meest recente lockdown leverde de fabrieken van Foxconn een productievertraging op van zes miljoen iPhones die deze winter wereldwijd onder de boom hadden moeten liggen.

Hoewel je zou verwachten dat Apple in de maag zit met hoe Foxconn het personeel in China behandelt, kiest Apple er voor om in India en Vietnam ook Foxconn fabrieken in te zetten. Die landen zijn in tegenstelling tot China minder streng wanneer personeel besmet raakt met corona. Er mag dan gewoon doorgewerkt worden.

Apple van plan nog meer productie uit China weg te trekken

De onrusten in de Chinese Foxconn fabrieken blijven aanhouden. De aanhoudende lockdowns blijven de productieketen van merken als Apple plagen. Hoewel Apple al was begonnen om een deel van de productie naar India te verplaatsen, wilt Apple haar productie nog minder afhankelijk maken van de grillen van China.

In oktober verlieten duizenden werknemers de fabrieken van Foxconn vanwegen aanhoudende voedseltekorten. Wereldwijd waren video’s te zien waarin de flats op de campus ontruimd werden en bezittingen van de ex werknemers uit ramen werden gegooid. De vervangende werknemers kwamen afgelopen maand in opstand omdat Foxconn loonafspraken zou schenden.

De meest recente lockdown leverde de fabrieken van Foxconn een productievertraging op van zes miljoen iPhones die deze winter wereldwijd onder de boom hadden moeten liggen.

Hoewel je zou verwachten dat Apple in de maag zit met hoe Foxconn het personeel in China behandelt, kiest Apple er voor om in India en Vietnam ook Foxconn fabrieken in te zetten. Die landen zijn in tegenstelling tot China minder streng wanneer personeel besmet raakt met corona. Er mag dan gewoon doorgewerkt worden.

Eén reactie

  1. Het is puur financieel ingegeven. De behandeling van de medewerkers is al tig jaren een problematisch gegeven en daar heeft Apple altijd lak aan gehad, en alleen wat PR tegenover gesteld, geen échte beleidsmatige veranderingen.

    China is nu lastig wegens de output die niet goed genoeg is, en dus heeft Foxconn een oplossing gevonden door in India en Vietnam door te gaan. Of de omstandigheden daar beter zijn is maar de vraag. Zeker in Vietnam is het verschil tussen productiefaciliteiten erg groot. Van de slechtste Chinese partijen tot fabrieken die redelijk vergelijkbaar zijn met wat we in het westen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.