Sony Xperia 1V
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Tilt Sony smartphonefotografie naar nieuwe hoogte met de Xperia 1V?

Het is alweer tijd voor de vijfde generatie Sony Xperia 1 series. Met de Xperia 1V kiest het merk er duidelijk voor smartphonefotografie naar een hoger plan te tillen door gewaagde stappen te nemen.

Nu Oppo geen vlaggenschip uitbrengt en de OnePlus 11 wel geweldig is, maar toch een paar praktische zaken niet dekt, lijkten de Japanners de kans te grijpen om op te vallen in de karige vlaggenschip schappen van de Nederlandse markt.

Net als Xiaomi, werkt Sony samen met Zeiss voor de lenzen. Daarbij mag Sony voor deze release een Zeiss T* lens in het dual-camera-eiland leggen. Inderdaad. Twee camera’s in plaats van drie, maar liever twee heel goede camera’s dan drie matige.

Sony Xperia 1V

Achter die Zeiss lenzen legt Sony haar nieuwste CMOS beeldsensor met 2-laags Transistor Pixel die zo is opgebouwd dat meer oppervlak van de beeldsensor effectief gebruikt kan worden om licht op te vangen. Hierdoor is de beeldsensor bij low light twee keer zo effectief als haar voorganger. De Exmor R beeldsensor van de main camera is 1,7 keer groter dan bij reguliere smartphones te vinden is. Je krijgt een 16mm groothoek, een 24mm main camera en een 85-125mm zoomcamera. Wie filmt mag gebruik maken van de S-Cinetone optie die onder anderen de textuur van de huid beter in beeld brengt. Voor het fotograferen en filmen krijg je zelfs een speciale shutter knop.

Sony Xperia 1V

Qua design wijkt Sony compleet af van wat Chinese en Koreaanse merken doen. Sony durft in haar vlaggenschip gewoon een vlak display te leggen en dat is prima. Er zitten zelfs ouderwets dikke randen boven en onder het display. Dit geeft Sony meteen de ruimte voor een meer indrukwekkende selfiecamera en een betere microfoon. Of je nu horizontaal of verticaal wilt filmen, dat kun je op de camera bepalen, waardoor je hem vast kunt houden zoals jij dat graag wilt. Je kunt zelfs een speciale tripod met extern display gebruiken wanneer je het camera-eiland voor selfies zou willen gebruiken. Een natte droom voor deze redacteur.

 

Onder de motorkap is de Xperia 1V een vlaggenschip dat dezelfde snelle chipset bevat als alle andere merken. Dus voor creatief gebruik en gaming krijg je ook hier gewoon de Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 prestaties die je van een vlaggenschip verwacht en ook draadloos opladen kan gewoon.

De Sony Xperia 1V ligt eind volgende maand in de winkel voor €1.399.

Eén reactie

  1. De reacties door diverse media en serieuzere YouTubekanalen als iPhonedo en Juan Bagnell zijn iig erg positief over het prototype dat ze ontvangen hebben. Echter zijn dit mensen die daadwerkelijk de instellingen gebruiken die de professionele software biedt. In tegenstelling tot wat je in veel reviews terugzag, doet Sony dit eigenlijk al best lang erg goed.

    De meesten schieten gewoon met de automatische settings, en dus is het de vraag hoe deze settings het doen vs die van andere fabrikanten en of de gemaakte keuzes conform de voorkeuren van die reviewers is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.