Logo GadgetGear.nl
beste matras
Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Gadgetgear duikt in de wereld van het beste matras

Op zoek naar het beste matras in de markt? Dan is het belangrijk om te kijken naar innovatie, en innovatie is overal. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar op het gebied van slapen zijn er ook volop ontwikkelingen. Zo schreven we eerder onder andere al over de Whitings Sleep Analyzer en Apple’s slaapmonitor Beddit.

En hebben we het over slapen dan hebben we het natuurlijk over matrassen want ook op het gebied van matrassen is er meer dan genoeg te melden. Maar waar moet je bij de aanschaf van een nieuw matras nou precies op letten? Wat voor soort matrassen zijn er zoal? Waar komen toch die prijsverschillen vandaan en wat zijn nog echt ontwikkelingen waar je als consument wat aan hebt? Kortom, wat is het beste matras van Nederland?

Wij bij GadgetGear zochten uit.

Waar moet je op letten bij het kiezen van het beste matras?

Laten we beginnen bij het begin. Het kiezen van het juiste matras. Bij de aanschaf van het beste matras zijn er verschillende factoren waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je een comfortabel en ondersteunend matras krijgt dat past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

› Comfort: Het comfort van een matras is natuurlijk erg belangrijk. Kijk of het matras zacht genoeg is om comfortabel te liggen, maar ook stevig genoeg om voldoende ondersteuning te bieden.

› Slaaphouding: Het is belangrijk om te bedenken welke slaaphouding je het meest aanneemt, en op basis daarvan het type matras te kiezen. Een matras dat geschikt is voor rug slapers, is misschien niet ideaal voor zijslapers.

› Ondersteuning: Het beste matras biedt voldoende ondersteuning voor je lichaam, vooral voor de ruggengraat en gewrichten. Zoek naar een matras die voldoende ondersteuning biedt, vooral op de plekken waar je dat het meest nodig hebt.

› Materiaal: Matrassen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals schuim, latex, veren en hybriden. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Kijk naar de eigenschappen van elk materiaal om te bepalen welke het beste past bij jouw voorkeuren.

› Warmte: Sommige matrassen houden warmte vast, terwijl andere matrassen juist koeler zijn. Als je het snel warm hebt ‘s nachts, is het belangrijk om een matras te kiezen dat koeler is.

› Grootte: Zorg ervoor dat het beste matras past bij de grootte van je bed en dat het groot genoeg is om comfortabel te liggen.

› Garantie: Controleer of het matras een goede garantie heeft. Een garantie kan je beschermen tegen fabricagefouten en andere problemen die je kunt tegenkomen.

› Prijs: Matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Overweeg je budget bij het kiezen van een matras, maar realiseer je ook dat het beste matras voor jou een investering kan zijn in je gezondheid en welzijn.

Door rekening te houden met deze factoren kun je een matras vinden dat comfortabel is, voldoende ondersteuning biedt en past bij jouw behoeften en voorkeuren.

beste matras
beste matras

Wat voor soort matrassen zijn er zoal?

Matrassen zijn er in vele vormen en maten. Iedere matras heeft ze eigen voor- en nadelen, daarom zijn een aantal aspecten belangrijk om in acht te nemen wanneer je op zoek bent naar het beste matras. Grof gezegd maken we onderscheid tussen drie soorten matrassen:

 • Het schuimmatras
 • Veren matras
 • Latexmatras

 

Het schuimmatras

Een schuimmatras is een matras gemaakt van schuimmaterialen, zoals polyurethaanschuim, traagschuim, of gel-schuim. Schuimmatrassen zijn populair vanwege hun druk verlagende eigenschappen en ondersteuning.

Polyurethaanschuim is een van de meest gebruikte materialen in schuimmatrassen. Het is een betaalbare optie die vaak in de instapmodellen wordt gebruikt. Dit type schuimmatras biedt over het algemeen minder ondersteuning en kan minder duurzaam zijn dan andere soorten schuimmatrassen.

Traagschuim, ook bekend als geheugenschuim, is een ander type schuim dat vaak in matrassen wordt gebruikt. Het materiaal is ontwikkeld door NASA en staat bekend om zijn druk verlagende eigenschappen. Is traagschuim hét ingrediënt voor het beste matras? Traagschuim past zich aan de vorm van het lichaam aan en biedt ondersteuning op drukpunten, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen met rug- of gewrichtspijn. Het materiaal is echter minder ademend en kan warm worden, wat voor sommige mensen oncomfortabel kan zijn.

beste matras
beste matras

Gel-schuimmatrassen zijn een variant van traagschuim matrassen waarbij gel aan het schuim is toegevoegd om de temperatuur te reguleren. Het gelmateriaal helpt om de warmte af te voeren en kan het beste matras koeler maken dan traditionele traagschuim matrassen. Een van de voordelen van schuimmatrassen is dat ze meestal geen veren bevatten, waardoor ze vaak stiller zijn dan traditionele binnenvering matrassen. Ze bieden ook een goede isolatie, wat kan helpen om bewegingsoverdracht tussen slaappartners te verminderen.

Bij het kiezen van een schuimmatras is het belangrijk om rekening te houden met de dichtheid van het schuim. Hogere dichtheidsschuimen hebben over het algemeen een langere levensduur en bieden betere ondersteuning. Lage dichtheidsschuimen bieden minder ondersteuning en kunnen minder duurzaam zijn.

 

Het verenmatras

Een verenmatras, ook wel bekend als een binnenvering matras, is een type matras dat gebruik maakt van stalen veren om ondersteuning en veerkracht te bieden. Verenmatrassen zijn al tientallen jaren populair vanwege hun duurzaamheid en veerkracht. Er zijn verschillende soorten verenmatrassen beschikbaar, waaronder bonellveren, pocketveren en continue veren.

Bonnellveren zijn het oudste en meest voorkomende type verenmatras. De veren zijn tonvormig en worden onderling verbonden met een draad. Dit type beste matras biedt doorgaans een stevige ondersteuning, maar kan minder duurzaam zijn dan andere soorten verenmatrassen.

Pocketverenmatrassen hebben individueel verpakte veren, die onafhankelijk van elkaar bewegen. Dit type matras biedt een meer gelijkmatige ondersteuning en kan beter geschikt zijn voor stellen waarvan de ene partner onrustig slaapt en de andere niet gestoord wil worden. Pocketverenmatrassen hebben ook de neiging om koeler te blijven dan traagschuim matrassen omdat ze meer luchtstroom toelaten.

Continue verenmatrassen zijn vergelijkbaar met bonnellverenmatrassen, maar in plaats van tonvormige veren, hebben ze veren die zijn gevormd uit een enkele draad die zigzagt. Dit type beste matras biedt over het algemeen een goede ondersteuning en kan een duurzamere optie zijn dan bonnellverenmatrassen.

 

Het latexmatras

Een latexmatras is een type beste matras dat gebruik maakt van natuurlijk of synthetisch latexschuim voor de ondersteuning en comfort. Latexmatrassen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, veerkracht en comfort. Er zijn twee soorten latexmatrassen: natuurlatex en synthetische latex. Natuurlatex wordt gemaakt van het sap van rubberbomen, terwijl synthetische latex is gemaakt van aardolieproducten. Natuurlatex is duurder, maar heeft over het algemeen een hogere kwaliteit en is milieuvriendelijker dan synthetische latex.

beste matras
beste matras

Latexmatrassen hebben veel voordelen ten opzichte van andere matrassen. Ze zijn van nature veerkrachtig, waardoor ze gemakkelijk vormen naar het lichaam en drukpunten verminderen. Dit maakt ze ideaal voor mensen die last hebben van rug- of gewrichtspijn. Bovendien zijn ze van nature hypoallergeen en kunnen ze helpen bij het voorkomen van huisstofmijt, schimmels en bacteriën. Latexmatrassen hebben ook de neiging om koeler te blijven dan andere soorten matrassen, zoals traagschuim matrassen, omdat ze meer luchtstroom toelaten. Dit maakt ze comfortabeler voor mensen die het snel warm hebben tijdens het slapen.

Er zijn verschillende soorten latexmatrassen beschikbaar, waaronder 100% natuurlatexmatrassen, gemengde latexmatrassen en synthetische latexmatrassen. 100% natuurlatexmatrassen zijn de duurste, maar zijn van de hoogste kwaliteit en hebben de beste duurzaamheid. Gemengde latexmatrassen zijn gemaakt van een mix van natuurlatex en synthetische latex en zijn over het algemeen iets goedkoper dan 100% natuurlatexmatrassen. Synthetische latexmatrassen zijn de goedkoopste optie, maar hebben over het algemeen niet dezelfde duurzaamheid en kwaliteit als natuurlatexmatrassen.

 

 

Je matras afstemmen op je persoonlijke voorkeur, kan dat?

Ja dat kan! Zo heeft het Nederlandse Matt Sleeps een matras op de markt gebracht die je kunt aanpassen op basis van je eigen voorkeur. Het bedrijf biedt een uniek matras aan dat is ontworpen om te voldoen aan de individuele behoeften van elke slaper, ongeacht hun slaapgewoonten of lichaamstype. Het Matt Sleeps-matras is gemaakt van hoogwaardige materialen, waaronder traagschuim en hypersupport en heeft een laagsysteem dat bestaat uit zes verschillende lagen. Elke laag is ontworpen om te zorgen voor optimale ondersteuning en comfort.

Het mooie hiervan is dat je het matras volledig kunt afstemmen op je eigen behoefte en wensen door lagen te draaien. Hiermee maak je het matras harder of zachter. Bij een tweepersoonsmatras is dit zelfs aan te passen per kant.  Handig als jezelf wil kunnen kiezen tussen een hard of zacht matras.

beste matras
beste matras

Decupré en Emma hebben ook beide een aanpasbaar matras uitgebracht. Emma kwam met de Emma Shift die aanpasbaar is op lucht. Door het ventiel open of dicht te zetten werd het matras harder of zachter. Deze hebben ze slechts een aantal maanden verkocht en is niet meer verkrijgbaar. Decupré heeft de QC adaptable matras en is onlangs door de Consumentenbond getest. Ze scoorde daar alleen niet zo heel goed, een 6.9. Dit heeft met name te maken dat ze op ondersteuning zijslapers slechts een 4.4 scoorde.

Nieuwsgierig naar onze ervaring met een aanpasbaar matras ? Hou dan GadgetGear in de gaten want binnenkort gaan we het aanpasbare matras van Matt Sleeps onderwerpen aan een uitvoerige test.

 

Waarom zijn sommige matrassen duurder dan anders?

Er zijn aanzienlijke prijsverschillen tussen verschillende soorten matrassen en merken, en het is belangrijk om te begrijpen waarom sommige matrassen duurder zijn dan andere en of de hogere prijs de moeite waard is. Een belangrijke factor die de prijs van een matras beïnvloedt, is het materiaal waarvan het is gemaakt. Matrassen van natuurlijke materialen zoals latex en organisch katoen zijn vaak duurder dan matrassen van synthetische materialen. Traagschuim matrassen zijn ook meestal duurder dan traditionele veermatrassen, omdat het productieproces complexer is en het materiaal zelf duurder is.

Een andere factor die de prijs kan beïnvloeden, is de kwaliteit van de materialen en de afwerking van het beste matras. Bijvoorbeeld, een matras met een hoge dichtheid schuim zal waarschijnlijk duurder zijn dan een matras met een lagere dichtheid schuim, omdat het materiaal duurder is en de productie meer tijd kost. Bovendien kunnen matrassen met extra lagen, ingewikkelde constructies, of handgemaakte afwerking ook duurder zijn vanwege de extra arbeid en materialen die erbij betrokken zijn.

De garantie en het retourbeleid van een matras kan ook invloed hebben op de prijs. Matrassen met een lange garantie en een uitgebreid retourbeleid zullen waarschijnlijk duurder zijn dan matrassen met een kortere garantie en een minder flexibel retourbeleid.

Bij het vergelijken van matrassen is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en duurzaamheid van het matras. Een duur matras kan niet noodzakelijkerwijs van hogere kwaliteit zijn dan een goedkoper matras, en soms kunnen matrassen van lagere prijs verrassend goed zijn. Het is ook belangrijk om te kijken naar de garantie, het retourbeleid en de beoordelingen van andere klanten om een ​​geïnformeerde beslissing te nemen.

 

Bij welke merk matrassen kun je spreken van het beste matras?

Uiteindelijk is het belangrijk om een matras te kiezen dat past bij jouw individuele slaapbehoeften en -voorkeuren, ongeacht de prijs. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond lichaam en geest, en een kwalitatief hoogwaardig matras kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van die goede nachtrust. Kijk dus vooral eens rond op sites als de consumentenbond of de grote matrassentest van bedtwijfelaars.nl waar je naast de voor het grote publiek bekende merken ook relatief nieuwe merken tegenkomt.

Hieronder de uitkomsten van een aantal interessante testen voor het beste matras.

 

Het beste matras volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond test 4x per jaar verschillende soorten matrassen. Ze doen verschillende technische testen waaronder:

 • Ondersteuning Test: zij, rug en buik,
 • Duurzaamheidstest
 • Ligcomfort

 

Omdat het gaat om technische testen en ze niet testen op comfort zie je dat matrassen die als beste uit test komen niet altijd de beste reviews krijgen. Veel klanten klagen dat het matras dat wint te hard is. Matrassen die vaak goed uit deze test komen zijn Emma en Matt Sleeps. Emma scoort het beste voor rugslapers en Matt Sleeps als beste matras voor zijslapers. Kijk je naar het gemiddelde van die twee dan komt het Matt matras daar net iets beter uit.

 

Het beste matras volgens Bedtwijfelaars

In ons onderzoek kwamen we ook Bedtwijfelaars.nl tegen. Ze doen geen technische testen maar kijken meer naar de kwaliteit van het matras, de service en het comfort. In de Top 5 beste matras zien we merken als Matt Sleeps, Auping, M Line maar bijvoorbeeld ook Emma.

Ze hebben een jaarlijkse top 5.

 1. Matt Sleeps
 2. Auping Vivok
 3. M line slow motion 7
 4. Tempur Sensation Cooltouch
 5. Emma

 

Daarnaast hebben we ook nog even gekeken naar wat de consument vindt. Trustpilot is hierover het algemeen een goede indicator voor. Kijken we naar de top 5 op Trustpilot dan zien we de scores behoorlijk uitéénlopen. Wat verder opvalt is dat de bekende merken niet per definitie het hoogst scoren als het gaat om het beste matras.

 1. Matt Sleeps: 4.8
 2. Tempur: 4.1
 3. Emma Sleep: 3.9
 4. M line: 2.6
 5. Auping 2.3

 

Conclusie het beste matras 2023

Uiteindelijk is het belangrijk om een matras te kiezen dat past bij jouw individuele slaapbehoeften en -voorkeuren, ongeacht de prijs. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond lichaam en geest, en een kwalitatief hoogwaardig matras kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van die goede nachtrust.

Om geen miskoop te maken zouden we je adviseren om voor het beste matras te gaan die je gratis mag uitproberen. Aangezien we niet ieder matras kunnen testen hebben we op basis van ons research Matt Sleeps gekozen om uitgebreider te testen. Ben je benieuwd naar onze ervaring hou ons dan in de gaten voor een uitgebreide review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.