Doosje Fire Emblem Engage
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Fire Emblem Engage (Switch)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk in te komen
  • Prachtige animaties
  • Mooi verhaal
  • Lekker tactisch
  • Veel gesproken tekst

THE BAD

  • Niet in het Nederlands

Duizend jaar slapen om er achter te komend dat de mensheid nog altijd met dezelfde zwaarden vecht. Dat overkomt je wanneer je in Fire Emblem: Engage de rol van de blauw-roodharige Alear op je neemt.

De game start een beetje zoals Zelda: Breath of the Wild. De held ontwaakt en kan zich eigenlijk helemaal niets meer herinneren. Best vervelend als jij de Devine Dragon bent die het land moet beschermen. Gelukkig heb je tijdens jouw 1.000 jaar durende schoonheidsslaapje altijd een hofhouding om je heen gehad. Zo ook op het moment dat je ontwaakt. Het drietal praat je al snel bij over jouw bijzondere legacy.

Op weg naar het zwevend kasteel gaat het al snel mis en word je voor het eerst aangevallen. Aanvallen die al snel steeds heftiger worden voor de kleine groep die er helemaal niet op is voorbereidt. Totdat er een draak uit de lucht komt die de tegenstanders al snel wegvaagt.

Wanneer de draak verandert in een prachtige vrouw, is Alear al snel onder de indruk. Zeker op het moment dat hij een knuffel krijgt. Meteen daarna volgt al de eerste vertwijfelde reactie als blijkt dat het mooie meisje zijn moeder is. Het eerste moment dat we de typische humor van de Japanse ontwikkelaar in deze serie mogen ervaren.

Al snel leer je meer over hoe je op het slagveld kunt vechten. Ook kom je het verhaal van de Fell Dragon te weten en ontdek je dat je het tegen hem moet opnemen. Niet alleen, want je hebt je Emblem bij je. Een soort geest die zij aan zij met je mee kan vechten. Een belangrijke compagnon dus.

Om de Fell Dragon te verslaan, heb je de kracht van 12 ringen nodig. Zes daarvan zijn aan het begin van het verhaal al aanwezig in het kasteel. De andere zes zijn verspreid over het land. Een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de kracht van de 12 zou worden misbruikt.

Met de 12 ringen komen 12 geesten van oude helden uit de serie. Niet alleen bekend van de meest recente titels, maar ook van oude GameBoy en andere klassieke releases. Grote kans dat je ze niet allemaal hebt meegemaakt. Sterker nog, drie geesten komen uit Fire Emblem titels die nooit buiten Japan op de markt zijn gebracht. Maar maak je vooral geen zorgen als je ze niet kent. Engage is een prima manier om voor het eerst Fire Emblem te gaan spelen. Voorkennis van het verhaal is echt niet nodig. Bovendien is de gameplay meer terug bij de roots van de serie. Hierdoor is hij veel gemakkelijker te spelen dan de voorgaande Fire Emblem titels die Nintendo op de markt bracht.

Zo is de wapendriehoek teruggekeerd. Een soort steen, papier, schaar mechaniek dat je kunt inzetten om tegenstanders gemakkelijk te ontwapenen. Zo kunnen ze zich minder snel tegen je verdedigen. Of het slaat compleet om en brengt jou hopeloos snel in de problemen. Leuk!

Wanneer je de geesten die bij de ringen horen kunt gaan gebruiken, wordt het tactisch spel veel interessanter. Je kunt enorme tactische voordelen behalen, afhankelijk van jouw speelstijl. Bovendien krijg je toegang tot wapens die je niet op een andere manier kunt verkrijgen. De vaardigheden die jouw karakters verwerven door de ringen zijn minstens zo uniek. Geen enkele voelt als een variant op een andere. Er is echt veel creativiteit in de game gestoken.

Dit zie je ook terug in de gevechten. Prachtig geanimeerd en ze houden veel meer rekening met de omgeving waarin je het gevecht start. Zo kunnen tijdens het gevecht ook beschadigingen aan hekken e.d. plaatsvinden. Hierdoor voelen de turn-based gevechten een stuk vlotter aan dan bij menig andere game.

Wie al vaker heeft gespeeld zal nog een groot verschil opmerken. De traditionele healer klasse is verruild voor de Qi Adept. Deze kan ook kleine gevechtshandelingen uitvoeren. Voornamelijk op grotere afstanden. Daarnaast kan deze ook de eerste klap opvangen van een strijder in het veld. Mits de Qi Adept op volle health zit. En ja, jouw tegenstanders maken ook dankbaar gebruik van Qi Adepts. Daar moet je in jouw strategie dus ook rekening mee houden.

Conclusie Fire Emblem: Engage

Met de nieuwe, vereenvoudigde gameplay staat het voeren van tactische gevechten voorop. Dit maakt Fire Emblem: Engage een sterke titel voor iedereen die nieuw is voor de series. Bestaande fans zullen de gameplay in het begin wellicht wat eenvoudig vinden, maar zullen al snel merken dat de nieuwe Qi Adepts en de terugkeer van de wapendriehoek tactisch echt wel leuke uitdagingen toevoegen. Qua verhaallijn is er voldoende te ontdekken en er zijn ook lekker veel extra dingen te ontdekken. Wat mij betreft is dit de fijnste Fire Emblem in tijden.

Fire Emblem Engage kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.