Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Edifier WH950NB – Uitdager boven zijn gewicht

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Edifier WH950NB met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Geluid top
  • Zowel passief als actief te gebruiken
  • Prettige Edifier Connect app
  • Prestaties ANC
  • Comfort
  • Prestaties transparantiemodus

THE BAD

Een koptelefoon, en wel de WH950NB. Da’s een Sony toch? Nee, een Edifier. Maar gezien de overeenkomsten in de naamconventie kunnen we niemand het kwalijk nemen deze fout te maken. Dit is overigens niet waar de overeenkomst ophoudt. Ook qua design is duidelijk gekeken naar de Japanse concurrent. Jawel, concurrent, want dit is het allerbelangrijkste dat we alvast melden in deze review: Edifier’s WH950NB is ondanks zijn aanzienlijk lagere prijs een alternatief voor de bekende grote spelers uit de 300-400 prijsklasse.

Gezien het genoemde segment is het dus duidelijk over wat voor optie we het hier hebben. Draadloos, over-ear en met active noise cancelling, oftewel een Wireless Headphone met Noise cancelling die werkt via Bluetooth (WH—NB).

 

Sleutelfeatures

  • ANC en transparantiemodus
  • Inklapbaar en vouwbaar ontwerp
  • Volledig opgeladen in 1,5 uur voor minimaal 34 uur speeltijd met ANC aan, 55 uur met ANC uit
  • Snel opladen: 10 minuten laden voor 7 uur werktijd

 

 

Uitpakken

De WH950NB wordt redelijk compleet geleverd. We vinden bij het uitpakken uiteraard de koptelefoon. Daarnaast vinden we een hardcase, vliegtuigadapter, 3,5 mm naar 3,5 mm jack-kabel (120 cm lang, recht aan het ene uiteinde, gehaakt aan het andere) en een USB-A naar USB-C-laadkabel. Deze laatste is niet zo kort als die we tegenwoordig vaak meegeleverd zien worden bij koptelefoons met ongeveer 45 centimeter, maar alsnog korter dan een reguliere kabel. De jackkabel is Edifier-branded, de usb-kabel niet.

 

Ontwerp en comfort

De WH950NB is hoofdzakelijk van mat afgewerkt plastic vervaardigd met enkele glimmende elementen. De bouw is zo ongeveer wat je verwacht in deze prijsklasse. Niet perse goed of slecht. We hebben modellen gezien met wat hoogwaardigere materialen, echter waren deze ook zwaarder en minder in balans wanneer je ze op je hoofd draagt. We kunnen prima leven met de ontwerpkeuzes die door Edifier gemaakt zijn, zowel qua design als bouw. Misschien dat het leer-patroon op de oorschelpen sommigen zal storen. Wij vonden het er eigenlijk best aardig uit zien. Al was de koper-kleurige omringing van de microfoon wel een érg Sony-esk designidee terwijl de glimmende elementen (hoofdband en frame voor de oorschelpen) snel vingerafdrukken laten zien.

Het gewicht is met net geen 300 g aardig licht gehouden. Voor de hoofdband is gebruik gemaakt van memoryfoam met precies de proporties die je wil; dik in het midden zodat het geheel comfortabel op je hoofd rust en het gewicht zo veel mogelijk verdeeld wordt. Het verstellen hebben we op zich weinig moeite mee, al gaat het vrij lastig wanneer je dit wil doen wanneer je de hoofdtelefoon al draagt. Bovendien is het chromen deel van de hoofdband vrij dun, waardoor deze oncomfortabel aanvoelt. Dit merk je echter alleen tijdens het verstellen. De oorschelpen knijpen verder met precies de juiste kracht om je hoofd. We hebben zonder enige moeite urenlang met de Edifier WH950NB gewerkt.

De oorkussens beschikken eveneens over memoryfoam en sluiten je redelijk af van je omgeving. Zoals veel andere koptelefoons vallen ze niet volledig over je oren heen. In het geval van de meeste volwassen gebruikers zullen de oorlellen niet binnen maar onder de oorkussens vallen.

Knoppen

De knoppen die we op de koptelefoon zien zijn op een intuïtieve plek geplaatst, terwijl ze ook herkenbaar zijn. De losstaande Mode-knop is voor het regelen van de ANC/transparantiemodus en het uitzetten van deze zaken met een enkele druk en met een dubbele druk welk geluidsprofiel je wil (muziek, game, film). Houd je de knop ingedrukt, dan activeer je de assistent. De volumeknoppen spreken voor zich, en de middelste knop is voor het aan/uit zetten, pairen en je content af te spelen. Lekker simpel. In de app kan je kiezen tussen welke van de geluidsmodussen je wil switchen.

Opvouwen en case

We kunnen de koptelefoon opvouwen en platleggen. Handig voor op reis, maar ook wanneer je deze bijvoorbeeld op tafel of in de kast minder ruimte wil laten innemen. Op reis gebruik je uiteraard de meegeleverde reiscase. En dat is een zeer degelijk uitgevoerd exemplaar. We hebben het over een hardcase die aan de buitenzijde met stof en de binnenzijde met velour afgewerkt is. We hebben ook nog een los compartiment/zakje om wat zaken in te bewaren (kabels, vliegtuigadapter, misschien wat overige kleine dingen).

Missende features

Uiteraard zit de Edifier niet in dezelfde prijsklasse als een paar van de grote succesnummers van de concurrentie. We hebben geen bediening via veegsensoren en geen draagdetectie of andere slimme functies zoals het tijdelijk muten via een hand op de oorschelp of wanneer je begint te spreken. Eerlijk gezegd hebben dit soort features, hoe leuk ze ook zijn en hoe zeer we de innovatie kunnen waarderen, weinig meerwaarde in het bredere verhaal van hoe je een koptelefoon gebruikt, dus een groot nadeel zien we hier niet in.

Connectiviteit

De Edifier WH950NB ondersteunt multipoint-connectie en dat werkt precies zoals je het wil. De koptelefoon schakelt moeiteloos over. Wel moet je het in multipointmodus doen zonder LDAC (een beperking van bluetooth op het moment). Iedere keer wanneer je multipoint aan- en uitzet, moet je overigens wel kopnieuw je koptelefoon pairen, wat een beetje apart is. Force-connecten zoals op Sony-koptelefoons kan, waarbij je zonder de link te verbreken met een reeds verbonden apparaat de koptelefoon laat overnemen door een ander apparaat is helaas niet mogelijk.

Google Fastpair wordt wél ondersteund; heb je eenmaal de Edifier gebruikt op het ene apparaat, dan zal een ander apparaat waarop je ingelogd bent met hetzelfde googleaccount bij het inschakelen/in pairingmodus zetten van je koptelefoon een connectie voorstellen.

 

ANC & transparantiemodus

De ANC presteert indrukwekkend. Het was een handig hulpmiddel tijdens het doen van wat werk om vervelend geluid uit te bannen. Dit ging voor monotone geluiden hoe dan ook zonder problemen. Maar ook zaken als

typgeluid werd best aardig weggefilterd. Zoals gewoonlijk is gepraat in je directe omgeving het lastigst weg te filteren. De Edifier staat weliswaar niet op het niveau van de marktleiders op dit gebied, maar we durven te stellen dat voor zijn prijsklasse een nieuwe benchmark gezet wordt.

De transparantiemodus maakt eveneens indruk. We horen een vrij natuurlijk overkomende weergave van de omgeving. Je merkt niet direct dat de audio versterkt is door demicrofoons van je koptelefoon. Aardig detail is dat de mate van transparantie in de app te configureren is. Zet je de transparantie maximaal open, dan hoor je meer ruis. Maar de hoeveelheid valt eigenlijk alleszins mee. We stellen dat ook de transparantiemodus op de WH950NB een nieuwe benchmark neerzet in dit prijssegment.

 

App

In de Edifier Connect-app kunnen we uiteraard wat configuraties maken voor de WH950NCB. De opties in de app zijn goed georganiseerd terwijl ook de functionaliteit grotendeels duidelijk is. We hadden een beetje moeite om meteen te zien wat nu het verschil was tussen de profielen (‘sound modes’)  game, music en theater enerzijds en (‘sound effects’) classic, dynamic en customized anderzijds, maar wanneer je er een beetje mee speelt merk je wel wat de intentie erachter precies is. Zo schakelt de classic modus (met een platter signatuur) zich uit wanneer je de theatermodus aan zet.

Game, music en theater gaan dus echt om gebruik. De simple uitleg achter deze settings is dat gamemodus gaat over een geluidseffect waarin bepaalde elementen van het laag benadrukt worden en theater een soort gesimuleerd ruimtelijk effect moet voorstellen. De latency in game-modus wordt verlaagd naar 80 ms, maar in de ervaring is dit bij snellere games nog steeds te traag, terwijl voor tragere games de standaard bluetooth connectie voldoende is. We testen audio-latency met twee games, namelijk met Streets of Rage 4 en Doom Eternal, en in beide games was de latency ook in game-modus merkbaar. Iets waar low-latencymodi in koptelefoons overigens altijd in falen naar onze ervaring. Wil je draadloos en écht een lage latency? Dan ontkom je op het moment niet aan een optie met een aparte dongle.

De music-modus is het ‘normale’ profiel. De gemaakte signatuurkeuzes kunnen we echter wel waarderen. Echter, het zogenaamde surroundeffect van de theatermodus slaat wat ons betreft de plank flink mis en je bent beter af door gewoon het standaaard muziek-profiel te gebruiken. PC gebruikers zouden eventueel de beschikbare audiobewerkingen kunnen gebruiken die je bijvoorbeeld via Windows Sonic of de Dolby Atmos-app tot je beschikking hebt. Die werken best aardig. Dit gaat echter voorbij de scope van de Edifier WH950NB.

Er is overigens ook een custom EQ-modus waarin je je eigen instellingen kan configureren en hiervoor verschillende profielen kan opslaan. Ondanks dat we de Q-factor kunnen instellen en de frequentie kunnen variëren blijft het jammer is dat we slechts met vier schuiven onze signatuur-instellingen moeten maken. Dit is simpelweg te beperkt en we vragen ons af waarom Edifier hiervoor kiest. Als je iemand bent die een eigen EQ-setting configureert, dan wil je dat niet met slechts 4 schuifjes doen. Verder was het ook handig geweest wanneer we een visuele weergave van het signatuur hadden.

Hoe dan ook, je kan voor deze profielen ook een QR-code genereren zodat ze deze kan delen met anderen. Een leuke feature; we zijn benieuwd hoeveel mensen hiervan gebruik gaan maken. Misschien vriendengroepen waarin meerderen dezelfde koptelefoon kopen? Dit zullen vaak jonge mensen zijn, kunnen we ons voorstellen. Wat daarvoor van extra van belang is dat ze hun gehoor beschermen. Iets dat door veelvuldig koptelefoon gebruik op luide volumes in dit tijdperk waarschijnlijk meer nodig is dan ooit; we hebben het over de ‘safe volume’-optie die in de Edifier. Deze zorgt ervoor dat het volume onder een veilige 85 dB blijft. Het maximale volume is dan nog steeds aardig luid naar ons idee.

De app heeft verder nog een ‘discover’ en ‘mall’ sectie welke linkt naar de websites van Edifier, respectievelijk uiteraard de productwebsite en webshop. Hier hadden we op zich zonder gekund en het geeft de app-ervaring wat goedkoops mee. Verder is het jammer dat de app geen Nederlands ondersteunt. Hoewel uw reviewer waarschijnlijk het Engels juist prefereert voor audio-instellingen, zal niet iedere gebruiker hier hetzelfde over denken.

 

Geluid

De WH950NB is zowel passief (bedraad via 3,5 mm jack zonder dat de koptelefoon ingeschakeld is) als actief te gebruiken. Interessant is dat de koptelefoon in beiden modi erg verschillend klinkt. In de passieve modus missen we flink wat detail in de mids. Misschien kunnen we wel zeggen dat de passieve modus alleen bedoeld is als noodoplossing, als je echt een koptelefoon nodig hebt en de batterij leeg is. Helaas kun je de koptelefoon niet gebruiken terwijl je hem oplaadt, of bedraad via USB.

De Edifier WH950NB is een dynamisch getunede koptelefoon. Het dynamiek lijkt vooral te komen van het spelen met lage frequenties. De subbas-regio wordt niet alleen gehaald, het effect wordt flink benadrukt. We weten van Edifier-producten die we getest hebben dat dit een beetje het effect is waar ze in de regel voor gaan en denken dat de mensen die dit prettig vinden dan ook zeer kunnen waarderen wat voor de WH950NB gedaan is.

Doordat we het hebben over een koptelefoon met een redelijk warme klankleur is de soundstage niet erg breed. Vocals klinken desondanks natuurlijk en middentonen in het algemeen vinden voldoende representatie. Waar we wat kritischer over moeten zijn zijn de hoge tonen. Dit is uiteraard eigen aan de gekozen tuning, maar ook wanneer we onze eigen EQ-settings maken om het signatuur wat platter te krijgen, missen we toch wat kracht in het hoog.

Separatie is erg goed voor elkaar met de WH950NB. Instrumenten zijn duidelijk te herkennen en verschil in klankkleur wordt duidelijk weergegeven. Het effect hiervan is dat je gewoon meer definitie hoort. We zetten Michael Jackson’s Billie Jean (jawel, lekker underground, heb je vast nog nooit van gehoord) op, en de intro komt door perfect door, met het juiste effect van de beat. We denken dat de WH950NB doordat beats zo ontzettend lekker doorkomen, zeker voor mensen die van elektronische stijlen en hiphop houden érg geschikt is. Natuurlijk is de koptelefoon ook prima te combineren met andere genre’s, maar wellicht is het dan een idee om te spelen met de equalizer waarin je het laag wat terugbrengt, omdat we het ons kunnen voorstellen dat de bass voor genres als algemene pop en klassiek iets te hard door dreunt.

Microfoon

De microfoon-implementatie van de Edifier is best aardig. We zouden het niet onder de beste performers scharen, maar voor zijn prijsklasse is het ok. We hebben meerdere telefoongesprekken gevoerd met de WH950NB, en hebben geen klachten gehoord over de audio, al konden mensen wel merken dat we via een externe oplossing aan het spreken waren. Het geluid klinkt wat ingedampt. Moeite met ‘p’, ‘s’ en ‘z’-klanten lijkt er niet te zijn.

Zelfs onder wat lawaaierige omstandigheden blijft de koptelefoon overeind. Zet je de ruisonderdrukking aan, dan merk je dat onder bepaalde omstandigheden je stem ook meegenomen wordt in het filter en dat je dus onverstaanbaar wordt omdat je stem afgekapt wordt. Dit gaat vooral over wat hogere tonen en minder voorspelbare, plotselinge geluiden (achtergrondgespreken, dichtslaande deuren, etc.; eigenlijk alles waar ANC ook haar uitdagingen heeft). Ook qua volume blijft de Edifier achter op de toppers onder de mainstreamkoptelefoon. Gericht op de praktijk zouden we zeggen dat de WH950NB prima is voor algemene telefoongesprekken, maar zouden we voor businesscalls en beeldbel-sessies een andere oplossing aanraden.

Hoe dan ook, voor de prijsklasse is het gewoon prima.

 

Conclusie

De Edifier WH950NB is ontegenzeggelijk een koptelefoon die we met het grootste gemak kunnen aanraden. Hoewel we wat zaken op te merken hadden, gaat het natuurlijk om een koptelefoon van 180 euro op het moment van schrijven. En hiervoor krijg je een ongelofelijke performer. Ja, de microfoon en bouwkwaliteit zijn niet bijzonder. Maar voor de prijsklasse ook zeker niet slecht. We moeten het tevens doen zonder features als draag- en spraakdetectie. Maar dat missen we eigenlijk niet.

Het belangrijkste blijft het geluid en we denken dat weinig mensen niet ontzettend kunnen genieten van de WH950NB mits deze open staan voor een dynamisch signatuur. Tel daarbij op dat de ANC en transparantiemodus op voor de prijs een zeer degelijk niveau presteren en dat er qua comfort een paar erg goede keuzes zijn gemaakt. De meegeleverde case is stevig genoeg om een goede bescherming te bieden en ziet daarnaast er prima uit. De Edifier Connect app biedt tenslotte een prima ervaring met duidelijke opties om het maximale uit je koptelefoon te halen. Alles bij elkaar hebben we het met de Edifier WH950NB over een koptelefoon die flink boven zijn gewicht meestoot.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.