Logo GadgetGear.nl
Verpakking Metroid Prime Remastered
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Metroid Prime Remastered (Switch)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig mooi
  • Sterk verbeterde bediening
  • Sterke puzzelelementen
  • Lekker eng

THE BAD

Naast Fire Emblem: Engage speelde ik de afgelopen week ook Metroid Prime remastered. Wat de Master Chief is voor de Xbox, is Metroid voor Nintendo. Twintig jaar na de release is de game beter dan ooit.

De geschiedenis van Metroid Prime

Metroid Prime was de Vijfde Metroid game die Nintendo uitbracht. De titel verscheen 18 november 2022 op de Nintendo Gamecube. Het was de wat bijzondere controller van de Gamecube die eigenlijk ook het grote probleem van die game zou zijn. De gameplay was op z’n zachtst gezegd wat lastig in de vingers te krijgen.

Overigens is de originele Metroid Prime dan wel de vijfde release in de series, het verhaal sluit zeker niet aan op de vierde. In de verhaallijn ligt Metroid Prime namelijk tussen de eerste Metroid en Metroid II: Return of Samus. Die werd in 2017 nog opnieuw uitgebracht op de Nintendo 3DS en behoorde tot de laatste generatie games voor die console.

Metroid Prime Remastered

Terug naar Metroid Prime Remastered. Wat de titel echt anders maakt dan Halo, Quake en Gears of War is dat de Metroid series doorgaans echt om jou draait. Er is geen team om mee te overleggen. Er is niemand die je berichten stuurt. Er zijn geen gesprekken die je voert. Het gaat om jou Samus Aran en om hoe jij overleeft op de planeet Talon IV, wat we toch een beetje het Australië van de melkweg mogen noemen. Want alles dat hier leeft, is dodelijk. En wat niet leeft vaak ook. Soms voelt het zelfs een beetje als sci-fi horror aan.

De maps waarin je speelt zijn waanzinnig sterk vormgegeven. Alle ruimtes waar je doorheen kunt, voelen uniek. Naarmate jouw skills en mogelijkheden groeien, worden oude ruimtes gemakkelijker om doorheen te bewegen en nieuwe uitdagend genoeg om de strijd in aan te gaan. Echt overal lijkt goed over te zijn nagedacht. Hulde!

Dat Metroid Prime Remastered meer dan een port is, merken we ook in de gameplay. Die was echt heel lastig op de GameCube. Het was zelfs de reden dat ik hem als tiener nooit heb uitgespeeld. Het richtsysteem irriteerde me teveel. Met de Switch uitvoering voelt de hele gameplay gewoon echt als een FPS aan en dat is ook echt wat deze titel verdient.

Grafisch heeft de game ook echt wel een enorme upgrade gekregen. Er zijn echt waanzinnig veel details om van te genieten. Tot aan kleine vliegjes toe die de sfeer in de game echt nog verder helpen. Alles oogt als een moderne switch game en toch heel herkenbaar. Alleen spiegels werken niet meer in deze release. Je kunt dus niet langer jouw eigen snoetje bewonderen.

Iets anders dat Metroid Prime uniek maakt is dat je niet alleen rennend en schietend door de levels beweegt. Samus kan namelijk ook overgaan op morphball modus. Samus verandert dan in een bal die door de levels kan rollen om op die manier puzzels op te lossen of om snel grotere afstanden af te leggen.

Ook de boss battles zijn uniek voor een FPS. De aanvalspatronen kunnen bijzonder complex zijn en soms is het niet eens duidelijk of jouw aanvallen wel schade aanrichten. Het is dus echt uitzoeken hoe je een boss kunt verslaan.

Conclusie Metroid Prime Remastered

Metroid Prime is dan wel de 20 gepaeerd, in deze geremasterde uitvoering voelt Metroid Prime Remastered als een volwaardige switch release. De gameplay ligt helemaal in lijn met wat je in 2023 mag verwachten. Grafisch ziet het er geweldig uit en alle ruimtes die je bezoekt zijn zo uniek en goed uitgewerkt dat het allemaal aanvoelt alsof er enorm veel tijd en aandacht in de titel is gestoken. Wat waarschijnlijk ook wel zo is. Een titel die je dus moet hebben als je van FPS houdt.

Met Metroid Prime Remastered eindelijk op de switch, is het hopen dat de opvolgers 2 en 3 ook snel de overstap maken. Zeker gezien de hardware van de switch zo langzaam aan echt wel een update verdient. De geruchten gaan immers dat de nieuwe Zelda weleens de laatste grote release op het platform kan worden van Nintendo. We hopen dan ook dat de volgende Metroid titels niet enkel op de volgende generatie hardware zal uitkomen… als de geruchten blijken te kloppen…

metroid prime Remastered kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.